Vissen in Bergsjord Loppa Noorwegen (nieuwe visreis bestemming!)
Noorwegen. Land van de Vikingen, van ruige fjorden, het noorderlicht en van een schitterende natuur met ongekende mogelijkheden voor ons sportvissers.
Elk jaar reizen tienduizenden sportvissers van over de hele wereld naar wat door sommigen wordt omschreven als het paradijs voor de fanatieke zeevisser. Noorwegen heeft ook mijn hart gestolen. In deze zo totaal andere wereld, overladen door rust, ruimte en natuur, is het leven rijker en zijn de dagen intenser.
Noord Noorwegen is een land van extremen. ‘s Winters wordt het er niet licht, maar zomers niet meer donker. Ook qua weer moet je jezelf op alles voorbereiden. Dobberen in je T-shirtje op een nagenoeg windstille dag in een fjord? Het kan, ik maakte het mee. Maar weggewaaid worden door een koude harde wind en hoge golven maakte ik óók mee tijdens eerder trips naar Noord Noorwegen. Er waren dagen dat we noodgedwongen de boot aan de steiger moesten laten liggen. En ook regen en kou maakte de visserij soms een visserij voor echte mannen. Noormannen! Maar hoe de omstandigheden ook waren, van invloed op mijn liefde voor Noorwegen was dit niet.
Het is al september als Joris (www.visreis.nl) mij polst met de vraag of ik zin heb om volgende maand mee te gaan naar een nieuwe vislocatie in Noorwegen: het kleine dorpje (60 inwoners!) Bergsfjord in Loppa. Deze veelbelovende bestemming wil hij in zijn visreizen pakket opnemen. Ha! Het antwoord op die vraag kun je wel raden. En zo vertrek ik samen met Martijn Dekkers en Rob Verhagen half oktober naar het Hoge Noorden. Om de bestemming te bekijken en te beoordelen, de visserij in Loppa te testen en natuurlijk om samen te genieten van het vissen in deze bijzondere, ruige natuur. Hoewel we erg laat in het seizoen zijn, hopen we op de vangst van Heilbot met daarnaast natuurlijk ook grote Kabeljauw en wellicht ook Koolvis en Pollak.
De reis naar Loppa is lang maar niet onaangenaam. Hoewel we alle drie in de “stress-free-vakantie-modus” staan is het in Alta, de laatste luchthaven waar vandaan we verder zullen gaan met een veerboot en bus, toch nog even spannend als we wachten op onze koffers en hengelkoker. Als laatste rollen deze echter keurig van de bagageband. Poeh! Dat blijft toch steeds weer een spannend moment.
Het is al donker als we aankomen bij “ons huisje” voor de komende week. Deze blijkt perfect en is van alle gemakken voorzien. Lekker! Ook de ruime 6,5 meter lange “De Wilde” aluminium boot voorzien van nieuwe Yamaha 150pk ziet er comfortabel, veilig en “visvangerig” uit. Hier kunnen we ons vast wel mee vermaken de komende dagen.
Onze gastheer en vrouw, Cor en Patricia de Wilde, een Nederlands echtpaar dat jaren geleden het drukke Nederland verruilde voor de rust en natuurschoon van Bergsfjord in Loppa, blijken bovendien hartelijk en gastvrij. En geloof het of niet, maar nog diezelfde eerste avond worden we al getrakteerd op het Noorderlicht schouwspel!
Vissen op Heilbot en Kabeljauw in Bergsfjord Loppa
Omdat we graag een heilbot willen vangen, vissen we de eerste 2 dagen relatief ondiep, tussen de 15 en 40 meter diepte. Niet alleen is dit vaak de diepte waarop de Heilbotten zitten, ook vist deze diepte prettiger omdat we met minder lood kunnen vissen. Op de kaart zoeken we vooral naar plateaus die omgeven zijn door dieper water en naar plekken waar de dieptelijnen dicht bij elkaar liggen, plekken met veel diepteverloop dus. Al voor vertrek hebben we een aantal potentiele hotspots op de waterkaart aangekruist.
Alhoewel ik in het verleden de Heilbotten succesvol belaagde met (grote) shads, wil ik het deze week ook eens anders, met andere technieken proberen. Ik heb daarom enkele 200-300 grams dobbers in mijn koffer gestopt, net als een paar zware fireballs voorzien van 1mm kevlar stingers met een dreg. De bedoeling is om hier een dode koolvis op te steken en de hengel passief te vissen in de door mij eveneens meegebrachte hengelsteun. Omdat de dobber achter de boot gevist kan worden geeft dit geen hinder tijdens het werpend of verticaal vissen met shads, zo is het idee. Stiekem kijk ik bijzonder uit naar een aanbeet, het lijkt mij fantastisch om de dobber te zien wegzeilen.
De eerste dagen in Loppa – veel Heilbot
Ondanks de harde wind blijkt het systeem inderdaad erg goed te werken. Regelmatig die week zien we de dobber onderwater getrokken worden met als resultaat een heilbot of grote kabeljauw! Yes, het dobberen op werkt! Ook Rob en Martijn, die met een Westin banaanloodje vissen met hierachter een lange onderlijn die eveneens is voorzien van een koolvis, vangen geregeld Heilbot. Zeker de eerste dagen is de Heilbot goed los en vangen we met verschillende technieken (zowel shads als koolvis) in totaal maar liefst 21 Heilbotten. Stuk voor stuk mooie, hardvechtende vissen alhoewel die ene echte uitschieter er niet bij zit.
Reuze Koolvis!
We hebben de pech dat het weer niet wil meewerken. Dit is in Noorwegen en zeker in het Noorden van Noorwegen altijd een risico en in deze periode (midden oktober) is het risico extra groot. Op zich geen probleem want wie op de kaart van het gebied Loppa kijkt weet dat er altijd wel ergens in de luwte te vissen is.
Omdat we het echter ook eens op het diepe water van de open zee willen proberen varen we een paar keer ver de open zee op. De golven en de wind zijn daar echter dermate onaangenaam dat we de visserij niet lang kunnen volhouden. Zelfs met een grote driftzak driften we te hard en continue worden we door de heftig schommelende boot door elkaar geschud. Toch weten we ook hier de nodige kabeljauwen te vangen. De uitschieter is echter een zeer grote koolvis welke op half water mijn Savage Gear Cutbait onderschept. Na een spannende dril waarin de vis meerdere keren lijn van de slip ragt kan Martijn de vis met de kieuwgreep landen. Met 115cm blijkt dit een hele beste Koolvis te zijn!
Onze laatste 2 dagen slaat het weer helaas nog verder om. De toch al stevige wind draait naar het Noorden en neemt in kracht verder toe. Dit blijkt bovendien van invloed op de vangsten. Daar waar we de eerste dagen veel beet kregen is het nu sprokkelen voor een vis. Dit kan onze pret echter niet drukken. We weten immers genoeg. Loppa is een tóp bestemming waar heel veel te beleven is.
Hieronder de video van onze week!
Toegift; Noorderlicht
Als we de laatste avond nog wat nagenieten van de visserij en van de Bouillabaisse (Rob, had ik al gezegd dat je heel goed kan koken?:) krijgen we telefoon van Patricia; als jullie het Noorderlicht nog een keer willen zien moeten jullie nu naar buiten.
Vergezeld van een snel mee gegriste camera spurten we naar buiten om nog een keer het Noorderlicht te bekijken. Bij gebrek aan een statief zet ik mijn camera met wat blokjes hout op de aanwezige hottub (niet gebruikt:)) en maak met een sluitertijd van 15-30 seconden een aantal foto’s. Wat een bijzonder schouwspel blijft dit toch. Loppa, we’ll be back!
De door ons gebruikte technieken in Loppa. In deze week gebruikten wij de volgende technieken en materialen:
Werpen met shads
Afhankelijk van de waterdiepte kozen we voor shads van 150-300 gram. Alhoewel je hiermee ook uitstekend kunt verticalen, wierpen we de shads veelal schuin achter de boot waarna we deze rustig binnen draaiden totdat de shad weer helemaal aan de oppervlakte bij de boot was. Juist Heilbot maar ook (grote) kabeljauw onderschept de shad regelmatig op half water. Als je een aanbeet voelt sla je niet meteen aan maar draai je door totdat je top begint in te buigen of tot je niet verder kunt draaien. Pas dan zet je met een lange haal de haak.
Zelfde techniek als hierboven omschreven, echter blijft je de hiermee op en bij de bodem vissen. Om die reden moeten de loodgewichten wat hoger zijn. Dit kan een goede techniek zijn als de vis passief is en niet echt aast. I.p.v. shads kun je ook pilkers gebruiken. Persoonlijk vis ik hier echter niet zo graag mee omdat je nogal eens vissen “vals” haakt. Bovendien vind ik shads gewoon leuker, kwestie van persoonlijke voorkeur. Met verticalen vang je gemiddeld vaak wat kleinere vissen (alhoewel er zeker ook grote tussendoor kunnen lopen). Wel vang je met deze techniek ook de echte bodembewoners als Zeewolf en Lom. Persoonlijk kies ik liever voor de werpen-en-langzaam-binnendraaien-techniek omdat ik die leuker vind. Neemt niet weg dat verticalen erg effectief kan zijn.
Deze techniek gebruikte ik in Loppa voor het eerst. Gewoon om het eens te proberen en omdat het me erg leuk leek. En dat was het! Heerlijk om zo’n grote drijvende bol te zien wegduiken gevolg door een ratelende reel.
Ik gebruikte een 200 grams schuifdobber in combinatie met een stuitje dat ik afhankelijk van de Waterdiepte op 20-30 meter diep afstelde. Dobbervissen is vooral een effectieve techniek als je lange drifts kunt maken over plateaus van ongeveer dezelfde diepte. Veranderd de diepte erg snel dan bleek dobbervissen minder handig omdat je steeds je stuitje moet verplaatsen. En dat werkt niet handig. Voordeel van deze techniek is dat je met een extra hengel kunt vissen zonder dat je last hebt van de lijn omdat je de dobber 10-20 meter achter de boot vist. Als aas zogezegd een dode koolvis welke ik op een loodkop of fireball van 100 gram voorzien van een stinger met een 1/0 dreg monteerde (een fireball onder de dobber dus, een techniek die ik ook in Nederland voor het snoekvissen regelmatig gebruik, maar da’s weer een heel ander verhaal).
Het vangen van aasvissen bleek overigens kinderspel. Met de dieptemeter zochten we op diepten tussen de 15-40 meter de enorme wolken vis op waarna we een pilker met daarboven een klein veren paternostertje lieten zakken. Meerdere keren waren alle drie de haken bezet met Koolvis!
Vissen met “banaan” loodje i.c.m. met een wapperlijn en koolvis
Rob en Martijn visten hun koolvis gemonteerd op een ca. 150cm lange onderlijk (1mm fluorocarbon) voorzien van een enkele haak en dreg achter een Westin Banaanloodje. En ook dat werkte uitstekend. Als je niet te diep vist (wij visten vooral op diepten van 15-60 meter) is een banaanloodje van 200 gram voldoende. Is het dieper, staat er meer stroom of is je driftsnelheid hoger dan zul je voor zwaarder lood moeten kiezen. Na het afzinken naar de bodem en weer een stukje opdraaien (wij visten enkele meters boven de bodem) kun je eventueel de hengel in de steun zetten met de reel op de ratel. Ik zeg reel omdat net als bij het dobbervissen een reel voor deze techniek prettiger vist als een molen, zeker als je de hengel in de steun (passieve hengel) vist. Kies dan wel voor een reel met een ratel zodat je de aanbeet hoort mocht je deze missen omdat je bijvoorbeeld met een 2e hengel aan het werpen bent.
Fireballen met koolvis
Zelfde techniek als hierboven omschreven, echter i.p.v. een wapperlijn achter een banaanlood, vis je de koolvis direct op en zware fireball (150-250- gram afhankelijk van de omstandigheden). De aanbeten zijn hierdoor wat directer als met een banaanlood/wapperlijn.
Hengels, molens, reels en lijnen
Het is heel gevaarlijk om hier iets over te roepen omdat persoonlijke voorkeur hierbij altijd de doorslag zal geven. Toch wil ik graag een aantal dingen over kwijt, op het gevaar af dat collega vissers vinden dat ik er niets van snap:)
Kies je hengels kort!
Vergeet die lange stokken. Op boten zijn lange hengels een slechte keuze. Ze bieden namelijk geen enkel voordeel maar wel veel nadelen. Lange hengels vissen en drillen vermoeiender (meer hefboom), slaan minder goed aan (meer demping waardoor je minder kracht op de haakpunten zet) en zijn per definitie minder gevoelig. Daarnaast staan die lange poken vaak ook nog eens gruwelijk in de weg op boten. Op boten moeten hengels kort zijn. Punt. En met kort bedoel ik lengtes van 170-225 cm. Alles daarboven moet je lekker thuislaten of in de winkel laten staan.
Hoe zwaar die hengels moeten zijn (vermogen/power) hangt af van het gebruikte aas/loodkoppen, de driftsnelheid en de stroming. Hengels in de 15-30lbs reeks zijn redelijk allround. Lichter kan zeker als de omstandigheden het toe laten (hier een oud filmpje van mij gemaakt in het nabij gelegen Soroya waarin ik een grote kabeljauw dril op erg licht materiaal)
maar zwaarder kan ook noodzakelijk zijn.
Ik zou daarom altijd meerdere hengels meenemen in verschillende gewichtsklassen (Ik word niet betaald of gesponsord door welke hengelfabrikant dan ook:)
Kies voor kwaliteitsmolens
Zout water en zware loodgewichten belasten je molens vele malen meer dan vissen met licht (kunst)aas op het zoete. Kies daarom voor kwaliteitsmolens. Bij veel merken vind je bruikbare zoutwater molens. Ikzelf ben altijd fan geweest van Shimano molens (Spheros, Saragosa, Twinpower en Stella). Rob viste echter met een Daiwa BG molen en ook die voldoet erg goed zonder dat deze meteen een vermogen kost (update:ik heb deze zojuist ook zelf getest voor het strandvissen in Marokko en ook daar bleek het een zeer goede molen). Keuze genoeg dus. Is je budget beperkt bespaar dan liever op je hengel als op je molen. Want juist molens krijgen het zwaar te verduren.
Reel of molen?
Tja, ook dat is vaak een persoonlijk keuze. Als je met niet te veel lood hoeft te vissen dan kun je prima met een molen vissen. Naarmate de visserij zwaarder wordt (meer lood) dan gaat vissen met een molen vaak vermoeiend worden. Zeker met de goedkopere molens is het dan gewoon lastig om de loodgewichten moeiteloos binnen te draaien. Voor de zwaardere visserijen zou ik dan ook altijd voor een reel kiezen. En als het dan toch een reel moet zijn, kies er dan een voorzien van een ratel, die is namelijk erg handig als aanbeet verklikker als je de hengel passief in de steun vist. Ikzelf viste met een Shimano Charter Special reel terwijl Rob met een Avet reel viste. Beide zijn voorzien van een ratel en een leverdrag.
Lijnen
Hoe dikker de lijn, met hoe meer loodgewicht je moeten vissen, zeker als je “verticaal” wilt vissen. Zo dun als nodig maar zo dik mogelijk is dan ook mijn advies. In de praktijk zal dit neerkomen op lijnen met een diameter van 19/00 -32/00 (ik gebruik Powerpro en Daiwa Jbraid). 19/00 in combinatie met lichtere hengels en niet te zware loodkoppen en 32/00 op de zwaardere hengels gericht op heilbot. Ik had 3 hengels mee, 2 voorzien van een molen en 1 voorzien van een reel:
- Shimano Saragossa 8000 voorzien van 19/00 Powerpro
- Shimano Twinpower 10000 voorzien van 23/00 Powerpro
- Shimano Charter Special (reel) voorzien van 28/00) Powerpro
Vis meenemen
Vers gevangen vis is natuurlijk superlekker en volgens mensen die ervoor doorgeleerd hebben ook nog eens erg gezond. Dus wat is er nou mooier dan je het meenemen van je vangst om deze op te eten?
Nou, niets dus. Maak het alleen niet te gek. En laten we als sportvissers ambassadeurs zijn van duurzaam visstand beheer. En dus alleen meenemen wat we zelf opeten. “Greed”, één van de 7 zonden, is immers een slechte eigenschap die ook ten koste gaat van de visstand.
Vragen over vissen in Loppa?
Heb je vragen? Joris van www.visreis.nl, zelf een enthousiaste en ervaren Noorwegen visser, helpt je graag verder. En natuurlijk kun je mij ook altijd een mail sturen op michel@dutchanglers.nl
Michel Rijnberg