Shimano Caranx Kaibutsu STC reishengel serie

Caranx Kaibutsu STC

Algemene informatie

Shimano brengt onder de noemer STC, wat staat voor Shimano Travel Concept, een range interessante hengels voor sportvissers die niet met hengelkokers willen zeulen op bijvoorbeeld luchthavens. Onlangs reviewden we al de Shimano Beastmaster serie, nu is de Caranx Kaibutsu STC serie aan de beurt.

shimano-caranx-kaibutsu-stc

 

Reishengels bedoeld voor grote en sterke vissen zijn behoorlijk schaars. Op zich niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat juist dit soort hengels door de vele delen en verbindingen, in combinatie met misbruik tijdens transport en moeilijke omstandigheden, het zwaar te verduren krijgen. Shimano breng al geruime tijd hengels onder de naam Caranx Kaibutsu op de markt. Caranx is de verzamelnaam van “straalvinnige” vissoorten waar o.a. de Jack en de GT toe behoort, terwijl Kaibutsu in het Japans zoveel betekent als “monster”.  Dan snap je dus meteen waar deze hengels voor bedoeld zijn:) De Caranx Kaibutsu STC range bestaat uit 3 verschillende modellen. Wie één van deze Kaibutsu’s ter hand neemt weet meteen dat het hier gaat om een serie reishengels bedoeld voor gróóóóót wild. Hengels voor mónsters dus! Hierbij een overzicht van de serie:

1. Shimano Caranx Kaibutsu STC Light Pleasure

2. Shimano Caranx Kaibutsu STC Long Cast

3. Shimano Caranx  Kaibutsu STC Pencil Instrument

Om maar meteen met een groot minpunt te beginnen, de Kaibutsu STC’s zijn in Nederland helaas niet of nauwelijks te krijgen. Wie echter interesse heeft in een Kaibutsu STC zal als hij even “Googelt” deze wel kunnen vinden.

Ik heb de afgelopen twee jaar met alle drie de Kaibutsu’s gevist. Zo gebruikte ik de Light Pleasure o.a op La Palma voor het vissen op Roggen terwjil ik de Pencil Instrument en de Long Cast o.a. gebruikte tijdens 2 trips naar de Andaman Islands. Ook John Smit die me op de laatste trip vergezelde had op mijn advies Kaibutsu’s aangeschaft.

Specificaties

Shimano Caranx Kaibutsu STC Light Pleasure 

  • Lengte 225cm
  • Transportlengte: 63cm
  • Aantal delen: 4
  • Gewicht zonder de koker, dus alleen de hengel: 405 gram
  • Aantal ogen: 7+topoog
  • Opgegeven werpgewicht: 100 gram

Zoals gezegd heeft de Light Pleasure een opgegeven werpgewicht van 100 gram. De opgegeven werpgewichten van de Kaibutsu’s komen overeen met mijn eigen bevindingen, iets wat heel vaak niet het geval is. Veel opgegeven werpgewichten kloppen n.l. voor geen meter, maar bij de Kaibutsu serie zijn deze m.i. juist.

Shimano Caranx Kaibutsu STC Long Cast

  • Lengte 287cm
  • Transportlengte 66 cm
  • Aantal delen: 5
  • Gewicht zonder de koker, dus alleen de hengel: 450 gram
  • Aantal ogen: 6+topoog
  • Opgegeven werpgewicht : 200 gram 

De Long Cast is de langste van het stel en daarmee het minst allround als je het mij vraagt. Ik heb deze gebruikt voor het popperen op GT en inderdaad kun je met deze hengel erg ver werpen. Ik gebruikte ‘m met een molen uit de 20000 serie van Shimano waar het geheel niet lichter door werd… Werpen doet deze hengel als de beste maar je moet van goede huize komen (lees; regelmatig in de sportschool staan) om dit dagenlang vol te houden. Met de volgende hengel waar ik mee popperde was het werpen en vissen een stuk aangenamer:

 Shimano Caranx Kaibutsu Pencil Instrument

  •  Lengte 254cm
  • Transportlengte 69cm
  • Aantal delen: 4
  • Gewicht zonder koker dus alleen de hengel: 420 gram
  • Aantal ogen : 6+topoog
  • Opgegeven werpgewicht : 150 gram 

De hengel heeft met ruim twee-en-halve-meter een goede all-round lengte als het gaat om werpen en drillen. Voor het drillen van grote en sterke vissen wil je eigenlijk een zo kort mogelijke hengel. Hoe korter de hengel, hoe gemakkelijker deze drilt en hoe meer druk je kunt zetten. Om ver te kunnen werpen heb je echter weer een lange hengel nodig. Maar lange hengels kosten je veel meer kracht als het gaat om het drillen van een weerbarstige vis. Die extra lengte creëert een hefboom waardoor je in vergelijking met een korte hengel meer kracht nodig hebt om dezelfde druk op de vis te kunnen zetten. Je staat met lange hengels grotendeels jezelf te drillen wat behoorlijk vermoeiend kan zijn. De Pencil Instrument vond ik voor het popperen op GT een mooi compromis tussen werpen en drillen, al had die voor de echte monster GT’s nog wel een tikkie zwaarder mogen zijn.

GT op Kaibutsu

Voor welke visserijen zijn deze hengels bedoeld/het meest geschikt?

De eerste Kaibutsu STC waarmee ik ervaring opdeed was de Pencil Instrument. Deze kocht ik bij http://www.peche-leurre-evolution.com/ voor een korte kennismakings-trip naar de Andaman Islands in 2012. Daar gebruikte ik deze voor poppers van ca. 150 gram. De gidsen van Gamefishing India keken in eerste instantie een beetje vreemd op toen ik ze mijn meerdelige Kaibutsu STC liet zien. Alhoewel ze zelf met Kaibutsu’s visten hadden ze de reisuitvoering ervan nog nooit gezien. Ik kon zien dat ze er zo hun twijfels bij hadden. Toch bleek het de perfecte keuze. Want toen na 2 dagen misbruik, spannende drils met gierende slips alles nog steeds heel was waren ze “om”. Ze vonden het een verdraaid goede hengel!

Door het plezier wat ik had van de Pencil Instrument schafte ik ook de Light Pleasure aan. René Flohil, een op La Palma wonende Nederlander zag ik wat meewarig kijken naar die 4 pijpjes carbon. Roggen zijn taaie rakkers die je met grof geweld van de bodem moet trekken en hij had al vele hengels zien sneuvelen. Toch doorstond de Kaibutsu Light Pleasure, die eigenlijk veel te licht was voor het rogvissen vanuit de boot, de krachtsinspanningen met verve. Wat heet! Overmoedig door de vele aanbeten en dito drils van roggen met als toetje op de laatste dag zelfs een Hamerhaai trokken Hendrik Jan en ondergetekende onder het mom van “breekt-ie-dan-breekt-ie” om de beurt de hengel in steeds belachelijkere curven. De ultieme hengeltest dus. Ook René mompelde toen iets in de trant van: “ongelooflijk hoed goed die hengels tegenwoordig zijn”. Want wat we ook deden en hoe spannend we het ook maakten, de Light Pleasure bleef heel ondanks het misbruik door haar baasjes.

Shimano Kaibutsu La Palma

De enige schade die de hengel opliep was toen de onwillige Hamerhaai op de bodem van de boot besloot nog even te gaan freaken waarna de her en der in de boot rond slingerende hengels ons letterlijk om de oren vlogen. Daardoor werd een van de geleideogen licht verbogen, iets wat verder geen kwaad kon. Diezelfde Light Pleasure nam Volkmar het afgelopen jaar mee naar Mexico waar hij er een heuse zeilvis op wist te vangen. Heavy Pleasure dus!

Hammerhead on Shimano Kaibutsu

Kaibutsu Graveyard

Ik was dan ook behoorlijk al behoorlijk overtuigd van de Kaibutsu’s toen John Smit en ondergetekende afgelopen kerstvakantie naar India vlogen om een week lang te popperen op o.a. GT. Hiervoor hadden zowel John als ikzelf nog een Kaibutsu Long Cast aangeschaft. En het blijft leuk, gidsen die bij aankomst op de luchthaven zenuwachtig vragen waar je hengelkokers zijn? En dan die vertwijfelde gezichten als je ze verteld dat we reishengels in onze koffers hebben meegenomen:) Na zes dagen afbeulen (popperen is zwaar werk) waren we behoorlijk gesloopt. De Kaibutsu’s gaven echter geen krimp. De Pencil Instrument werd trouwens op de laatste dag voor altijd haar rust gegund toen ze onbedoeld overboord verdween… Opvallend detail was dat er op die plek enige tijd geleden ook al een Kaibutsu overboord was gegaan. Dat deel van de Indische Oceaan heet dus voor altijd de “Kaibutsu Graveyard”:)

Heavy Fight on Shimano Kaibutsu

Zoals gezegd hebben wij de Kaibutsu’s op zee gebruikt. Toch zullen ze zeker ook hun diensten bewijzen voor de visserij op bijvoorbeeld (grote) meerval vanuit de boot. Met name de Light Pleasure en de Pencil Instrument zijn hiervoor prima geschikt (de Long Cast is daarvoor te lang en te zwaar). De Light Pleasure lijkt me trouwens ook een prima hengel voor de (zware) visserij op Kabeljauw en Heilbot in Noorwegen.

Afwerking en gebruikte componenten

Caranx Kaibutsu STC

Blank

De blank is volgens Shimano opgave gemaakt van XT400 + Biofibre. Zal best maar zegt me niet zo veel. Wat belangrijk is bij (reis)hengels die het zwaar te verduren krijgen, ik zei het al eerder, is een flinke wanddikte. Een grote wanddikte in combinatie met kwalitatief goed materiaal (carbon, glasvezel of een combinatie daarvan) zorgt voor beresterke hengels.

De Kaibutsu’s STC hebben zo’n dikke wand. En dat is één van de redenen waarom die Kaibutsu’s zo betrouwbaar en sterk zijn gebleken. Ideaal dus voor trips naar verre of minder verre bestemmingen waar je van je materiaal op aan moet kunnen. Ik heb er inmiddels het volste vertrouwen in.

Handvat

Het handvat is gemaakt van EVA welke aan de achterkant is afgeplat. Geen idee waarom maar het ziet er wel strak uit. De aluminium reelhouder is blauw geanodiseerd wat de hengel, in combinatie met een blauwe sierring boven de greep een chique uiterlijk geeft. Handvatten bij reishengels zijn soms te kort (zie de vorige review). Bij de Kaibutsu’s is dit echter niet het geval, de lengte van het handvat is perfect om lekker mee te werpen en drillen

Geleideogen

De geleidogen zijn van (topmerk) Fuji. Ze zijn op de blank bevestigd d.m.v. zowel onder – als bovenwikkelingen. Daarbij wordt eerste een wikkeling op de blank gelegd waarna het geleideoog met nóg een wikkeling bovenop deze onderwikkeling wordt vastgezet waarna het geheel wordt afgelakt met epoxy. Deze methode van bevestigen zorgt voor een zeer betrouwbare en degelijke verbinding. Het aantal ogen op de Kaibutsu’s past perfect bij de lengte en de toepassing waarbij moet worden opgemerkt dat de Kaibutsu’s gebouwd zijn voor gebruik met (grote) werpmolens. Wij hebben de Kaibutsu’s gebruikt in combinatie met Shimano Saragossa’s 8000, Twinpowers 10000 en Stella 20000.

Sluiting van de verschillende delen

De bovenste delen worden door perfect passende pensluitingen in elkaar gezet. De onderste 2 delen die samen het handvat vormen worden echter verbonden door een pen met schroefsluiting van verchroomd metaal. Deze verbinding vind ik het enige nadeel van de kaibutsu’s STC. Want hoe goed je deze ook vastdraaid, er blijft altijd een beetje speling in zitten. Voor het vissen maakt dat niet uit maar irritant is het wel.

Algehele afwerking

De hengel is erg mooi en smaakvol afgewerkt met kwalitatief goede componenten. Aan de achterkant is een z.g. “fighting butt” geplaatst voorzien van rubber dop . Ik had hier liever een gewone “but” gezien omdat zo’n fighting butt in combinatie met het gebruik van een molen (waar deze serie hengels voor bedoeld is) eigenlijk overbodig is. Nadeel van die dingen is dat je die rubber dop nogal eens verliest.

Aktie van de hengel

De Kaibutsu’s buigen redelijk parabolisch, al verschilt dit wel iets per model. De Pencil Instrument buigt minder parabolisch dan de Light Pleasure en de Long Cast, de achterkant is in verhouding duidelijk wat “harder”. Wat mij betreft best lekker, want daardoor kun je er iets meer druk (“lifting power”) mee zetten.

Prijs

Kaibutsu’s zijn geen goedkope hengels. Afhankelijk van het model moet tussen de 250 en 450 euro worden neergeteld inclusief hoesje en reiskoker. Een prijs die ze m.i. echter zeker waard zijn.

Plus punten van deze Shimano Kaibutsu STC reishengels

  • Zeer betrouwbare blank
  • Mooi afgewerkt
  • Fuji geleideogen
  • Aluminium reelhouder
  • Perfect sluitende pensluitingen
  • Degelijke transportkoker

Minpunten

  • De schroefverbinding sluit niet perfect
  • Vrij stevige prijs
  • Helaas niet/nauwelijks leverbaar in Nederland

Dutchanglers eindoordeel: Make or break?

Make. De Shimano Kaibutsu’s hebben zich bewezen als zeer sterke en betrouwbare reishengels en zijn dan ook zeker aan te bevelen voor reizende sportvissers op groot wild.

Michel Rijnberg

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Alex schreef:

    Beste,
    Ik heb net een Light Pleasure aangeshaft en dik OK en tevreden.
    Dat nadeel van de sluiting is wel heel snel opgelost door even met een theelichtje langs de pen te strijken die in de bus van het onderstuk gaat. Zo heb je een perfekte sluiting en is de verbinding gelijk ook gesmeerd en hierdoor beter beschermd.
    Gr.,
    Lex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *