Zeevissen is het mooiste wat mij als hobby is overkomen!
Even voorstellen: Arthur van Tienen, 51 jaar oud en woonachtig te Vlaardingen, getrouwd al bijna 30 jaar met Joke, vader van dochter Petra en zoon Edwin en opa van Lucas en de 2 weken geleden geboren kleindochter Esmée van Edwin, een hele mond vol dus!
Ik viste met mijn vader vanaf mijn 5e in de Vlaardingse vaart en leerde van hem mijn liefde voor het vissen. Op mijn 11e ontdekte ik het zeevissen en ben dat altijd trouw gebleven hoewel ik mijn zoon Edwin, die al vele malen meer trofeeën heeft dan ik, eerst ook in het zoete water bekend liet worden alvorens hem op het zoute water over te schakelen.
.
Ik ben daarnaast secretaris van DZV ‘Eurovissers’ en actief in de landelijk support voor hengelsport op en aan zee. Een van mijn belangrijkste doelstellingen is het voor de zeevissers zo aantrekkelijk mogelijk te maken, door middel van voorlichting aan mensen die beginnen met zeevissen en ook om de omstandigheden van zowel de recreatieve visser als de wedstrijdvisser verder te optimaliseren.
Ik ben tevens lid van het zeer gedreven Greys /Trabucco zeevisteam waar ik als coach tijdens de W.K voor korpsen van 2008 en 2009 fungeerde en we in Frankrijk de bronzen W.K. plak haalden en helaas verleden jaar met een 4e plek net naast de medailles visten in Duitsland. Ik zal de komende maanden gan vertellen over vissoorten die er in de van toepassing zijnde seizoenen te vangen zijn aan en op zee.
Maar eerst de basis, een goede uitrusting voor de normale strandvisserij! Ik zal hieronder één en ander toelichten;
Hengels:
Te kust en te keur te koop tegenwoordig, de meeste bekende merken laten hun hengels bouwen in China en dat hoeft geen negatief punt te zijn want de kwaliteit is over het algemeen van de bekende merken gewoon goed te noemen.
Natuurlijk zijn er nog de handgemaakte hengels en vooral in Engeland zijn die te koop maar dat zie je ook aan het prijskaartje. Als een man als Rob Punselie, de beste werper van ons team met zijn hengel een enorme afstand overbrugt denk dan niet , ‘ ik koop ook zo’n hengel en dan werp ik even ver’. Rob is 1 meter 90 weegt 95 kilo en heeft zeer krachtige armen. Hij beheerst de techniek perfect en traint hier ook op. Wat voor aspirant zeevissers belangrijk is dat je met jouw lengte en kracht de juiste hengel aanschaft.
Dus over het algemeen is de regel: ben je tussen de 1.75 en 2.00 meter, stevig gebouwd en lenig, dan is een 5 meter hengel die 200 gram kan werpen beslist een goede aankoop. Ben je echter kleiner en wat smaller, kies dan voor een hengel van 4.25 meter tot 4.50 meter. Driedelige hengels zijn prima, kies voor de bekende merken en laat je persoonlijke voorkeur voor kleur en uitvoering spreken. Een goede hengelkost tussen de 200 en 300 Euro voor de beste kwaliteit, duurder is vaak onnodig.
Molens:
Ik ben een man van kwaliteit en kies altijd voor de betere molens van Shimano en Daiwa, simpelweg omdat dit in mijn ogen de beste molens zijn. Hier kan over gediscussieerd worden maar met mijn ervaring van 40 jaar zeevissen is dit mijn statement. Toch zijn er volop merken die ruimschoots aan de norm “goed” en “zeer goed” voldoen en voor een ieder een prijsklasse. Vergeet echter niet dat goedkoop meestal duurkoop is en ga ervan uit dat een goede zeemolen minmaal 140 Euro kost.
Ga op zoek naar aanbiedingen, want die zijn er volop, ook van de betere molens. Vooral op beurzen zijn er goede aankopen te doen en vergeet ook de 2e hands markt niet op internet.
Lijnen:
Ik vis meestal met nylon omdat de kwaliteit van de lijnen de laatste jaren enorm vooruit is gegaan. Vooral de copolymeren uit Japan zijn zeer sterk, Trabucco, Grauvell, Tubertini zijn toppers, Trilene van Berkley en Spiderwire uit de V.S. zijn van vergelijkbaar niveau. Vis met 20/100ste tot maximaal 25/100ste nylon. 20/100ste heeft bij de bekende merken al een trekkracht van ruim 6 kilo terwijl je aan de 25/100ste een mammoet tanker kunt binnen draaien.
Gevlochten lijn gebruik ik bijna uitsluitend bij het feedervissen, wrakvissen of het vissen in Noorwegen. Ook hier zijn de lijnen in allerlei kwaliteiten te koop. Koop niet de goedkoopste, die worden en zijn plat en hebben lang zoveel treksterkte niet als de duurdere. Ik hou ervan om lekker dun te vissen met gevlochten lijnen, dus 6/100ste tot 12/100ste vind je op mijn spoelen voor het feedervissen en maximaal 17/100 ste bij het wrakvissen op de Noordzee. In Noorwegen of Engeland bij het vissen op zware vissen als heilbot en grove kabeljauw en congers vis ik met een gevlochten lijn van minimaal 25 kilo treksterkte.
Voorslag:
Ik gebruik voor mijn strandhengels (overhead of off the ground) altijd een voorslag van minimaal 20 kilo trekkracht. Bij vissen met de reel en de pendulem hengel gebruik ik een voorslag van minimaal 70/100ste en een trekkracht van 30 kilo
Zo, in het kort een introductie op de materialen. Ik zal de volgende keer wanneer ik uit Noorwegen terug kom eens wat verder in gaan op de onderlijnen en de vissoort van de maand.
Tot over twee weken! Eerst even lekker vissen in Noorwegen!
Groet,
Arthur van Thienen
Prachtige foto’s!
Ik vind 20/00 wel wat dun. Maar misschien moet ik maar eens durven.
Succes!
Bas,
Gen verslag van Noorwegen, was te koud, te winderig, dus niet de grote vissen waar we op hoopten, wel hele mooie accomodatie en veel soorten vis. 2012 in de herkansing!
Groet,
ARthur
Dave,
Was niet op Westenschouwen maar op s’Gravenzande in de toptijd in april/mei
Hallo Arthur, mooie tarbot. westerschouwen? ik deel je liefde voor het zeevissen.
vis tegenwoordig in camperduin aan de hondsbosserzeewering.
Dit is weer een nieuwe uitdaging
mvg Dave
En nu een verslag over uw Noorwegen vakantie? :)