Het begint ergens op te lijken!

Dit formaat wil je vangen in de wedstrijd, en veel liefst!

Dit is de tweede wedstrijd op rij dat ik meer dan tien kilo bij elkaar vis, het begint eindelijk ergens op te lijken. Hiermee stijg ik ook veel plaatsen in het klassement en met nog vier wedstrijden te gaan kan het nog alle kanten op. En waarom niet de goede kant zou ik zeggen! Plaats van vissen is de Hoge vaart bij de Viking in Almere. Ik had afgelopen week al twee keer gevist op dit parcours omdat het nogal een lastig water is. Enkele jaren geleden kon je hier echt veel vis vangen maar nu is het een stuk moeilijker geworden. Wat ten eerste opviel is dat alle twee keer er een redelijke stroming stond met een ontzettende plaag aan pluisjes uit de bomen. Ik had al gehoord dat één van onze deelnemers al een Feeder kapot gegooid had omdat er een aantal pluisjes was blijven hangen in de kleinere ogen.

Het “oorlogsmateriaal” in stelling gebracht!

.
Ikzelf had het gevoel dat het hier met de vaste stok zou moeten gebeuren en heb dus twee keer flink veel tijd geïnvesteerd in de vaste stok. De eerste keer heb ik veel voer en aas in één keer gebracht; wat mij wel vis opleverde maar de tijd tussen de vissen was lang. De tweede keer meer op de feeder methode met de vaste stok gevist; ik ben toen begonnen met een klein beetje voer ( 4 kleine bolletjes zonder aas ) en daarna elke vis een klein balletje gecupt. Dit kost wel veel meer tijd maar het leverde ook bijna elke inzet een vis op. Voorwaarde is dan wel dat je heel gedisciplineerd moet zijn omdat je telkens maar weinig brengt. Cup je niet constant dan zal de vis verder trekken en duurt het weer even voor je ze erop hebt. Door de stroming en de pluisjes is het wel lastig om de dobber  op de plaats te houden. Ik gebruik daar twee verschillende dobber manieren voor. De eerste methode is met een match pennetje van Geers waarbij dus alleen de onderkant van je dobber vast aan je hoofdlijn zit. Het voordeel hiervan: top iets onderwater en de draad vangt geen pluisje op en ook de bovenstroom heeft zo ook iets minder vat op de dobber; je ziet echt elk stootje (let wel even op, je krijgt veel opstekers maar deze sla je vaak mis, laat de dobber helemaal onder getrokken worden).

Het Geers match pennetje

.

De tweede manier: neem een gewone dobber en zet een heel klein loodje boven de dobber. De lijn gaat nu direct onder water, houd wederom de top onder water en je hebt het probleem ook opgelost (let ook hier even op! Loodje boven de dobber betekent dat je het zelfde gewicht er aan de onderkant af moet halen anders zal de dobber onder gaan!).

Pennetje met loodje BOVEN de dobber om lijn onder water te houden

.

De wedstrijd zelf verliep weer eens heel anders dan dat je in het voorvissen geoefend hebt. Op de vaste stok heb ik geen aanbeet gehad alleen het ene voorntje dat ik direct eraan had. Wat ik ook probeerde, het wilde niet vlotten. Omdat ik eigenlijk vol op de vaste stok had gegokt moest ik even snel omschakelen. Vijf korfjes voer naar het midden vol met geknipte mais, boilie kruim, geknipte pieren en een aantal pellets. Ingooien met een maiskorrel aan de haak en na vijf minuten trek ik de lijn rustig een stukje naar mij toe en draai de losse lijn op de spoel. Bam! Een enorme dreun en een forse brasem rukt aan de andere kant, de eerste is een feit.

Dit formaat wil je vangen in de wedstrijd, en veel liefst!

.

Net voor de pauze land ik er nog één en in de pauze hoor ik dat er aan de andere kant van het parcours niet veel gevangen is. Dus heb ik nog volop kans om een goede uitslag te vissen! In de tweede helft besluit ik om nog iets meer boilie kruim te brengen en vis ik met een boilie van 12mm. De boilie doet zijn werk goed en brengt nog vier enorme “platten” in het net. Uiteindelijk word ik hiermee derde in wedstrijd met 12,5 kg. Opnieuw is gebleken dat “blijven schakelen” het verschil heeft gemaakt. Voorvissen leverde veel informatie op, de wedstrijd was toch weer anders en blijven schakelen qua materiaal en aas heeft het verschil gemaakt!

.

Ben Hakstege

.
Het voer wat ik voor een dergelijke wedstrijd gebruik:
8oo gr droog voer, 1 blik mais , handvol pellets, 300 gram boilie kruim en één grote hand  geknipte wormen.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *