April en Mei, op zoek naar alternatieven

Fraaie schub begin april onder een struik vandaan geplukt

Over het al dan niet nut hebben van de gesloten tijd is al veel geschreven en gezegd, dus ik zal er hier verder niet over uitweiden. Wellicht zal een en ander ooit nog eens gaan veranderen maar vooralsnog zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben.

Natuurlijk kun je 2 maanden niet vissen en thuis de boel op stelten zetten maar er zijn in mijn ogen meer dan voldoende alternatieven die elke rechtgeaarde visser zouden moeten aanspreken. Hieronder zet ik er enkele op een rij in de hoop jullie te inspireren.

Fraaie schub begin april onder een struik vandaan geplukt

Karpervissen:

Karper, een prachtige sterke vis die juist in de gesloten tijd op roofvis weer een beetje in beweging komt en daardoor beter vangbaar wordt. Natuurlijk kun je ergens een tent opzetten en achter de stokken gaan wachten totdat er wat gebeurt maar we vonden roofvissen niet voor niks leuk dus ik zal proberen wat actievere manieren aan te dragen om deze waterbewoners aan de schubben te komen.

Penvissen op karper is zo een methode waar je veel schik mee kunt hebben. Je neemt afhankelijk van wat je aan karper kunt verwachten een stok van 2 meter 70 meter tot 4 meter lang (heb je prachtige penhengels voor maar een ferme spinstok of een karperhengel doet het ook) .  Op relatief open water kun je met vrij parabolische stokken uit de voeten, terwijl op zwaarbegroeid water een stok met wat meer power tot aanbeveling strekt.  Voeg hierbij een blikje mais of eventueel wat ander aas,  een  schepnet, doosje lood en wat pennetjes en niet te vergeten een onthaakmat en je bent weg.

Nieuwbouwwijken met een karperbestand zijn nu prima plekken om eens wat te proberen. Ondiepe stadsgrachten doen het vaak ook prima en natuurlijk kun je het jezelf iets moeilijker maken door het op een ‘hard’ karperwater te proberen. Het is soms verbazingwekkend hoe goed je grote vissen in het voorjaar kunt foppen met een paar korreltjes maïs. Vissen waar de de regulars later in het seizoen soms weken voor moeten zitten kun je met een beetje opportunisme soms met een half uurtje op de mat hebben.

Zien, aanwerpen en vangen, Michael met een dertiger

Bij het water aangekomen maak je eerst een rondje en voer je wat ‘vissige’ plekjes licht aan met maïs, granen of kleine pellets. Naast overhangende bomen, op ondieptes waar de eerste lelies of plompen opkomen, of domweg daar waar je vis ziet zwemmen of azen voer je één of meerdere handjes waarna je deze onthoud of markeert en je hengel op gaat tuigen. Geef de plekjes bij voorkeur een half uurtje rust om de vis de gelegenheid te geven je aas te vinden en rustig te azen.

Over het algemeen kun je het vissen simpel houden, op de lijn (25/100 is een mooie dikte) een stopper, dan het pennetje en direct onder het pennetje een kleine loodhagel waarmee de pen net rechtop staat. Dan vlak boven de haak zet ik zelf meestal een grotere loodhagel zodat de pen zinkt als je niet op de bodem vist. De haak zet ik meestal direct op de hoofdlijn. Als haakmaat gebruik ik een maatje 8 of 10.

Korreltje maïs aan de haak en dan rustig de plekjes aflopen, goed opletten op aasbellen of wervelingen in het water en je kunt zo heel effectief je plekjes afvissen en wellicht een mooie karper foppen. Geef elke plekje een kwartiertje tot een half uur en ga dan verder naar de volgende bij het uitblijven van success, of natuurlijk na de vangst van een vis.

Naast het penvissen kun je als het wat warmer wordt ook prima en heel actief met de korst aan de gang, hier heb ik eerder over geschreven, die info vind je hier. Weliswaar gaat het daar over graskarpers maar de informatie is ook zeker zeer bruikbaar voor karper.

Zeeltvissen:

Mijn eigen missie voor dit jaar, ik ben driftig bezig een poging te wagen om een zeelt groter dan 60 centimeter te landen. Helaas zit het nog niet mee omdat door de koude nachten de vis nog niet echt lekker los is. Toch ga ik regelmatig bewapend met mini boilies, maden, een feeder en wat lichte karperstokken naar enkele typische zeeltwateren bij mij in de buurt om een poging te wagen.

Jeroen met de eerste (en vooralsnog enige) van onze zeeltsessies

Uiteraard houd ik jullie op de hoogte van mijn vorderingen.

Barbeelvissen:

Nog zo’n prachtige vis die zich in het voorjaar begint te roeren, zoek ze op de grotere rivieren (IJssel en Waal zijn bewezen wateren) maar ook op andere wateren zoals de Lek of de Grensmaas zijn mensen successvol.

Het vissen op barbeel is op zich redelijk straightforward, over de te gebruiken montages schreef ik al eens eerder, die info vind je hier.

Zo maar een paar opties dus die je in de gesloten tijd toch de mogelijkheid geven om sterke en hard vechtende vissen te vangen en die je de getande varianten wellicht even doen vergeten.

Hendrik-Jan Verheij

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *