Review warmtepak – drijfpak Sundridge Crossflow Igloo minus 40 flotation
Vissen in de winter
Alhoewel ik best een warmte minnend dier ben vind ik (boot)vissen in de winter toch ook zijn charme hebben. De rust op water, het kale landschap en de korte dagen hebben geven het vissen iets extra rustgevends. En als je na een koude winterdag voldaan en lekker rozig thuis voor de kachel zit te soezen dan glijden de allerlaatste restjes stress van de week van je af.
Voorwaarde voor lekker wintervissen is echter wel dat je het warm houdt. Verkeerde of te dunne kleding zorgt ervoor dat je al snel niet meer scherp zit te vissen en voortijdig de pijp aan maarten geeft en huiswaarts keert.
Nou zijn er vissers, die hebben het nooit koud. Een oude legerjas jas en een paar wollen sokken zorgen ervoor dat ze fluitend, zelfs met een koude Oostenwind, de hele dag warm blijven.
Ik behoor helaas niet tot die categorie. Wat heet, ik ben een echte koukleum. Vooral mijn voeten moeten het zwaar ontgelden. Maar ook de rest van mijn lijf krijgt het al snel koud als ik niet optimaal gekleed ben.
Natuurlijk, een hete kop erwtensoep en af en toe even de kant op om een sprintje te trekken zorgen voor een tijdelijke opleving, maar al snel slaat vervolgens het afkoelingsproces weer genadeloos toe.
Een goed warmtepak is voor mij dan ook onontbeerlijk. In de loop der jaren heb ik er verschillende versleten. Mijn eerste warmtepak, een groene “Polar Bear’ kreeg ik eind jaren 80 van Sinterklaas (toen nog vergezeld van zwarte piet;)). Ook in die tijd visten we immers al s ’winters, vanaf de kant.
Sundridge Crossflow Igloo minus 40 flotation
Eind jaren 90, net in het trotse bezit van mijn eerste aluminium boot schakelde ik over op een z.g. drijfpak. Het betrof een 1-delige groene Sundridge en hier heb ik heel lang plezier van gehad. Het pak was goed waterdicht (alhoewel de waterdichtheid met het verstrijken van de jaren wel minder werd) en alhoewel ik het drijfvermogen ervan nooit heb hoeven testen gaf deze eigenschap mij een extra gevoel van veiligheid.
Na deze Sundridge heb ik nog met 2 verschillende pakken gevist, deze voldeden echter niet helemaal aan mijn wensen.
Ruim een jaar geleden liet ik mijn oog vallen op de, daar komt íe, Sundridge Crossflow Igloo minus 40 flotation. Ik was al even op zoek naar het “perfecte” warmtepak en deze leek daar wellicht aan te kunnen voldoen.
De eisen die ik stelde:
- Zeer warm (koukleum!)
- Drijfvermogen voor extra veiligheid
- Beschaafde, natuurlijke kleur (geen felle fluo)
- 2-delig (ook wel bib & brace genoemd, oftewel een jas met een “tuinbroek”)
- Goede capuchon en goed aansluitende, hoog sluitende kraag
Nou zijn er best wel veel drijfpakken te koop, de meeste vond ik om te beginnen gewoon erg lelijk. Tuurlijk, functionaliteit is erg belangrijk maar ik zie me niet in felgekleurd pak met fluo kleuren en accenten in de boot staan of zitten. Ik houd nou eenmaal van rustige, natuurlijke kleuren. Ook omdat, als alles meezit, het pak als “achtergrond” moet dienen van een hopelijk mooie vis waarmee ik op de foto wil.
De smaakvolle kleur van de Sundridge Crossflow igloo minus 40 flotation was er de reden van dat ik juist dit pak eens beter wilde bekijken.
Wat ik zag beviel me en na het pak goed gepast te hebben en aan een verdere inspectie te hebben onderworpen, besloot ik deze te kopen.
Een jaar later
Een jaar en ruim 20 boot-visdagen in dit pak verder, heb ik inmiddels genoeg ervaring met deze Sundridge om er een goed onderbouwde, op feiten gebaseerde review over te schrijven (Ik weet dat het in hengelsport land te doen gebruikelijk is om op basis van slechts 1x vissen een product de hemel in te schrijven, dan wel volledig de grond in te boren, dergelijke reviews laat ik echter graag aan anderen over;))
Wat zegt de fabrikant ervan?
Op de website van de importeur is slechts een summiere beschrijving te vinden en maar één foto.
Dit is wat er te lezen valt:
- Het soepelste en warmste drijfpak ter wereld!
- Licht in gewicht met een hoog draagcomfort
- Gepatenteerd crossflow flotation foam (voelt aan als een donzen deken)
- Ademend 100% water- en wind dicht
- Broek bib & brace (model tuinbroek) met verstevigde knie stukken
- Capuchon in kraag verwerkt
- EC Normen :getest voor uw veiligheid
- verkrijgbaar in de maten :S-M-L-XL-XXL-GIANT-SUPERGIANT
Dit vind ik er van
Na de ca. 20 visdagen waarin ik dit pak heb gedragen zijn dit mijn bevindingen:
Warmte:
Ik kan niet anders concluderen dan dat dit pak echt superwarm is. Ik vermoed dat het foam welke in het pak is verwerkt (het foam dat ook voor het drijfvermogen zorgt) voor deze extreme warmte zorgt. Dit is écht een heel warm pak.
Waterdichtheid en winddichtheid
Ik heb er een aantal dagen mee in de regen gevist. Ik heb niet kunnen merken dat het pak ergens doorlekte. Volledig waterdicht (en dus ook winddicht) klopt dus wel.
Licht in gewicht
Het pak is, in relatie tot de grote isolerende werking, idd erg licht in gewicht. Ik bezit een “niet-drijfjas” die ook erg warm is, maar deze is aanmerkelijk zwaarder. Lichtgewicht dus.
Draagcomfort
De pasvorm is erg goed en het pak heeft een paar slimme features. De jas is in vergelijking met andere jassen van drijfpakken aan de voorkant en zijkant korter. Hierdoor draagt de jas “zittend” veel beter. Lange jassen hebben immers de neiging op te kruipen tijden het zitten (bootvissen) Nou zou je de iets kortere lengte als nadeel kunnen zien omdat je zou verwachten dat deze hierdoor minder warm. Dit blijkt echter niet het geval want dit pak is erg slim gemodelleeerd. De achterzijde van de jas heeft n.l. wél de volle lengte. Het laatste deel is echter niet gevoerd met foam waardoor dit deel erg soepel blijft. Door de lange achter kant behoudt je de warmte zonder dat dit het pak oncomfortabel maakt omdat de jas gaat “opkruipen” zoals langere jassen doen. Slim.
Donzen deken?
Toch moet ik wel een kritische noot plaatsen als het gaat om draagcomfort. In elk drijfpak zijn stukken foam ingenaaid. Dit foam zorgt zoals gezegd voor het drijfvermogen (waarover zo meteen meer). Dit foam is echter altijd stugger dan een “normale” vulling van bijvoorbeeld synthetische vezels of dons. Hierdoor zijn drijfpakken dus altijd minder comfortabel in het dragen, simpelweg omdat ze stugger zijn. Dit is nou eenmaal een nadeel van een drijfpak t.o.v. een niet-drijfpak. Meer veiligheid (en in veel gevallen extra warmte) maar wel iets minder comfort dus.
De fabrikant claimt dat dit pak voelt als een donzen deken. Ik ben het daar niet mee eens. Het klopt dat de jas zeer licht is, dus op dat punt zou je een vergelijking met dons, met enige goede wil en fantasie, wel kunnen maken. Echter qua soepelheid kun je dit pak absoluut niet vergelijken met een donzen pak/jas, daar gaat de claim dus echt niet op.
Capuchon/kraag
Dit is een zeer belangrijk onderdeel van elke warme jas en elk warmtepak. De jas en kraag moeten hoog en goed sluiten. Hierdoor hou je niet alleen je gezicht maar ook je hele lichaam veel beter warm. Ook de capuchon is een belangrijk onderdeel. Deze moet goed om het hoofd sluiten en de bovenkant (de “flap”) moet stug zijn zodat de capuchon niet voor het gezicht valt.
Zowel de kraag als de capuchon zijn bij deze Sundridge dik in orde. De kraag sluit hoog en je kunt je er lekker achter “verschuilen”. Hij sluit goed aan zonder de nek af te klemmen. Precies goed eigenlijk. Tijdens regen en/of harde wind biedt de capuchon veel extra bescherming. In de capuchon zit een stugge metalen draad in de flap genaaid waardoor de capuchon mooi “open” blijft staan en de flap ervan niet voor je gezicht valt. Bovendien is de capuchon op 2 punten middels een koord verstelbaar.
Uiterlijk van het pak
Niets zo subjectief als smaak en kleur. Ik vind de combinatie van grijs met bruin echter bijzonder geslaagd. Op het pak staat in het zwart aan de linkerkant (op de mouw) nog de tekst “Igloo” geborduurd. Dit had van mij niet gehoeven maar storend vind ik het niet.
Naar mijn smaak ik dit pak qua kleur en uitstraling de mooiste die er momenteel op de markt is. Voor mij zoals gezegd geen opvallende fluopakken, ik vind die dat er echt niet uitzien. Leuk voor zeilers en opvarenden van reddingsboten, maar niet voor sportvissers. Zeker niet als je ook nog in je pak met een mooie vis op de foto wilt. Maar uiteraard mag iedereen daar anders over denken.
Veiligheid
Best een heikel punt. Zoals inmiddels wel bekend is, is een drijfpak geen vervanger voor een reddingsvest. Dit pak is genormeerd volgens EN 393 normering en daarmee een “drijfhulpmiddel”, en dat is dus geen reddingsvest. Een reddingsvest heeft een drijfvermogen van minimaal 150N, terwijl een drijfhulpmiddel een drijfvermogen heeft van minimaal 50N.
Een reddingsvest is zo gemaakt dat je bij bewusteloosheid automatisch op je rug komt te drijven waardoor je gezicht boven water blijft. Een “drijfhulpmiddel” doet dit niet. Het drijfvermogen van de Sundridge Flotation Suits is afhankelijk van de grootte van het pak. In mijn geval (ik heb een “L”) bedraagt deze 75 Newton.
Voor de volledigheid hierbij een technische beschrijving van de verschillen tussen drijfhulpmiddelen en reddingvesten:
EN 393: 50 Newton drijfvermogen. Drijfhulpmiddel of zwemvest – Alleen geschikt voor goede zwemmers die zich in beschut water bevinden. Niet veilig bij bewusteloosheid. Geschikt voor personen vanaf 40 kg.
EN 395: 100 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor volwassenen en kinderen die kunnen zwemmen die zich bevinden op binnenwater of beschut water. Deze vesten zijn beperkt veilig bij bewusteloosheid, afhankelijk van de gedragen kleding.
EN 396: 150 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers. Dit vest is onder vrijwel alle omstandigheden veilig bij bewusteloosheid. Bij het dragen van zware waterdichte kleding beperkt veilig bij bewusteloosheid.
EN 399: 275 Newton drijfvermogen. Reddingsvest – Geschikt voor zowel zwemmers als niet-zwemmers op open zee en onder extreem zware weersomstandigheden. Dit vest is ook geschikt voor dragers van zware waterdichte kleding en is onder vrijwel alle weersomstandigheden volkomen veilig bij bewusteloosheid.
Ondanks dat een deze Sundridge Flotation Suit dus geen reddingsvest is, helpt je deze dus wel degelijk om te blijven drijven als je onverhoopt over boord valt. En dat geeft me persoonlijk een goed gevoel. Neemt niet weg dat je in de winter ten dode opgeschreven bent als je na een val overboord niet heel snel weer aan boord weet te komen. Zeker iets om over na te denken, zeker als je alleen in de boot vist. Hoewel off-topic is in dat geval is een zwemtrap echt onmisbaar. Ik vind dat een drijfpak in de winter zeker bijdraagt aan meer veiligheid.
Dit filmpje vond ik trouwens op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=emwP4X0IiP8
Afwerking:
Jas
De jas is zeer mooi afgewerkt:
- Boven in de jas zitten met fleece gevoerde, dubbelzijdige steekzakken. Erg lekker voor de passieve visserij om je handen warm te houden. De dubbelzijdige zakken hebben aan de andere zijde een ritssluiting om zaken in op te bergen. Zakken met een dubbele functie dus.
- Onder in de jas zitten grote dubbele zakken welke met klittenband dichtgemaakt kunnen worden.
- Aan de binnenkant van de jas vind je verder nog een klein zakje met een ritssluiting, ideaal voor bijvoorbeeld je autosleutel.
- De mouwen zijn uitgevoerd met goed sluitende, verstelbare neopreen manchetten waardoor de warmte optimaal wordt vastgehouden en water buiten blijft.
- De jas kan aan de binnenzijde met een verstelbaar koord worden aangespannen zodat deze goed om het lichaam aansluit.
- De jas heeft een dubbele sluiting. Dus zowel een ritssluiting als klittenband sluiting
- De capuchon is dubbel verstelbaar, zowel in “hals” als bovenin waarmee je de “diepte” van de klep kunt afstellen. In de capuchon is een stugge metalen koord gevlochten.
- De binnenkant is mooi afgewerkt met zachte fleece.
De “tuinbroek”
Ook daar is de afwerking dik in orde:
- Voorgevormde en verstevigde “knieën”, ideaal voor de zittende bootvisser
- 3 zakken waaronder één voorzien van een ritssluiting
- De onderkant van de pijpen zijn open en dicht te maken middels een lange (tot boven de knie), verstelbare strook klittenband. Hierdoor kun je deze goed om je laarzen of schoenen laten aansluiten.
- De lengte van de tuinbroek is perfect voor de zittende visser. Let hier echter wel op als je een warmtepak of drijfpak gaat passen. De pijpen moeten n.l. zeker niet te kort zijn. Pas het pak niet alleen staand maar ook zittend omdat pijpen dan de neiging hebben op te kruipen!
Prijzen
De actuele verkoopprijzen variëren tussen de 340-390 euro. Da’s best een stevige prijs. Daarmee behoort dit warmtepak / drijfpak tot één van de duurdere pakken op de (hengelsport) markt.
Eindconclusie, de plussen en minnen:
Pluspunten:
- Zeer warm
- Drijfvermogen/extra veiligheid
- Zeer goede pasvorm
- Licht in gewicht
- Erg mooi afgewerkt
- Mooie kleur combinatie
Minpunten:
- Minder soepel dan een “niet-drijfpak”
- Stevige verkoopprijs
Mijn persoonlijk oordeel: zeer mooi, fijn en warm pak, wat mij betreft een echte aanrader voor vissende koukleumen en kou kleumende (boot)vissers!
Michel Rijnberg
Enkele jaren geleden ook zo’n crossflow Iglo minus 40 gekocht.
Ben er NIET over te spreken.
Na een weekje in Ierland met dit (nieuwe) pak, wist ik het wel.
Het is totaal niet waterdicht! (Warm wel)
Na de tweede dag met heel veel regen, was het pak doornat!
De importeur stond toen met deze pakken op de opendeurdag van De Kock hengelsport. Na ons verhaal mochten we uiteindelijk voor een ander pak kiezen.
Besluit: Het enige pak dat écht waterdicht is is het pak van Bass Pro 500mph.
Volledig in Gore-tex. Maar goed… dit is dan weer niet echt een warmtepak…
Hoewel mits, goede onderkleding dit pak best te doen is.
Voor mij nooit geen pak meer van Sundridge!
Hoi Bert, de Sundridge Crossflow is ook in de pijpen van de broek geheel gevoerd.
Mijn oude Sundridge Crossflow (grijs wit rood) is aan vervanging toe na 5-6 jaar (neopreen mouwen gerafeld, beginnende slijtplekken, oude vlekken die ik er niet meer uit krijg, waterdichtheid wordt minder en heel gek, hij wordt me te klein :-)). Het nadeel van de huidige bib & brace broek vind ik dat de broek erg dun is vanaf de knie, er zit geen isolatie meer voor mijn gevoel, dat is dan ook de enige plek waar ik het koud kan krijgen. Is dat bij deze ook weer zo of loopt de vulling in de broek wel door tot de onderkant?
Ik heb al wat om me heen gekeken; HH of Musto zeiljas icm skibroek bijvoorbeeld zou ook een optie zijn voor mij, maar deze staat hoog op mijn verlanglijstje.