Shimano Baitrunner DL 2500 FA – Review
Het zal zo’n ruim 20 jaar geleden zijn dat Shimano haar eerste Baitrunners op de markt bracht. En dat bleek een goede zet want deze molens werden in korte tijd een begrip onder voornamelijk karpervissers. Vandaag de dag vist een zeer groot deel van de karpervissers dan ook met Baitrunner molens, die na de invoering door Shimano ook door andere merken op de markt werden gebracht. Met andere namen weliswaar, want de term Baitrunner is door Shimano beschermt.
Ook ik schafte inmiddels ruim 15 jaar geleden deze Baitrunners aan. Eerst de 3500’s en later, toen ik op grotere afstand ging (karper)vissen de 4500’s. Jarenlang viste ik nagenoeg elk weekend met deze bijzonder fijne molens. Molens waarvan de slip werkelijk fantastisch liep en ook zeer betrouwbaar bleek. In al die jaren heb ik, op een ingesleten lijnrolletje op één van mijn 3500’s na, nooit enige hapering of probleem. Mijn 4500’s gebruik ik de laatste jaren niet zo heel veel meer (dit omdat het karperen de laatste jaren op een lager pitje staat) maar de 3500’s gebruik ik nog wel regelmatig. Soms voor het karpervissen (in het roofvis-gesloten seizoen) maar vaker nog voor het slepen met aasvissen op snoek. De Baitrunner stel ik dan zo af dat deze tijdens het slepen nét geen lijnt afgeeft. Zo kan tijdens een aanbeet de snoek met zo minimaal mogelijke weerstand lijn nemen, iets wat ik een groot voordeel vind.
Tijdens het slepen met een dobberhengel en een aasvis gebruik ik als 2e hengel ook vaak een fireball hengel. Op deze korte stevige hengel bevestig ik dan aan een 21 of 28 -grams loodkop (Spro) een middelgrote voorn (15-20cm). Omdat de aasvis onder deze (korte) hengel tijdens het backtrollen nagenoeg recht onder de transducer hangt, kan ik op de dieptemeter perfect mijn aasvis volgen. Zo zie ik precies wanneer ik lijn moet bijgeven als het dieper word, of opdraaien als het ondieper word. Ook heb ik al een paar keer meegemaakt dat ik een snoek het aas zag pakken op mijn dieptemeter! En erg spectaculair gezicht. Overigens zag ik ook al heel erg vaak dat een vis (snoek??) interesse toonde in mijn aasvis door vanaf de bodem naar de aasvis te stijgen, even te volgen om zich vervolgens weer te laten zakken. Net zoals ik tijdens het meervalvissen met kwakhout al vaak meemaakte.
Voor deze fireball hengel gebruik ik vaak een reeltje. Nadeel daarvan is echter dat als je toevallig even met iets anders bezig bent en je dus niet goed oplet, je een eventuele aanbeet niet kan horen omdat er op die reeltjes geen ratel zit. Tenzij ik er mijn Abu 6500 opzet, die heeft n.l. wel een ratel. Maar die vind ik op de korte ranke hengeltjes die ik gebruik geen gezicht (te groot). Ook mijn Revo Toro heeft een ratel maar geeft naar mijn gevoel teveel weerstand. Bovendien vis ik voor (semi)statische visserijen liever met een molen. Mijn aloude 3500 Baitrunner zou dit karwei ook heel goed kunnen klaren, maar ook die vind ik veel te lomp voor deze combinatie.
Om die reden had ik dan ook al eens gezocht naar kleine Baitrunners. Helaas maakten die tot voor kort echter geen onderdeel uit van het Shimano programma. En de Baitrunners van de alternatieve merken die wel kleinere modellen in het programma hebben (o.a. Cormoran) vond ik kwalitatief onder de maat.
Tot vorig jaar Shimano dus uitkwam met de Baitrunners ST 2500 FA en de DL 2500 FA. Toen mij dit ter ore kwam had ik meteen grote interesse. Met name voor het fireball vissen op snoek maar ook voor het vissen met een “sleepie” op snoekbaars. Dit zou wel eens het molentje kunnen zijn waarop ik lang had gewacht!
De ST 2500 FA is het low-budget model. Dit model is grotendeels gemaakt van plastic en maakt daardoor een goedkope indruk. Zonder nou te kunnen beoordelen of die ook daadwerkelijk slecht is, koos ik de DL 2500 FA. Deze ziet er niet alleen veel beter uit maar maakt ook een erg degelijke indruk. Dit model zou ik dan ook eens gaan testen, in eerste instantie voor het fire-ballen op snoek. Dit heb ik, voor de sluiting van het seizoen, gedaan en graag deel ik met jullie mijn ervaring met deze kleinste telg binnen de Shimano Baitrunner familie.
Zoals gezegd maakt de molen een solide indruk. Het baitrunner-systeem werkt feilloos en voelt degelijk aan. Op dat punt heeft Shimano natuurlijk ook wel een reputatie op te houden. Ook het loopwerk is soepel met niet al te veel speling op de tandwielen. De slip, voorop de molen, is opgebouwd uit het door Shimano veel gebruikte 6-schijven systeem. Een systeem welke voor zover ik weet als eerste door Shakespeare gebruikt werd in o.a. de legendarische Shakespeare Ambidex en Shakespeare President. Drie metalen schijven in combinatie met drie vilten schijven staan garant voor een fenomenale slipwerking die bovendien nagenoeg ongevoelig is gebleken voor vocht. Ook mijn oude baitrunners hebben dit 6-schijven systeem en ook die lopen na 15 jaar nog even soepel een smeuïg als toen ze nieuw waren. Volgens mij moet een beter slipsysteem nog uitgevonden worden!
Ook het rustige, zwarte design van de molen bevalt me wel. Het geeft de molen een chique uitstraling. De DL 2500 FA heeft 3 RVS kogellagers en een rollager en dat is meer dan genoeg voor een jarenlange probleemloze werking. Nou weet ik wel dat het tegenwoordig een trend is om de hele molen vol te stoppen met lagers (zelf 13 lagers kwam ik al tegen in goedkope China molentjes) maar dat heeft meer met marketing als met kwaliteit te maken. Het aantal lagers zegt helemaal niets over de kwaliteit van de molen. De meest betrouwbare molens ooit gemaakt hebben meestal slechts enkele kogellagers!
Tijdens het backtrollen met een aasvis op een fireball is de Baitrunner zo af te stellen dat deze nét geen lijn afgeeft. Een aanbeet is goed te horen door het fijne rateltje van de baitrunner. Wel wennen (althans voor mij) is dat de baitrunner-knop precies andersom werkt als bij mijn oude Baitrunners. Bij mijn oude molens klik je knop na een aanbeet naar achteren, terwijl je deze bij de nieuwe 2500 juist naar voren toe moet klikken. Daar zal ik wel even aan moeten wennen… Uiteraard kun je het baitrunner-systeem ook uitschakelen door een halve slag aan de slinger te draaien waarna de “gevechtsslip” wordt ingeschakeld.
Het baitrunner-systeem loopt in de lichtste stand erg licht. Dit maakt dat hij ook goed gebruikt kan worden voor het vissen op snoekbaars met een sleephengel. Deze techniek wil op sommige dagen wel eens onverslaanbaar zijn (maar zeker niet altijd). Bij deze techniek gebruik ik een lange zachte hengel van 2,70 meter met een 20-25/00 nylon lijn, een 7-10 grams wartelloodje en een enkele haak met een klein dood voorntje of spiering. Deze montage laat ik tijdens het backtrollen zo’n 10-15 meter achter de boot aanhobbelen waarbij de hengel in de steun staat. Bij een aanbeet is het zaak even lijn te geven waarna er strak gedraaid wordt en er wordt aangeslagen. Maar goed, we dwalen af.
Waar ik minder over te spreken ben is over de dubbele slinger. Eerlijk gezegd heb ik daar nooit zo het nut van begrepen. Het leek een modegril die voorbij zou gaan, maar nog steeds worden er meerdere modellen (Shimano, Fox) molens uitgerust met een dergelijk onding. Ik zeg onding omdat ik ze gewoon niet fijn vind draaien. Ze zijn namelijk veel te kort. Meet de afstand maar eens op van een “normale” slinger (berekend vanaf de as van de slinger tot aan de slingerknop) en die van een dubbele slinger. Bij een “normale” slinger is die afstand de helft groter. Eigenlijk bestaat een dubbele slinger dus uit 2 te korte slingers welke aan elkaar verbonden zijn. Met deze te korte slingers kun je veel minder kracht zetten. Nou is dat bij een dergelijk kleine molen niet zo’n probleem, maar fijn vind ik het niet. Je mist het “gevoel” ermee. Misschien ligt dit echter aan mij en zijn er ook vissers die dubbele slingers op molens wel fijn vinden? Hoe dan ook, ik ga komend seizoen gewoon verder vissen met deze molen en slinger, maar ik heb me wel voorgenomen om er een enkele slinger op te zetten zodra ik me er echt aan ga storen.
Storend vind ik ook dat de extra spoel die wordt meegeleverd (reserve spoel) van kunststof is. Dit maakt dat het geheel er goedkoop en plastic uit gaat zien. En ook het geluid van een vis die door de slip gaat (wat mij betreft één van de mooiste symfonieën) klinkt plastic. O.K. ik weet wel dat er bij heel veel molens in deze prijscategorie überhaupt geen extra spoel wordt meegeleverd, maar toch. Ik had graag een tientje meer betaald voor de molen als de extra spoel wél van metaal was geweest in plaats van plastic.
Over prijzen gesproken, de adviesprijs van de DL 2500 FA bedraagt net geen 90 euro. Ze worden echter door diverse (web)winkels al aangeboden vanaf zo’n 75 euro, wat voor de geboden kwaliteit, functionaliteit en de te verwachten lange levensduur zeer redelijk te noemen is.
Samenvattend is de nieuwe Shimano DL 2500 FA Baitrunner dus een ware aanwinst voor een gespecialiseerde groep vissers en een echte aanrader. Ik ben er al erg gelukkig mee voor mijn snoek (fireball),- en snoekbaars (sleepie) visserij, maar ongetwijfeld zal dit fijne baitrunnertje ook gewaardeerd worden door barbeelvissers, zeeltvissers, feedervissers, karpervissers en door andere vissers die een methode gebruiken waarbij het baitrunner-systeem toegevoegde waarde biedt. Ook Hendrik-Jan heeft er zojuist twee aangeschaft voor de visserij op zeelt met de “method” en ook voor deze visserij is dit vrijloop molentje erg geschikt. Van mij krijgt deze Baitrunner dan ook een hele dikke voldoende.
Michel Rijnberg
Ik vind/vond die dubbele slingers ook niet zo fijn dus heb ik een enkele slinger gepakt van een ander Shimano 2500 molentje.
Het grote voordeel van een dubbele slinger is de balans van de molen. Als je een molentje met enkele slinger losjes in je hand hebt en er een draai aan geeft, wobbelt de molen in je hand omdat het gewicht van de slinger op en neer gaat. Bij een dubbele slinger wobbelt de molen niet omdat die dubbele slinger in balans is. Probeer maar eens uit!
Trouwens, ik heb die goedkope ST 2500 FA en die heeft een enkele slinger. In de aanbieding gekocht voor maar €45! En de molen voelt super solide aan en de slip werkt ook soepel! (ik bezit ongeveer 25 Shimano molens… ik ben een beetje gestoord geloof ik). Oja, de DL en XT 2500 zijn ongeveer 360 gram en de goedkopere ST maar 300 gram dus nog eens 20% lichter in gewicht. Samen met een lekkere lichte penhengel of barbeelhengel heb je een super lichte combinatie!
Helemaal mee eens!
Dat molentje is prima, als je die twee dopjes kunt vinden om je vis mee binnen te takelen….
zo’n dubbele slinger is net een paling; zie ze maar te pakken te krijgen;)en als je ze te pakken hebt, vlieg je er meteen mee uit de bocht.
Shimano; zet weer hendels op je molens!
verder o.k. molens zie http://www.youtube.com/watch?v=YlKvGDyLZ5k
Hoi Erik. Ik gebruik een slinger van een oude USA Baitrunner 3500A op mijn 2500. Het zou echter best kunnen dat ook de slinger van een andere (Shimano) molen erop past. Misschien de 4500A? (gezien het feit dat jij met een 4000 vist wil je waarschijnlijk een nog wat grotere slinger). FF proberen dus. Suc6!
Beste Michel,
Wat voor een slinger zou je kunnen gebruiken ipv de dubbele? Ik vis nu tot volle tevredenheid met de 4000 serie maar zou het ook wel een verbetering vinden om er grotere enkele slinger bij te hebben.
Mvg,
Erik Jansen
Prima verhaal
Dat van die kogellagers ben ik ook helemaal mee eens, meer is minder. Beter drie goeie lagers dan tien flut dingen dit zijn overigens wel de onderdelen die het meest stuk gaan!
Tegenwoordig is het mode dat een molens er uit ziet als een kerstbal ik vind dit helemaal niks dus zo’n fraaie zwarte scoort gelijk al bij mij.