Soroya
Soroya visserij – terugblik op een fantastische week
Nu onze Soroya trip er op zit is het goed nog even terug te kijken. Waar moet je als sportvisser op letten als je in Soroya wiltvissen?
Vissoorten op Soroya
Onze visserij was hoofdzakelijk gericht op de kabeljauw. Voor de heilbot bleek het te vroeg in het seizoen, deze waren eenvoudigweg nog niet voldoende aanwezig in het Breivikfjord. De visserij op heilbot is met name succesvol tijdens de zomerperiode, zo vanaf eind mei/begin juni.
Als bijvangst vingen we enkele zeewolven, twee kleine heilbotten, een prachtige koolvis, een aantal grote schelvissen, enkele kleine roodbaarsjes en een kleine leng. Vanaf de kant, op een dag dat we door de harde wind niet konden uitvaren vingen we ook nog enkele mooie en smakelijke scharren. Pas trouwens wel een beetje op met die zeewolven, want die hebben zeer grote tanden en happen naar alles wat beweegt. Omdat zeewolven prima te eten zijn hebben we er één meegenomen. Nadat we de kop van de zeewolf in de nek volledig hadden doorgesneden bleek de vis nog steeds een zeer sterke bijtreflex te hebben en zich vast te kunnen bijten in een houten steel die we bij wijze van experiment in zijn bek staken, echt ongelooflijk… Blijf met je vingers dus uit de buurt van zijn tanden! Voor het landen van deze zeewolven had ik een BogaGrip meegenomen en dat bleek prima te werken.
Landen van de vis
Omdat wij nagenoeg alle kabeljauw wilden terugzetten (behoudens enkele exemplaren om op te eten), landen we alle vis middels de kieuwgreep (zoals we dat ook doen bij snoek en snoekbaars) in plaats van met een gaff. Ik heb sowieso een hekel aan gaffen. Bij zware kabeljauw is het aan te bevelen de kabeljauw te ondersteunen om zo een te grote druk op de kieuwdeksels en de ruggengraat te vermijden.
Als je kabeljauw wilt terugzetten, laat deze dan 1-2 meter onder de oppervlakte nog even een beetje uitzwemmen voordat je de vis definitief naar de oppervlakte haalt. Je zult zien dat de kabeljauw dan vaak nog luchtbellen uitscheidt. En dat is prima want daardoor gaat de vis in 9 van de 10 gevallen zonder problemen weer de diepte in. Toch doet een enkeling dit niet meteen en moet een beetje geholpen worden. Een paar vissen die we vingen wilden vreemd genoeg helemaal niet meer duiken. Deze vissen werden dan ook meegenomen.
Materiaal voor Soroya: afhankelijk van de omstandigheden en je ervaring
Onze visie t.a.v. het te gebruiken materiaal wijkt een beetje af van de geldende norm. In onze ogen is het materiaal dat doorgaans gebruikt wordt erg zwaar en lomp. Kabeljauw is een sterke sportvis, maar de kracht ervan moet je ook weer niet overschatten. Natuurlijk bepalen de omstandigheden altijd hoe licht je kunt en hoe zwaar je moet vissen. Zo licht als kan, zo zwaar als moet dus, is een regel die voor alle visserijen geldt. Licht vissen (dunnere lijnen en lichtere loodkoppen) levert ook bij het kabeljauwen meer vis op dan vissen met lomp materiaal (dikke lijnen, zware loodkoppen of pilkers). Naast de omstandigheden speelt ook je ervaring een rol. Ben je een zeer ervaren visser dan kun je lichter vissen als iemand met minder ervaring. Vissers met veel “verticaal”- ervaring zijn zeker ook in het voordeel en kunnen lichter vissen als vissers zonder verticaal- ervaring.
Gewichten en loodkoppen die we gebruikten op Soroya
Wij hebben gevist met loodkoppen van 50-300 gram. Het meest gevist hebben we met een 150 grams loodkop. Deze konden we met lijnen van gemiddeld 15/00 doorgaans redelijk goed bij de bodem houden waarbij wel gezegd moet worden dat de lijn dan soms behoorlijk schuin wegliep. Zolang er echter goed bodem gehouden kan worden is dat geen enkel probleem. In enkele situaties driften we te snel om nog lekker te kunnen vissen met 150 gram en schakelden we over 200-300 grams loodkoppen. Hoe zwaarder je loodkop is, hoe zwaarder ook je hengel zal moeten zijn.
Iets over de door ons op Soroya gebruikte hengels
Wij bevisten de kabeljauw met hengels variërend van 40 grams spinhengels tot lichte boothengels in de 12 lbs lijn-klasse. Zwaarder was absoluut niet noodzakelijk en in onze ogen zelfs ongewenst. Wij houden nou eenmaal van flink buigende hengels en krijsende slips. Voor de kabeljauwvisserij heb je echt geen 30 lbs hengel nodig. 20 lbs is wel het maximum en dan nog alleen als je kans maakt op (grote) heilbot. Ik moet er wel bij zeggen dat wij weinig last hadden van getijdenstroom en dat we bijna niet dieper hebben gevist als 50-70 meter. Ga je veel dieper en staat er veel stroom, dan zul je moeten grijpen naar zwaarder aas en zal dus je hele combinatie zwaarder moeten worden. Overdrijf het echter niet, zwaarder als 20 lbs is echt niet nodig en in de meeste situatie kun je (veel) lichter vissen. Wij visten op Soroya o.a. met de volgende hengels:
- Abu Wildwater Lofoten (fabrieksopgave 12-20lbs). Deze hengel bleek een zeer goede all-round hengel. Voldoende power maar toch heerlijk diep doorbuigen. Lengte 2,20 meter.
- Abu Suveran 12-20 lbs. Deze is nagenoeg identiek aan de hierboven genoemde Wildwater Lofoten en dus een zeer goede all-round hengel.
- X2 The Stick 2,40 meter. Deze zeer goedkope hengel van Raven bewijst dat een hengel niet perse heel duur hoeft te zijn. Deze hengel is met 2,40 meter iets langer als de Abu’s. Omdat deze hengel is gemaakt van glasvezel composiet is deze hengel lekker taai en kan deze tegen een stootje.
- Fox X-Heavy spinstok 40-100 grams werpgewicht
Shimano Diaflash Scabard 40 gram. Hier ving Jeroen de grootste vis van de trip aan, 127cm! En een geweldige hengel om met de lichte pilker schelvis en kleinere gul te vangen als je door de wind de zee niet op kan en in de luwte van het fjord gaat liggen. Echter zeker geen all-round kabeljauw hengel. Wel leuk voor “erbij”. - Shimano Yasei Speedjigging 35 gram. Deze hengel had ik alleen meegenomen voor de fun. Niet een hengel die ik zou aanraden voor de kabeljauw visserij. Maar ik heb er wel veel schik van gehad. Mijn grootste kabeljauw van 124cm ving ik op dit hengeltje.
- Shimano speedmaster MH – 28 grams vertikaalhengel. Zelfs nog iets lichter als de Yaseii speedjigging en dus ook niet echt bedoeld als kabeljauwhengel. Kun je wel veel lol mee hebben op ondieper water en op kleinere vissen (bijvoorbeeld Schelvis).
Advies m.b.t hengels voor de visserij op Soroya:
Terugkijkend en gebaseerd op mijn ervaringen zou ik potentiële Soroya gangers minimaal 2 hengels adviseren om mee te nemen. Één in de 10-15lbs lijnklasse en voor de wat ruigere omstandigheden en/of heilbot een 20 lbs hengels. Beide hengels zou ik kiezen tussen de 200 en 240 centimeter lang. Hoe korter de hengel, hoe gevoeliger deze is en hoe fijner deze in de hand ligt. Persoonlijk vind ik 2,40 meter al aan de lange kant, alhoewel langere hengels wel als voordeel hebben dat het met zo’n lange hengel op een ruige zee met een flinke deining gemakkelijker is om druk te houden op de vis. Mijn ideale boothengel is daarom niet langer dan 2,20 meter. Maar ook hierbij geldt dat iedereen zo zijn voorkeur heeft. Prettig is het als de hengel een wat langer handvat heeft boven de reelhouder. Hierdoor heb je goed houvast tijdens het drillen van een (hopelijk zware) vis.
Als eventuele derde hengel zou je dan nog een wat lichtere spinhengel (50-75 gram werpgewicht) kunnen meenemen. Die hengel is dan bedoeld voor de rustige omstandigheden (weinig wind, stroming en niet al te diep water) en het werpen of verticalen met lichte loodkoppen (50-100 gram). Deze hengel is echter zeker geen all-round hengel.
Molens en reels voor het vissen op Soroya
Wij hebben eigenlijk allemaal met molens gevist, en dus niet met reels. Persoonlijk vis ik liever met molens dan met reels tenzij er veel geworpen moet worden; dan kies ik wel liever voor een reel. Omdat je bij het kabeljauw vissen weinig werpt koos ik voor een kleine maar sterke molen. Klein, om het gewicht van de combinatie zo licht mogelijk te houden. Je staat er tenslotte de hele tijd mee in je handen en een zware combinatie gaat je dan al snel vervelen. Omdat een molen onder de hengel hangt is het vissen ermee minder vermoeiend als het vissen met een reel. Ga je gericht op heilbot vissen en ga je vissen met zeer zwaar aas (pilkers/loodkoppen van 500 gram of zwaarder) dan kan het vissen met een reel wel voordelen bieden. Molen of reel blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze, dus als je zelf fijner met een reel vist moet je dat natuurlijk vooral doen. Geef mij echter maar een molen. Wij gebruikten op Soroya o.a. de volgende molens:
- Shimano Spheros (3000/4000/6000)
- Shimano Saros 4000F
- Shimano Saragossa 4000
- Shimano Ultegra 5500 scb
- Penn Slammer 260
- Zebco Rhino
De Shimano Spheros FA gebruik ik als jaren (o.a. voor de meervalvisserij en de visserij vorig jaar op Aligator Gar in Texas) en deze zeer degelijke molens hebben zich dan ook al ruimschoots bewezen. John viste met de Shimano Spheros FB, wat een nieuwere serie is als mijn FA. Met deze molen hadden we echter de nodige problemen. Vermoedelijk tijdens een heftige regenbui waarbij de hengel met molen rechtop in de hengelkoker van de boot heeft gestaan is er water gelopen in het “waterproof” slipsysteem. Met als gevolg dat de slip niet meer goed werkte en de lijn met horten en stoten begon af te geven. Goed waardeloos dus. Toen ik de slipschijven van de spoel demonteerde viel mij op dat het systeem anders in elkaar zit als bij mijn oudere type Shimano Spheros. De meeste Shimano molens hebben een slipsysteem wat bestaat uit 3 metalen en 3 vilten slipschijven. Dit is volgens mij het beste slipsysteem wat bestaat (ook mijn al 20 jaar oude Shimano baitrunners hebben dit systeem en die werken ook na 20 jaar nog perfect) en ik vind het dan ook onbegrijpelijk waarom Shimano in dit model het slipsysteem heeft veranderd. Iets wat 100% perfect is moet je niet veranderen is mijn visie…
De Penn Slammer gebruikte ik voor het eerst en ik moet zeggen dat ik er erg enthousiast over ben. Ook na de vangst van vele zware vissen gaf dit molentje geen krimp. De slip van deze zoutwater bestendige Slammer is zeer goed en de molen voelt erg degelijk aan. Ook spoelt de Penn Slammer de lijn mooi op. Het loopwerk is misschien iets minder “smooth” als het loopwerk van de Shimano’s Spheros en Saragossa, maar dan heb je het dan ook wel mee gezegd. En de Penn Slammer kost nog geen 90 euro! (gezien bij www.havfiske.nl) . Best een aanrader dus als je met een beperkt budget iets goeds wilt kopen voor de zoutwater visserij. Achteraf gezien had ik de Slammer wel één of 2 maten groter genomen, de 260 was een beetje aan de kleine kant. De Penn Slammer heeft trouwens, net als meer zeemolens, geen anti-retour. Persoonlijk mis ik die niet, maar hou daar wel rekening mee.
Advies m.bt gebruik molens voor de visserij op Soroya
Terugkijkend zou ik voor de Soroya visserij op kabeljauw kiezen voor sterke en zoutwater bestendige molens in de 4000, 5000 en 6000 serie. Deze hebben meer dan voldoende lijncapaciteit en een behoorlijk inhaalsnelheid. Heb je een beperkt budget, kijk dan eens naar de Penn Slammer. Heb je iets meer te besteden dan is de Shimano Saragossa een aanrader. Ben je een echte zoutwater die-hard en heb je een (zeer) ruim budget dan zou je eens kunnen kijken naar bijvoorbeeld een Shimano Stella SW of een Daiwa Saltiga. Los van deze molens zijn er natuurlijk ook nog plenty andere goede molens te koop. En zoals al gezegd kun je nauurlijk ook kiezen voor een reel als je dat plezieriger vind.
Vislijnen – zeer belangrijk!
Hoe dunner je lijn, hoe eenvoudiger het is je aas bij de bodem te houden en hoe lichter je loodkop kan zijn. En hoe lichter je loodkop, hoe lichter ook je hengel kan zijn. Wij hebben gevist met Power Pro van 13/00, 15/00 en 17/00 en Berkley tracer braid 15lbs en 20lbs. Deze lijnen bleken dik genoeg om ook de grootste kabeljauw te landen, niet één vis werd verspeeld door lijnbreuk. Als je gericht op heilbot gaat vissen kun je eventueel nog iets dikker gaan (20/00 Power Pro of 30lbs tracer braid).
Wij visten zoals gezegd met Power Pro, en ik vermeld dit nog even expliciet. Niet omdat andere spectra/dynema lijnen niet zouden deugen, maar wel omdat sommige lijnenfabrikanten grote leugenaars blijken te zijn. Zo kocht ik voorafgaand aan deze Soroya trip ook enkele klossen Berkely Wiplash lijn van 12/00 en 17/00. Dat bleek een verkeerde keus. De 12/00 Wiplash bleek in werkelijkheid minimaal 18/00 als ik die vergeleek met Power Pro. Op zich geen probleem want dan zou ik die wel op mijn zwaarste molen zetten, daar waar ik eigenlijk de 17/00 op had gepland. De Berkeley Wiplash 17/00 was echter zo dik (minstens 23/00) dat ik die niet kon gebruiken. Last minute kocht ik dus alsnog 15/00 Powerpro. Let daar dus op als je lijnen koopt en laat die Wiplash lijn liever liggen in het schap. Fabrikanten die sportvissers regelrecht bedonderen verdienen het niet om er geld aan te verdienen, vind ik…
John heeft deze trip voor het eerst de Berkley tracer braid geprobeerd en was daar ook zeer tevreden over. Het voordeel van deze draad is dat om de 75cm de lijn wisselt van kleur. Zeer praktisch als je op de bodem vist en opeens vis op half water ziet hangen; je kunt dan snel opdraaien en aan de hand van het aantal segmenten uittellen wanneer je op de gewenste hoogte bent. Powerpro komt nu ook met een dergelijke lijn uit (Depth Hunter) en hoewel ik die nog niet heb gezien lijkt me dat een echte aanrader.
Als onderlijn/voorslag gebruikten we fluorocarbon van 65/00 tot 90/00 welke met een sterke tonwartel aan de hoofdlijn werd bevestigd. Onderaan de onderlijn kun je dan een sterke kwaliteits crosslock bevestigen of kun je je aas rechtstreeks vastknopen (nog beter, want ook de beste cross-locks willen wel eens ongewenst opengaan).
Aassoorten
Voor de visserij op kabeljauw gebruikten wij met name shads. Vooral de Savage Gear Sandeel bleek een echte topper, maar ook de Cutbait Herring deed het met name goed bij de grote kabeljauw. Wel hebben we op deze Cutbait Herring veel meer lossers gehad, iets wat is te wijten aan het formaat van deze Cutbait. Kleinere vissen grepen ook deze shad maar losten in veel gevallen. Vermoedelijk omdat ze niet de hele Cutbait in de bek namen. Cutbaits zijn daarom dus redelijk selectief. Op tijden dat we echt goed op de vis lagen bleken Cutbaits het beste aas omdat je zo de grotere vissen (80+cm) enigszins kon uitselecteren en je dus weinig tijd verspeelde aan het binnen halen van kleinere vissen. Klinkt superdecadent, ik weet het, maar dit hebben we echt een paar keer meegemaakt! Naast deze Savage Gear shad hebben we ook gevist met 6 inch Saltshakers (Lunker City) en Fox shads op loodkoppen van 50 tot 200 gram. Kleuren maken volgens mij niet zoveel uit, maar ik weet dat daar de meningen over verdeeld zijn.
Pilkers doen het ook heel goed zoals John en Adriaan bewezen. Persoonlijk heb ik het echter niet zo op deze pilkers. Je zit er vaker mee vast en haakt ook nog al eens een vis “vals”. Neemt niet weg dat het erg goede vangers zijn die bovendien makkelijk “jiggend” te vissen zijn en waarmee je alle vissoorten goed kan vangen. Teasers en gummimak’s hebben we niet gebruikt en raden we ook af in deze regio. Er zit soms zoveel vis dat je een goede kans hebt meedere vissen tegelijk te haken. Misschien leuk voor de kilo-knallers onder de vissers, maar wij laten deze extra toevoegingen liever achterwege.
Driftzak
Wij hadden uit Nederland 2 driftzakken meegenomen en dat bleek een goede zet. Door gebruik te maken van deze driftzakken konden we de boot op momenten dat er flink wind stond (en dat was nogal eens het geval) afremmen waardoor we toch nog redelijk licht (lees: lichte loodkoppen) konden blijven vissen.
Heilbotlasso
Helaas was het voor de heilbot te vroeg en hebben we slechts een paar kleinere exemplaren gevangen. Daardoor hebben we onze meegebrachte heilbotlasso niet kunnen gebruiken. Neemt niet weg dat die heilbotlasso ons een zeer handig en visvriendelijk (zoals ik al zei heb ik een hekel aan gaffen) hulpmiddel lijkt voor het landen van grote heilbot.
Vistechniek op Soroya
Op tijden dat we volop de vis zaten en ze actief aasden bleek de beste techniek het simpelweg naar de bodem laten zakken van de shad om deze vervolgens in rustig tempo (vergelijkbaar met spinvissen) naar boven te draaien. Bij een aanbeet (meestal een klein tikje) is het dan zaak gewoon door te draaien totdat je de top ziet inbuigen. Daarna kun je aanslaan. Meteen aanslaan op de eerst tik die je voelt levert heel veel missers op. Je zult je dus moeten leren beheersen. Op deze manier werden de meeste vissen dus “ergens” tussen de bodem en de boot gevangen. Soms vlak boven de bodem, soms vlak onder de boot. Het advies is dan ook om iedere keer tot de oppervlakte door te draaien. Heilbot staat er om bekend langdurig het aas te kunnen volgen en ook mijn grote koolvis greep vlak onder de boot mijn Cutbait.
Op momenten dat de vis minder actief was en/of in minder grote getale aanwezig was leek het jiggend vissen in de buurt van de bodem de meeste aanbeten op te leveren. Op de bodem werden gemiddeld iets kleinere vissen gehaakt (de gemiddeld grotere vissen kwamen dus van half water) maar toch werden ook daar enkele meter+ vissen gehaakt. Mijn eerste kabeljauw van 116 cm kwam ook van de bodem. Als je jiggend op en nabij de bodem vist zul je meer bijvangsten in de vorm van Lom en Zeewolf hebben.
Catch & Release versus vis meenemen
Zeevis is zeer smakelijk en het is dus logisch enkele vissen mee naar huis te nemen om te consumeren. Alhoewel het ons hoofdzakelijk om het vissen te doen was hebben ook wij elke dag vis gegeten (klaargemaakt door onze privé-kok Hendrik-Jan;). Kabeljauw is doorgaans zeer goed terug te zetten maar toch hadden we een paar vissen die niet meer terug wilden. Deze vissen namen we dus mee.
Ook is het natuurlijk prima om vis mee naar Nederland te nemen. Houd je daarbij echter wel aan de Noorse regels. Volgens die regels mag je per persoon 15 kilo filet meenemen, iets wat volgens mij meer dan voldoende is om lange tijd van te kunnen genieten. Als je aan de grens wordt gepakt met meer dan deze toegestane limiet krijg je een zeer hoge boete en wordt je vis in beslag genomen. En terecht! De visstand op Soroya is zeer goed en lijkt dat ook te blijven. De Noorse beroepsvissers krijgen allemaal een quotum toebedeeld dat ze in korte tijd volvissen. Als het quotum vol is stoppen ze met vissen. Op deze manier wordt er in tegenstelling tot veel beroepsvissers in Nederland duurzaam gevist en is de visstand al jaren achtereen erg goed. De laatste jaren is de visserij volgens de “Noorse Belg” Marc van Roie zelfs beter geworden. Kijk, van dat soort berichten worden wij als sportvissers nou voor de verandering eens een keer wél vrolijk. Het bewijst dat duurzame visserij dus wel mogelijk is (kunnen ze in Nederland nog wat van leren). Laten we hopen dat het zo blijft.
Ik vond het dan ook in-triest te zien dat wij dagelijks enkele Belgische “sport”vissers met een karretje achter de auto gevuld met een paar honderd kilo kabeljauw richting de fileerplek zagen rijden. Voor deze vissers was deze week gewoon een werkweek waarbij er zoveel mogelijk vis geslacht moest worden. Mag lijen dat ze gepakt zijn bij de grens…
Boten en veiligheid
Vissen in Soroya betekent vissen in kleine bootjes op volle zee in ijskoud water. Dit brengt dus risico’s met zich mee. Het grootste risico is overboord slaan. Als je overboord slaat en niet snel genoeg weer op het droge komt ga je het niet overleven. Want in dit ijskoude water hou je het nog geen 5 minuten vol. Aan een reddingsvest heb je dan ook niet zo heel veel. De beste keuze zou eigenlijk een overlevingspak (droogpak) zijn, maar dat beperkt wel je comfort en bewegingsvrijheid. Oppassen geblazen en je gezonde verstand gebruiken is dus het devies. Zorg dat je nooit overboord kunt vallen. En ga in ieder geval nooit alleen vanuit de boot vissen! Ook als je zonder benzine komt te zitten zit je zwaar in de problemen. Check dus altijd de of je voldoende benzine bij je hebt, niet alleen voordat je uitvaart maar ook tijdens het vissen zelf.
De boten zijn voorzien van een hulpmotor voor het geval je hoofdmotor je in de steek laat. Met deze hulpmotor kun je thuiskomen zolang de golven niet te groot zijn. Zijn ze dat wel dan ga je er met je hulpmotor niet doorheen komen, simpelweg omdat je dan niet genoeg vermogen hebt. Hou daar dus ook rekening mee. Check ook van te voren hoe deze hulpmotor werkt voordat je uitvaart. Toen ik samen met John in de haven deze motoren wilde testen kregen we ze niet aan de praat. Het bleek dat we een benzine kraantje over het hoofd hadden gezien. Dom natuurlijk, maar daar kun je dus ook maar beter in de haven achter komen als op volle zee als je al in de problemen zit. Check altijd van tevoren de weersvoorspellingen en voorkom dat je verrast wordt door bijvoorbeeld een opkomende storm. Alhoewel de bootjes zeer robuust en stabiel zijn, zijn ze niet echt gemaakt om gemakkelijk door de golven te klieven. Flinke golven op het water betekent dus een oncomfortabele en ruige bootrit waarbij je behoorlijk nat kunt worden als je tegen de golven in moet varen.
Klimaat en weer
Soroya ligt boven de poolcirkel. Wij waren er half mei en toen was het nog knap koud. Overdag een graad of 5 en s’nachts rond het vriespunt. Ga je nog eerder in het seizoen dan is het nog een stuk kouder. Zomers zijn de temperaturen wel een stuk aangenamer. Ga je zoals wij in het wat koudere seizoen, neem dan een goed warmtepak mee, en een paar warme laarzen, handschoenen en een warme muts of pet. Vanaf 14 mei gaat de zon op Soroya niet meer onder en is het dus 24 uur per dag licht. Maar ook al enkele weken daarvoor is het s’nachts gewoon licht. Dit betekent dus dat je theoretisch 24 uur per dag kunt vissen! Dit geeft je wat meer speling om uit te varen wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Het weer is altijd onvoorspelbaar en vooral de wind eten in het roet kan gooien. Wij hebben 2 dagen daarom niet kunnen uitvaren, simpelweg omdat we de wind te hard vonden.
Ons huisje
Het huisje dat we huurden via Marc van Roie was zeer goed en geschikt voor 8 personen. Wij waren met zijn zessen en dat was perfect. Het huisje lag direct aan de steiger en was bovendien van alle gemakken voorzien. Er was zelfs draadloos internet en satelliet televisie! Wel zo prettig voor als je noodgedwongen binnen moet blijven door slecht weer. Naast het huisje hadden we apart drooghok voor onze pakken, kleding en laarzen. Kort gezegd was het huisje zeer comfortabel en liet het niets te wensen over
Verder informatie
Wij boekten onze Soroya trip zoals gezegd bij Marc van Roie (www.soroya-fishing.com). Deze sympathieke Belg woont inmiddels 6 jaar in Soroya en kent de visserij, de omgeving en de omstandigheden als geen ander. Voor meer informatie en een eventuele boeking kun je hem mailen. Ook bij Haviske in Nijverdal (www.havfiske.nl), de winkel van Eddy Mares, kregen wij veel zinvolle informatie, tips en trics en kochten wij o.a. onze Savage Gear Sandeels en Cutbaits. Ook Havfiske is dus zeker het bezoeken waard als je plannen hebt te gaan vissen op Soroya.
Uiteraard kun je ook op deze site reageren of vragen stellen wij zullen die dan zo goed mogelijk beantwoorden. Vissen op Soroya was voor ons een belevenis die we niet graag gemist zouden hebben. Als je ook van plant bent naar Soroya te gaan: HAPPY FISHING!
Michel Rijnberg
Beste visser,
Ik zal met de deur in huis vallen. Wij, 3 vismaten gaan op skrei vissen op Soroya in Noorwegen met Marc van Roie als schipper. The best there is. Marc vist 200 dagen per jaar en weet wat er moet gebeuren. Wij zijn op zoek naar een gezellige vent die €2600,- wil uitgeven voor een weekje vissen.
Nieuwschierig? Mijn nummer is 0654927071.
Mail: corduijnker@home.nl
Hoi Alex e.a.
Wij visten veelal buiten het Breivikfjord, zowel rechts richting Sorvaer als links richting hasvik. Van een eerdere keer daar vissen (2009) herinner ik me nog dat we op het stuk tussen Hasvik en het Breivikfjord best aardig heilbot vingen.
Optimale stekken voor grote kabeljauw en koolvis liggen in principe overal. Je kaartplotter is uitgerust met een dieptelijnen ‘view’, zet die op en ga op zoek naar stekken met grote diepteverschillen.
Vis zeker de hele waterkolom af, beperk je niet tot het bodemvissen want dan ga je in het algemeen de echte ‘bakken’ minder vaak tegenkomen. Koolvis vind je wat vaker bij ‘onderwaterbergen’ waarbij het helpt als je flink snel opdraait. Voor kabeljauw mag het allemaal wat rustiger.
Heilbot zoek je het best op ondiepe stukken waar een flinke getijdestroming staat. Heb je ergens een zandbodem en dieptes van 10 tot 30 meter dan mag je daar zeker heilbot verwachten. Maak daar drifts waarbij je een ferme shad naar de bodem laat zakken en rustig omhoog draait. Stop om de 5 meter met draaien.
Aanbeten komen door als klein knabbeltjes waarbij je aas steeds zwaarder lijkt te worden. Als je top flink doorbuigt sla je aan. Aanbeten kunnen ook zo hard doorkomen dat je niet eens meer kunt twijfelen (hebben we het liefst) omdat de vis er dan keihard opbeukt.
Wil je echt gericht op heilbot dan zou ik er in ieder geval ‘ver’ uitgaan. De stekken rondom Hasvik en Breivikbotn lijken toch wel te lijden te hebben van de continue visserijdruk.
Suc6
Hendrik-jan Verheij
Hallo heren dutchvissers,
Schitterende site overigens met uitstekend relaas van jullie visserij daar en hele bruikbare info. Mijn complimenten!
Wij (ikzelf en 2 medevissers) gaan volgend jaar juni eveneens naar deze stek, meer bepaald naar Hasvik.
Hebben jullie met deze locatie ook ervaring? Ik neem aan dat jullie in de Breivikfjord lagen. Wat raden jullie ons in eerste instantie speciaal aan voor deze locatie (buiten al de geweldige tips die al te lezen staan natuurlijk op jullie site) natuurlijk? Ik bedoel dan vooral het vinden van de optimale visstekken voor grote koolvis, kabeljauw en mogelijk een heilbot (zuidelijk, westelijk of oostelijk uitvaren vanuit Hasvik?).
Ik kan van hieruit wel beschikken over een redelijk gedetailleerde zeekaart van het gebied (Kystverket), maar het is altijd beter om ook van vissers die er geweest zijn één en ander te kunnen vernemen. Ongetwijfeld zal Marc ons ook wel de nodige informatie bezorgen, maar alle kennis is welkom, al is het maar om de voorpret te vergroten en zo breed mogelijk geïnformeerd te zijn.
Ter info: wij komen met het vliegtuig, dus beperkt in gewicht. We zijn géén broodvissers die alleen geïnteresseerd zijn in zoveel mogelijk vis te retourneren naar België. Catch and release is ook ons motto.
Dank voor jullie reactie alvast en beste sportvissersgroeten nog,
Alex, Raf en John
Hoi Richard,
Meeste gevangen op sandeels, de grotere vissen toch ook weer vaak op cutbaits door de selectievere werking hiervan.
Vis vangen kun je overal… beste stekken liggen buiten het fjord, zoek naar taluds en diepteverschillen op je gps en je gaat ze vanzelf vinden.
Scharren vingen we met kleine stripjes koolvis. Als je een schep meeneemt kun je ook goed pieren steken, er zitten er zat…
Hendrik-Jan
Hallo mannen
Met welk aas hebben jullie de scharren gevangen?
en waar? gewoon in de haven ?
Mvg Richard
Heren
Mijn complimenten voor het mooie verslag
Ga binnenkort zelf ook naar Soroya
Waar hebben jullie meer op gevangen, op de cutbaits of de sandeels? Zouden jullie mij de coordinaten van de stekken kunnen geven waar jullie goed hebben gevangen?
Alvast bedankt
Mvg Richard
Hallo Aad, nee, we hebben nauwelijks iets verspeeld, de bodem is vrij schoon. En als je met de auto gaat dan kan dat du geen probleem vormen. Wij moesten nogal worstelen met het gewicht door het maximum in het vliegtuig. Veel plezier, als je meer wilt weten horen we het graag. En laat ons weten hoe het geweest is! John
Heren, wat een schitterend verslag en dito foto’s. Heerlijk om te lezen! Eind juni vertrekken we per auto richting Soroya en om eerlijk te zijn kan ik niet wachten tot het zover is. Ik twijfelde nog een beetje aan de gewichten voor pilkers / kunstaas maar deze twijfel is weggenomen door jullie verslag. Op de lofoten hebben we zelf gevist met gewichten variërend tussen de 100 een 200 gram ook met relatief lichte spinhengels en dit wou prima, vingen zelfs meer en grotere vis dan de andere vissers. Hebben jullie overigens veel kunstaas verspeeld op de bodem? Van mijn laatste trip was het zo erg dat ik niks meer over had.
Groeten,
Joop, bedankt voor het compliment. We doen het met veel plezier. Gr. John
Ha Mannen,
Nu ruim een half jaar vaste bezoeker van jullie site, ben bijzonder onder de indruk van de kwaliteit én de kwantiteit van het aantal artikelen wat jullie op het www slingeren!
Het zal niet meevallen om werk, gezin, hobby én nog een site als deze te onderhouden. Heel af en toe draag ik ook schrijvend een steentje bij aan predatorteam.nl, als ik al zie welke inspanning er voor de actief schrijvende mannen in zit, en dan publiceren wij relatief weinig, dan neem ik mijn petje af voor jullie af.
Met zeer veel plezier en uitzonderlijke viskriebels jullie verslagen van de trip naar het noorden gelezen. Super gewoon, mooie verdiepend artikel van de toegepaste technieken er achteraan, ik zeg: de sportvistijdschriften kijken met een schuin en jaloers oog mee.
Keep up the good work, en strakke lijnen voor aanstaand weekend!
Gr Joop