Shimano Yasei dropshot 210 (review)
Afgelopen zomer werd ik gevraagd een bijdrage te leveren aan een Shimano twee-daagse. Ik kreeg daar o.a. een Shimano Yasei dropshot in mijn handen gedrukt. Nou moet ik zeggen dat ik qua hengels nogal een zeikerd ben. Om die reden vis ik vooral met hengels die ik naar mijn eigen idee en smaak heb laten bouwen.
Ondanks dat de meeste “fabriekshengels” mij dus meestal niet zo kunnen bekoren vond ik dit lichte hengeltje er eerlijk gezegd best cool uitzien. Vooral het parelmoer witte gedeelte boven het handvat in combinatie met de matzwarte blank heeft wel wat vind ik. Eerst meer eens iets over de technische beschrijving van dit Shimano hengeltje gebouwd volgens het Yasei concept.
Blank
De blank is 210 cm lang, 2-delig en gemaakt van een erg stijve carbonsoort. Shimano noemt dit High Pressure carbon (HPC). Of dit slechts een mooie marketingterm is weet ik niet, maar wat opvalt is dat deze carbonsoort erg hard en stijf is. Andere fabrikanten noemen dergelijke carbon vaak High Modulus carbon of IM7, IM8 of IM9 carbon. Omdat er geen standaard is, is vergelijken echter niet mogelijk en kan iedere fabrikant roepen wat die wil. Kwestie van proberen en vergelijken dus. Stijve carbonsoorten hebben als voordeel dat de hengels dunner (qua diameter) gemaakt kunnen worden waardoor er minder materiaal in de hengel zit en deze dus lichter wordt.
Werpgewicht
Shimano geeft als werpgewicht 7 tot 28 gram. Ik heb daar een andere mening over. Hou het maar op een werpgewicht van 7-17 gram. 10 gram is ideaal.
Aktie en buiging
De blank heeft een erg steile tapering. Wat zoveel betekent als dat de dikte van de blank vanaf het topoog snel oploopt. Hierdoor heeft deze hengel een “fast” tot “extra-fast” aktie. Een echte topaktie dus in goed Nederlands. Het topje is dun en gevoelig en de achterkant is stug en stijf. De buiging komt dus voornamelijk uit het topgedeelte.
Geleideogen
De Yasei dropshot is uitgevoerd met ruim voldoende Fuji Alconite geleideogen(8 + topoog) van het eenpoots-type. De eerste drie ogen (gezien vanaf het handvat) zijn bovendien “hoogafstaand”. De oogjes zijn mooi klein wat prima past bij dit ranke hengeltje.
Het handvat (handgreep)
De Shimano dropshot 2,10 is een hengel met een gedeeld handvat gemaakt van kurk wat er modern uitziet. De kurk is van redelijke kwaliteit en het laatste gedeelte van de kurk is afgeplat. Dit handvat is niet afgewerkt met een cone, dop of plaatje maar met een koperen schroef. Deze kan uit het handvat worden gedraaid waarna er een balansgewichtje in geplaatst kan worden. Om eerlijk te zijn vind ik dat bij dit hengeltje totaal overbodig. Omdat het handvat behoorlijk lang is zit het met de balans wel goed.
Boven het handvat is een “verkasoogje” gemonteerd. Wat mij betreft het enige minpuntje aan deze hengel. Ik vind verkasoogjes sowieso een totaal nutteloze en overbodige uitvinding maar op deze hengel zit ook nog een verkasoogje dat “half open” is. Daardoor bleef bij mij de dunne lijn een paar keer haken in dit oogje. Allemaal geen ramp maar ik vond het irritant genoeg om het verkasoogje er af te halen.
Sluiting
De Yasei Dropshot is tweedelig en heeft een oversteek sluiting.
Mijn ervaringen met de Yasei Dropshot 210
Tot zover de technische beschrijving. Prachtig allemaal maar het gaat er natuurlijk om hoe deze Yasei Dropshot 210 vist. Al tijdens de Shimano twee-daagse had ik volop de gelegenheid dit hengeltje aan de tand te voelen. De snoekbaars werkte redelijk mee en moest met name werpend gevangen worpen. Ideaal dus voor dit hengeltje. Ik viste met kleine shadjes (4- inch) in combinatie met 7 en 10 grams loodkopjes. Al vanaf de eerste worpen bleek dit hengeltje in combinatie met deze gewichtjes ongelooflijk gevoelig. Zelfs vissend met 7 gram op de stroom bleek dat ik zeer goed het shadje op de bodem te kunnen voelen landen. En ook de aanbeten kwamen heerlijk door! Door de combinatie van de stijve carbonsoort, de sterke topactie en het dunne topje bleek het hengeltje supergevoelig. Precies wat je van een dergelijk hengeltje mag verwachten. Ideaal voor zowel het dropshotten als voor het werpen vissen met kleinere shads dus.
Na deze dag hebben zowel Hendrik-Jan als ikzelf heel vaak met dit hengeltje gevist. En we zijn er allebei een beetje verliefd op geworden. Vissend op de IJssel, ons thuiswater, hebben we fantastische uren beleefd met dit hengeltje. De beste truc bleek daar vissend met 11 grams loodkopjes in combinatie met een 4 inch shadje. Deze gooiden we stroomafwaarts vol in de stroom (de boot ankerden we net buiten de stroomnaad) om het shadje vervolgens tegen de stroom in terug te vissen. Probeer dat maar eens met een minder gevoelige hengel en ik garandeer je dat je al snel grijpt naar zwaardere loodkopjes omdat je deze anders niet op de bodem voelt “ploffen”. Met de Yasei Dropshot lukte dit echter perfect en zo konden we zeer subtiel vissen. Waardoor we beloond werden met grote aantallen snoekbaarzen en baarzen en genoten van een heerlijke visserij. Ook kleinere baarzen en snoekbaarzen weten dit hengeltje heerlijk krom te trekken. Niet tot in het handvat, daarvoor heeft dit hengeltje te veel topactie, maar het topgedeelte buigt heel mooi waardoor baars en snoekbaars heel fijn af te drillen zijn. Als klap op de vuurpijl wist ik in het najaar vol op de stroom nog een mooie metersnoek te haken. Na enkele spannende minuten kwam deze langzij en kon in de boot worden getild.
Overige Yasei Dropshot hengels
De Yasei dropshot 210 is de kortste uit een serie van 3. De Yasei dropshot is ook leverbaar in 240 en 270 cm. Om eerlijk te zijn vond ik de 210 voor het werpend vissen uit de boot in eerste instantie, voordat ik er mee had gevist, aan de korte kant. Ik dacht een langere variant nodig te hebben om het shadje ook op grote afstand van de boot nog mooie sprongetjes te kunnen laten maken. Dat bleek een misvatting. Dit ging ook heel goed met de 210 waarbij ik er wel bij moet zeggen dat ik er voornamelijk mee op de rivier heb gevist waar de dieptes en met name de diepteverschillen niet zo heel erg groot waren. Wie op bijvoorbeeld diepe zandgaten vanuit diep water naar de ondiepe kant werpt om vervolgens het shadje het taluudje af te laten huppelen heeft misschien wel behoefte aan een 240 of zelfs 270 variant om zodoende meer diepteverschil te kunnen opvangen. Maar nodig is dit naar mijn idee niet, in ieder geval niet vanuit de boot. Langere hengels worden altijd zwaarder en minder gevoelig. Kantvissers kunnen wél beter kiezen voor de 240 of 270 variant.
Aanbevolen molen en lijn
De Yasei Dropshot is gemaakt voor een molen en ik zou kiezen voor een niet te groot model, bijvoorbeeld uit de 1000, 1500 of 2000 serie. Kies voor een dun gevlochten lijntje, dan houd je de combinatie mooi gevoelig. Ik viste afgelopen seizoen met 8/00 Power Pro en dat voldeed erg goed. Kies voor een felle kleur die gemakkelijk is te zien, bijvoorbeeld geel. De kleur wit is tijdens donkere bewolkte dagen ook goed te zien. Door tijdens het binnenvissen ook je lijn in de gaten te houden kun je nóg scherper vissen.
Andere visserijen.
Ik gebruikte de Yasei Dropshot ook voor het vissen met kleine Asp-spinnertjes en plugjes op roofblei vanuit de boot en ook dat gaat heel goed. Omdat de hengel erg strak is maar wel een soepel topje heeft kun je met dunne lijnen vissen zonder dat je bang hoeft te zijn voor lijnbreuk na een snoeiharde aanbeet.
Voor het verticalen is deze Yasei Dropshot eigenlijk te licht, al zou het met loodkopjes tot maximaal 14 gram wel gaan. Voor het verticalen vind ik wel het handvat aan de lange kant waardoor deze soms “in de weg” zit. Ook is de hengel zelf met zijn 210 centimeters naar mijn smaak iets te lang voor het verticalen. Niet optimaal dus, maar het kan wel.
Conclusie
De Yasei Dropshot 210 is een waanzinnig fijn hengeltje voor het werpend vissen met een dropshotmontage of met kleine shadjes vanuit de boot. De belangrijkste troef daarbij is de enorme gevoeligheid en het lichte gewicht. De prijs bedraagt gemiddeld zo’n 130 euro wat een nette prijs is voor een hengel in deze kwaliteit en met deze afwerking. Wat mij betreft is de Yasei Dropshot 210 dan ook een echter aanrader voor actieve bootvisser op baars en snoekbaars. Ik zou hem in ieder geval niet meer willen missen!
Michel
Ik gebruikte destijds een oud model Twinpower. Tegenwoordig is mijn favoriete molentje voor deze visserij een Biomaster 2500.
Welke molen heb je hierbij gebruikt tijdens het uittesten van de yasei?
Of welke molen vind je het fijnst om ermee te dropshotten?
Ik ben er namelijk nog steeds niet uit wat voor molen ik moet halen voor dropshotten.
Hoi Eddy,
Ik ken de speedmaster dropshot zelf niet, kan je dus ook niks zeggen over de eventuele verschillen. Wel vis ik inderdaad veel met kopjes van 7 tot 11 gram met de yasei dropshot en dat naar volle tevredenheid.
Op IJssel en Waal vissen we in de zomer veel werpend met genoemde kopjes en 3 en 3,5″ shadjes (meestal schoepstaart) en dat vist echt heerlijk.
Je voelt alles en kunt een stek echt heerlijk ‘aftasten’. Ik vind de 2,10 en de 2,40 varianten dan ook heerlijk vissen vanaf het kantje of vanuit de boot.
Het is misschien wat laat om op deze review nu nog te reageren maar bij mijn zoektocht naar een nieuwe dropshot hengel op het internet kwam ik jullie commentaar tegen, ik zelf heb al een Shimano dropshot hengel,Speedmaster van 2.70 m, daar vis veel mee op het kanaal Gent-Terneuzen, ik ben daar heel tevreden over, ik zoek eigenlijk iets korter ook om vanaf de kant te vissen, maar meer om dichter tegen de kanten te vissen startend op 20 a 25 meter zo naar de kant toe, heb ik het nu goed begrepen dat jullie de dropshot hengel ook gebruiken om met loodkoppen te vissen? Is er eigenlijk een wezenlijk verschil tussen de Yasei en de Speedmaster afgezien van het werpgewicht en de materie waaruit hij gemaakt is? Ik bedoel kwa gevoeligheid ed.
Mvg,
Eddy
Leuk om te lezen… Deze stok wordt door velen ook gebruikt om te fireballen. Fanatieke fireball vissers vinden deze stok hiervoor ideaal omdat de tip zacht is en dat nét even minder weerstand heeft dan een harde vertikaal hengel. Soms moet je nl een seconde wachten met aanslaan. Zelf werp ik ermee (tot 15 gram) en fireballen… Ook werpend dropshotten gaat in de zomer perfect met deze stok. 3 inch vorkstaartje en 10 á 15 gram dropshotloodje -en je bent de man. Kortom een veelzijdige stok. Soms zijn er van die hengels waar je veel meer mee kunt doen…
De 2.70 Zander Pleasure bijvoorbeeld; prachtig zacht, goed voor sleepje, maar zeker ook voor drophot en om kleine visjes te werpen… Gr Willem
Ik heb idd. knarsetandend mogen meemaken dat de auteur vis ving en ik niet. Ik kreeg vervolgens zijn Yasei en prompt kwamen ook bij mij de beten door. Op mijn hengel voelde ik simpelweg een stuk minder en dat deed minder vangen. Het is maar goed dat ik volgende maand jarig ben ;-)