Västervik, Zweden; “Nature Playstation”, deel 1

Ons vakantiehuisje in Lysingsbadet

Snoek vangen in zout water? Kijken hoe snoek je jerkbait grijpt in kristalhelder water, tussen kwallen? Meer dan 100 eilanden in één dag zien? Het kan! Ontdek de Oostkust van zweden, ongeveer 300km ten zuiden van de hoofdstad Stockholm. Hier kun je een gids boeken of een boot huren in het Västervik Fishing Camp en beginnen met de verkenning van dit “Nature Playstation”!

Als onderdeel van onze zomervakantie kwamen we aan in Västervik in Zweden, als einde van een trip die begon in Nederland, door Duitsland, naar Zweden, door naar Finland en dan terug naar Zweden: naar Västervik. Waarna we naar huis gingen. Ik zal later nog een artikeltje wijden aan deze vakantie omdat er leuke (vis)locaties bijzaten mar Västervik Fishing Camp was wel de beste plek en daarom begin ik deze keer met het einde van de vakantie en niet het begin! In twee artikelen zal ik het vissen beschrijven. In een derde artikel zal ik in meer detail op deze locatie ingaan als optie voor je visvakantie als je geïnteresseerd zou zijn om zelf van dit gebeid te genieten.

We hebben een huisje gehuurd in Lysingsbadet, een groot vakantiepark net buiten Västervik. We hebben gepland hier zes dagen te blijven om voldoende tijd te hebben de omgeving te leren kennen en de faciliteiten te benutten. Het weer is fantastisch en dat is het onze gehele vakantie al geweest. En tot mijn verrassing ontdek ik dat de locatie om een gids te boeken/ een boot te huren en om informatie over het vissen in de omgeving te krijgen, het “Västervik Fishing Camp”,  “net om de hoek” is op hetzelfde terrein. Ik loop naar hun locatie en ontmoet daar één van de eigenaren, Dusko, die mij de eerste noodzakelijke informatie geeft en me adviseert ’s middags nog even terug te komen wanneer George, één van de gidsen, terug zal zijn in het kamp en meer recente informatie kan geven over het vissen.

Ons vakantiehuisje in Lysingsbadet

.

De entree van het Västervik Fishing Camp

.

Die middag ontmoet ik George. Die zelf sinds 1999 jaar na jaar het kamp heeft bezocht. Eerst als toerist en de laatste jaren als full time gids in het kamp waarbij hij 5 dagen per week met klanten op pad is, het gehele seizoen. Een seizoen dat in de lente begint wanneer het ijs is gesmolten (ongeveer eind maart) totdat het ijs zich weer vormt in de winter (ongeveer december). George vertelt me dat er verschillende opties zijn om te gaan vissen. Het begint er mee om te beslissen of ik zelf een boot neem of met George als gids op pad ga. En dan te besluiten waar te vissen. En dat is gelijk de moeilijkste keuze die ik moet maken. Want : hoe besluit je waar je gaat vissen in een gebied dat gesplitst wordt in drie sectoren. Waarbij elke sector meer dan 100 kilometer kustlijn bevat, duizenden structuren onderwater heeft, met dieptes variërend van 1 meter tot meer dan 50 meter en waarbij je kilometers moet varen om de plekken te komen……..Aangezien ik maar twee dagen heb om te vissen is de conclusie simpel: ik heb iemand nodig die weet waar we heen moeten en waar te beginnen. George en ik besluiten  om deze week twee dagen samen te gaan vissen!

De Västervik visgronden

.

Visdag 1: George en ik ontmoeten elkaar in de winkel in het kamp op woensdagmorgen. In deze periode, wanneer het water warmer is dan 12 graden, is het vissen moeilijker en hebben de vissen de neiging in dieper water te zitten. Met de informatie van de vissers van de afgleopen week en zijn eigen gedetailleerde registratie van de vangsten gedurende een aantal jaren door alle vissers in het kamp, adviseert George te beginnnen in “sector A”, het lange fjord richting Gambleby net voorbij Västervik. Ik kan alleen maar accoord gaan en wanneer we de visspullen aan boord gelegd hebben, en onze reddingsvesten aangedaan hebben, gaan we de zee op…… uhhhh…….of het meer…….? De mengeling van zout en zoet water begint nu al grip op me te krijgen………..

Na een fraaie boottrip van ongeveer 20-25 kilometer arriveren we bij de plekken waar George wil vissen. Ondertussen zijn we voorbij Västervik gevaren en heb ik diverse eilanden gezien en een beeld van het gebied gekregen. De bedoeling nu is om (heel) dicht tegen de oever aan te vissen, tegen het riet welteverstaan, met jerkbaits en dan specifiek over plekken die relatief snel diep worden vanaf de kant. Op deze manier dekken we zowel diep als ondiep water af.

George adviseert om blauwgekleurde jerkbaits te gebruiken, deze kleur doet het erg goed in dit gebied. George demonstreert de werking van een aantal jerkbaits van het merk “Hardbaits”, www.hardbaits.ru. Prachtig vormgegeven Russische jerkbaits met en super actie: als je deze “jerkt” zijn ze niet alleen aan het wagglen en wobblen maar draaien ze zichzelf zelfs kort volledig ondersteboven! Je moet het een beetje oefenen maar op het moment dat je het door hebt is de actie echt verbazingwekkend goed!

www.hardbaits.ru jerkbaits, prachtig materiaal

.

Nadat we een paar stekken hebben afgevist beginnen we de eerste vissen te vangen. Aggressieve aanbeten knallen op de jerkbaits en soms vallen ze wel twee of drie keer achter elkaar aan. De vissen zijn niet groot maar ze vechten geweldig. En het is eigenlijk gewoon heel leuk: vissen in een prachtig landschap, in prachtig weer, met supergoede jerkbaits en met aanbeten van ”angry & nervous pike”. Lekker!

Leuke vissen die de jerkbaits agressief aanvallen

.

Ergens halverwege de dag besluit George van tactiek te veranderen. Hij wil vissen op wat hij onderwater-eilanden noemt. Hiermee bedoelt hij eigenlijk onderwater-bergen; gebieden onder water die ondieper zijn dan het gebied er rond omheen. George heeft ook lange perioden in Nederland gevist en als ik hem vraag of we voor anker gaan buiten het eiland en er NAARTOE gooien begint hij te lachen en vertelt me dat dat de fout is die veel vissers in dit gebied maken. Hier vang je vis door midden op het onderwater-eiland te ankeren en van buiten naar binnen te vissen!

Toch, er gebeurt niet veel, het is stil. Dus besluiten we weer terug te gaan naar de oevers waar we alweer snel vis vangen. We driften ook nog over een enorm plateau bedekt met waterplanten en proberen een laatste plek waar een zeer rotsige bodem normaal gesproken goed vis oplevert. George weet hier een mooie vis te vangen.

George met een mooie vis gevangen boven een rotsige bodem

.

Een mooie rit brengt ons terug in het kamp waar we de dag eindigen en besluiten het twee dagen later nog een dag te gaan proberen.

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. John schreef:

    Beste Matthijs, allereerst veel plezier in Zweden, ik hoop dat het niet te koud is!? Als antwoord op je vragen:
    De meeste vissers die in een ander land komen vissen hebben behoefte aan het zo snel mogelijk krijgen van zo goed mogelijke aktuele informatie. Er is immers vaak maar weinig tijd en dan wil je zo snel mogelijk succes kunnen boeken!

    Vastervik is echt een snoekwater. Er wordt aan de zeezijde wel op andere vissen gevist maar snoek is toch targetvis nummer1.

    De hoeveelheid geld die een visdag je waard is is volgens mij niet in een gemiddelde uit te drukken. Dat hangt echt van je behoefte, ervaring, visomgeving en portemonnee af. Op zee heb je al gauw kwalitatief en dus duur materiaal nodig. Op kleiner rustiger water kun je misschien wel met een roeiboot uit de voeten. Zelf heb ik in Scandinavie voornamelijk met kleine polyester bootjes gevist met een 5 tot 10 pk motor en dan betaalde ik ergens tussen de 75 en 150 euro per dag.

    Ik hoop dat dit voldoende toelichting is. Veel plezier nogmaals! John

  2. Matthijs schreef:

    Beste John,

    Ik ben nu zelf in Zweden, Loftahammar, vlakbij Vastervik.
    Ik heb je verhaal gelezen en vond het erg interessant. Nu heb ik uit interesse nog een paar vragen.

    Wat denkt u dat Vissers uit NL het belangrijkste vinden als zij naar Zweden komen om hun geluk te beproeven?

    Welke vissen willen mensen het graagst vangen wanneer zij gaan visses op het brakke water bij Västervik?

    Hoe veel geld denkt u dat een visser gemiddeld wil uitgeven aan een vistrip per dag? inclusief boot en verblijf.

    M.v.g.
    Matthijs Zijp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *