Op meerval in Nederland, laatste deel

Hartslag 200

Het meervalseizoen is nog open! In dit laatste artikel ga ik nog wat verder in op diverse kunstaastechnieken maar ook kort op het vissen op meerval met wormen. Want dat mag nu! In ieder geval heb je met deze drie artikelen nu een algemeen beeld gekregen hoe je op meerval kan vissen en kun je dus los!

In artikel 1 heb ik het algemeen over het vissen met kunstaas gehad. Nu wil ik het vissen met natuurlijk aas zeker niet overslaan! Sessies draaien  vanaf de kant met onderwaterdobbers of het boeiensysteem is een effectieve manier om achter deze megakikkervis aan te gaan. De setup bestaat vaak uit 2 stevige hengels tussen de 150gr en 300 gram. Dat ligt aan het type water welke bevist gaat worden en is ook een persoonlijke keuze. Deze worden afgesteund en in een hoek wijzend richting de hemel, en dan als waker piepers of een simpel belletje aan de top. In Nederland wellicht wat minder geschikt omdat dit een techniek is voor levend aas wat hier dus niet meer mag…..

mooier en spannender wordt het niet......!

mooier en spannender wordt het niet……!

.

Onderwaterdobbers zijn ook een prima manier om natuurlijk aas aan te bieden. Eigenlijk zijn dit niks meer en minder dan drijflichamen die er voor zorgen dat het aas in een zwevende positie net boven de bodem wordt gehouden. Er bestaan verschillende type’s welke ook nog eens de mogelijkheid bieden om er geur op te doen voor extra aantrekkingskracht. De rig wordt ook hier weer erg simpel gehouden en kan voorzien worden van een enkele -, tandem of combinatie van enkele en dreg als men wenst te vissen met een dode aasvis. Wordt er worm als aas aangeboden dan vis ik zelf het liefst met een haakmaat 6/0 cirklehook van gamakatsu. Deze zal bij een aanbeet vanzelf in het scharnier indraaien en hoeft/mag absoluut niet worden aangeslagen. De haak monteer ik vrij kort achter de dobber zodat het aas op de gewenste diepte blijft en dit werkt goed.

diverse soorten en maten onderwaterdobbers

diverse soorten en maten onderwaterdobbers

.

Vast of schuifsysteemlood kan allebei maar persoonlijk kies ik het liefst voor vast; de rig is hier vergelijkbaar met een vastlood karperrig, alleen wat zwaarder uitgevoerd met zwaarder lood en kevlar onderlijn om te voorkomen dat de lijn doorschuurt op de scherpe “rasp”bek. De vis zuigt het aas naar binnen, wil wegzwemmen, haak draait netjes in de vis, voelt de haakpunt en zwemt zichzelf “vast”. Wat ik eerder al aangaf resulteert dit meestal in een 10/10 inhaking. Wel ben ik er achtergekomen dat de presentatie van het aangeboden aas de wereld van verschil kan maken van het wel of niet vangen van deze vissen! Ook zonder onderwaterdobber zijn ze uiteraard te vangen, daarin kan ik kort zijn. Probeer wat rigs en aaspresentatie’s uit en je zult merken dat de één beter vangt dan de ander.

Het kwakhout vissen vanuit de boot vind ik zelf de mooiste manier meervalvissen,  een octopus gevuld met een beste dot wormen op een owner dreg  turend op je fishfindertje, met zo nu en dan een “klapje” met het houtje  wachtend tot er een grote “vlek” onder je aasje opduikt is spanning tot en met. Veelal hangt de vis tot enkele centimeters onder je inktvisje wat seconden lang tot enkele minuten doorgaans kan duren……..en dan zakt ze weer af haha! “its all-in the game” heerlijk!!  Het vergt wat oefening maar geef niet te snel op uiteindelijk weet je het stukje hout “te laten praten”. Goed om hierbij in je hoofd te houden is dat het geluid geproduceerd moet worden door het kwakhout versneld door het water te “trekken” waarbij het geluid geproduceerd wordt op het moment dat het kwakhout het water uitkomt!  Het komt echter wel erg precies en de meerval leert ook het gevaar van kwakhout snel herkennen. Het is prachtig als de aanbeet wel doorzet en je hengel ongeremd krom slaat in een flits, je scherm spat uiteen en de strijd tussen mens en vis kan beginnen.

Supercloncker Lucas van der Geest in action op de Po

UIt het archief: supercloncker Lucas van der Geest in action op de Po

.

Er zijn dus veel systemen om met natuurlijk aas op meerval te vissen. Zoals boeiensysteem, dobbers/onderwaterdobbers, etc. Zelf zweer ik het meest bij de beleving van de “octohengel”: een octopus met een kluit wormen er aan gebonden.

Octopus met wormen vinden ze heerlijk!

Octopus met wormen vinden ze heerlijk!

.

 

De “octopusrig”

Ze zijn kant en klaar te koop in allerlei kleuren, grootte en gewichten. Het zelf fabriceren is echter net zo makkelijk en hierdoor kan je ze op maat maken. Voor stromend water de wat zwaardere, voor stilstaand lichtere. Ik gebruik zelf de zeevis octopusjes die bijna in alle hengelsportzaken wel te verkrijgen zijn; klein-groot-kleur geen punt. Lood tussen de 60 en 200gr afhankelijk dus van het type water in de vorm van een bal of rugbybal, ze zijn allemaal goed genoeg. Ik zorg ervoor dat het lood mooi in het hoofdje van de octopus zit en rijg er een stuk kevlar of fluocarbon van rond de meter doorheen. Daaraan bevestig ik de dreg en zorg ik ervoor door middel van een stukje siliconen slang dat de dreg tot net iets onder de bewegende tentakels van de octopus komt te zitten. Je kunt een “vaste”octopus montage maken of ervoor kiezen dat het inktvisje schuift over de riglijn. Zelf heb ik beide in de aasdoos liggen en merk hierin geen verschil. Er kan een wartel bevestigd worden om de verbinding met de hoofdlijn. Ik verkies zelf geen wartel omdat ik dat storend vind op de fishfinder….

John Smit met een Nederlands eervalletje aan een grote octopusrig

John Smit met een meervalletje aan een grote octopusrig

.

Deze vis schijnt van haar ervaringen te leren om het de visser steeds moeilijker te maken. We kunnen dit als vervelend ervaren, of juist hierin de uitdaging zoeken om het net even anders te doen om zo toch die harde klap op de blank te ervaren …… Je zult er voor moeten werken!

Een aanbeet die niet resulteerde in een meerval.......

Een aanbeet die niet resulteerde in een meerval…….

.

Het is klokslag 3 uur snachts, alweer 5 uur visloos op het water, de 2 steigers die ik kreeg was dan het enige spektakel die nacht. Nog voor ik de fishfinder uit druk spot ik ineens een signaal op de finder, de “shaduw” beweegt zich op rap tempo richting mijn op 2,5 meter aangeboden octopus! De vis stopt er recht onder maar een aanbeet word niet ingezet. Vervolgens zwemt de vis  naar boven tot wel 50cm onder de boot, dan weer rondjes er om heen wat is dit nu weer dan? Meervallen zijn nieuwsgierig aangelegd maar dit is bizar! Dan laat ze zich afzakken naar de bodem om vervolgens de snelste steiger ooit te gaan worden, dit spelletje duurde iets langer dan ik dacht, want de schemering zette al in en achteraf blijkt dat dit schouwspel al  bijna twee uur lang geduurd heeft….

Mijn respect is groot voor deze vissen als je ze door denkt te hebben komen zij weer met nieuwe technieken haha! Het houd me daarom lekker bezig om het elke net even wat anders te doen om zo toch een silurus aan boord te takelen.

Wil je nu in het gesloten seizoen gelijk beginnen?

Ik kan me voorstellen dat je nu zin hebt gekregen om gelijk je geluk te gaan proberen. En dat je als roofvisser nu een beetje hopeloos op de bank zit in het gesloten seizoen…. Geen probleem, want je kan nu dus aan de slag met wormen! Je hebt dan eigenlijk twee opties: varend vanuit de boot of vanaf de kant. Vanuit de boot is dan je beste kans om een 1/0 of 2/0 dreg rechtstreeks op een kevlar onderlijn te monteren en deze helemaal vol te proppen met wormen; aarzel niet om 6-10 wormen per haakpunt op te rijgen. Boven de wartel hang je een loodje om je aas naar beneden te krijgen. Je laat je dan rustig driften met de wormen op ongeveer 1-2 meter boven de bodem. En dan af en toe een kwakje met het kwakhout. Probeer je afstelling in de boot zo te krijgen dat je de wormen in het scherm van je fishfinder ziet hangen! Als een meerval stijgt hou dan goed in gaten wat er gebeurt, vaak volgt een aanbeet direct maar op wateren met dressuur blijven ze langer hangen. Wees dan ook voorzichtig met het kwakhout; een meerval die al gestegen is schrikt gek genoeg dan soms weer van het kwakhout.

Hartslag 200

Hartslag 200

.

Vanaf de kant heb je twee opties: vastloodmontage karper-style of pop-up aanbieden van wormen. Ook hier de dreg helemaal volgepropt. En als je de kans hebt een beetje stukgeknipte wormen rond je aas voeren. Vergeet hier niet je baitrunner of beugel open te zetten; je zal de eerste niet zijn die alleen “plons”hoort als de hengel woest het water ingetrokken wordt…… Overigens kan deze visserij ook met vismeelpellets worden uitgevoerd.

“tot slot”

Het vissen op meerval vergt soms erg veel geduld en je zult dagen van afzien en blanken ervaren. Maar als er toch ineens die harde stomp op die hengel komt en je molen of reel het uitschreeuwt, je wat later met een bijna prehistorisch uitziend dier op je schoot zit……dat gevoel is ontastbaar.

Gr, Sander Ossevoort

een heerlijk moment als de vis het "vrije sop" weer opzoekt

een heerlijk moment als de vis het “vrije sop” weer opzoekt

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

  1. s koppelaar schreef:

    Hoi Sander,

    Leuk dat je je ervaringen wil delen met andere vissers.
    Heb alleen een vraagje, welke knoop gebruik je om de onderlijn te verbinden met de hoofdlijn?
    Ik vind het zelf namelijk ook behoorlijk storend om 2 strepen te zien op de dieptemeter.
    En ik begrijp uit jou verhaal dat jij ook liever geen wartel gebruikt bij het clonken.

  2. Gert van den Berg schreef:

    Hele mooie artiekelen! veel informatie. Krijg gelijk weer zin.
    Al hoewel het soms zo makkelijk klinkt….

  3. R. Noom schreef:

    Hey Sander,

    Leuke updates over de meervalvisserij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *