Vissen op kastelen ?
Al zo lang ik mij kan heugen vis ik op snoekbaars. Als klein kereltje struinde ik de vaarten en sloten in de Alblasserwaard af op zoek naar deze gestekelde rover en met pen en kunstaas wist ik er behoorlijk veel te vangen. Ook toen ik wat ouder werd en ik mijn jachtterein verlegde naar de biesbosch en de beneden merwede ving ik veel snoekbaars. Meestal niet de grootste vissen maar daarom niet minder leuk.
Omdat je destijds nog met levend aas mocht vissen en ik dat ook volop deed, viel het op dat we de grootste snoekbaarzen eigenlijk altijd vingen op voor snoek bedoelde aasvissen. Grote bleien en bakstenen van blankvoorns werden op de rivier vaak zonder pardon gearresteerd door snoekbaarzen van een dikke 60 centimeter en groter. Destijds deden we dat af als toevalligheden en werd er verder niet echt over nagedacht. Wel herinner ik me nog een zeer memorabele vangst van een metersnoekbaars die een 20 centimeter brasempje naar binnen werkte terwijl ik toch echt op snoek aan het vissen was.
Met het afronden van studies en het verhuizen naar de andere kant van het land raakte de snoekbaars wat op de achtergrond en naast werk en vriendin verloor ik mezelf in het vissen op karper en meerval en werd er nog maar sporadisch op snoekbaars gevist. Totdat ik samen met een visvriend de beschikking kreeg over een porta-bote en later een belly boat. Op de IJssel en aangrenzende plassen werd het vertikaalvissen opgepakt en we vingen ons soms een slag in de rondte. Vrijwel nooit echt grote vissen, maar de aantallen maakten veel goed.
Met de komst van mijn eerste echte visboot, een lund rebel 145 met een 30pk honda motor, ging er een wereld open. Uiteraard had ik al de nodige ervaring met het bootvissen maar het er zelf op uit kunnen en dan ook nog de kapitein zijn en dus zelf kunnen beslissen wat je wilt doen en waar je het wilt doen gaf het vissen toch een heel andere dimensie.
Er werd dan ook volop geƫxperimenteerd, groot aas, klein aas, levend en dood aas, alle technieken passeerden de revue. Inmiddels zijn we weer een aantal jaren verder, en daar waar ik ooit met een paar duizend snoekbaarzen in een jaar op de IJssel (niemand heeft me ooit een gebrek aan fanatisme verweten) als grootste vis een snoekbaars van 73 centimeter mocht noteren liggen de verhoudingen nu toch echt heel anders.
Natuurlijk, veel vangen kan nog steeds, in bijvoorbeeld NKS verband vissen we veelal op een heel andere wijze dan wanneer we vrij vissen. Hier is immers het vangen 7 maatse vissen de grootste uitdaging, al helemaal met 50 Ć 60 andere boten op hetzelfde parcours. Er is niets zo dodelijk voor de bijtlust van de snoekbaars als 60 boten met dubbele visvinder combo’s die met flink wat motorgeronk over het parcours razen.
Maar, in deze korte serie ga ik het dus niet hebben over het vangen van veel relatief kleinere snoekbaarzen maar gaan we juist op zoek naar de echte grote vissen. Vissen die we werpend of met de pen vangen, vissend met grote shads of jerkbaits, of met grote voorns op de fireball. Een visserij voor doorzetters, weinig beet maar wel grote vis.
Soms ligt het verschil in de details en vangen we de grote jongens tijdens de aantallen visserij, maar meestal is het vangen van grote snoekbaarzen een keuze die ander materiaal, andere stekken en een geheel andere aanpak vereist.
Volgende week hierover meer…
Hendrik-Jan Verheij