Op meerval in Nederland, deel 2

Vandaag zou ik in eerste instantie gaan vissen maar voel me niet lekker maar besluit tegen beter weten in toch te gaan. Ik trap de dag trollend af met 2 afgesteunde hengels met daar aan 2 ratelaars, aan 1 de alombekende screaming devil  in een voor mij speciaal gebruched kleurtje, de ander een bulldawg die me zelden in de steek laat. Later wil ik nog wat diepere taluuds gaan uitwerpen met shads. Ik verwacht net als bij snoek de meeste actie in het ochtendgloren maar het blijft erg tam tot het middaguur. Dan pas wissel ik de aasjes voor soortgelijk plastic. Na een kwartiertje begin ik me nog zieker te voelen, en aangezien het toch al niks is….ik kantel de electro al als mijn hengel onherroepelijk krom wuift!! Wow uit de steun en hangen maar! De toen nog perfect ingestelde calcutta 401te schreeuwde het uit, zo hard heb ik het nog niet gehad tot nu toe, een vis van goede omvang was in mijn alien eel getrapt. Ze bleef mij iets te lang gaan en draai de slip dan helemaal op no mercy stand; duim op de spoel en probeer de vis om te draaien. Dit slaagt al na poging 1 gelukkig en  begin als een gek lijn te winnen op het dier. Dan zwemt ze kalm tegen de bodem aan vlak onder de boot nu kom ik zelf heel even op adem want met een bakkende zon op de pan en nog echt wel hondsberoerd heb ik dit nodig. Dan zet ik me schrap en kan het sleuren beginnen, lange halen vanuit de rug en ik maak meters, een snelle blik op de vinder geeft aan dat ze zich nu nog op half water bevind van een metertje of 8 af. Dan zet ik nog even aan en er volgt een dik bellenplakkaat,  met  de wetenschap dat het niet meer lang zal duren ik ben immers een kleine 10 minuten bezig. Dan aanschouw ik een van mijn zwaarste meervallen ooit door mij gevangen aan kunstaas! Wat een bak en ga ik deze in mijn toestand aan boord kunnen hijsen?? Een kleine pets op de kop maar ze geeft niet weer. Ze is er meer klaar voor dan ik. Ik pak de vis bij de onderkaak en kijk waar mijn “aal” is gebleven om zo verwondingen bij mezelf uit te sluiten. Ik kreeg groen licht en een paar tellen later mocht ik een ware Nederlandse reus aanschouwen. Net zoals bijna alle vissen word ook deze direct onthaakt maar dit is geen moeite bij deze vis daar ik ruimte zat heb. Ik lig vlakbij de kant dus besluit om daar wat kiekjes te maken van deze vis op deze onvergetelijke dag. Snel het meetlint erlangs….honderdtachtig centimeters exact! Wat een vis, genieten doe ik echter thuis wel van de plaatjes want sta nu dubbel zo erg te trillen om mijn pootjes. De vis krijgt nog een waardevolle release maar dan is het gas open richting huis, pas de volgende dag bekijk ik de paar platen trek ik een big smile en denkend aan de volgende sessie… 

Hoe groot gaan ze worden in Nederland?

Hoe groot gaan ze worden in Nederland?

.

“vissen met natuurlijk aas” / “techniek dobbervissen”

Met dobber vissen doe ik het liefst met een enkele haak, verklaar me voor gek maar vind het prettig om zo min mogelijk dreggen te gebruiken. Het feit dat als je aan mept direct vast slaat met die enkele haakpunt meestal altijd in kleine stukje taai vlees in het scharnier is gunstiger voor de vis en voor visser. Geen geklooi met een los hangende dreg zodat vis makkelijker gegrepen kan worden en extra verwondingen bij visser uitgesloten kunnen worden. De setup houd ik vrij simpel door middel van een drijflichaam/dobber. Ik gebruik zelf handgemaakte dobbers van Marcel Smeets tussen de 65 en 100 gram in, daaronder een 40 gram schuiflood met hieronder weer een rubber balletje ter bescherming van het lood op de knoop van de onderlijn die van kwaliteits kevlar is gemaakt. Deze maak ik niet al te lang omdat ik zeker wil weten dat de vis op de gewenste diepte blijft. Pak hem beet een cm of 60 is goed zat. De aasvis wordt of net achter de rugvin of door de bek gemonteerd voorzien van een stopper die zorgt dat de haak niet zo maar los kan komen uit de aasvis. De diepte waarop ik de aasvis presenteer kan op onderlijn diepte zijn maar ook een fractie boven de bodem. Maar net wat die dag het beste gaat. Mits stilliggend met de boot heb ik de dobbers liever vlakbij liggen meestal onder de hengeltop driftend tussen de 4 a 10 meter. Zijn er meer dobbers aanwezig wordt er een planerboard gemonteerd . Dan is het zoals altijd bij deze visserij opletten geblazen want een aanbeet komt ineens en voor dat je het doorhebt komt die dobber alweer boven en sta je met lege handen. De meerval knabbelt maar zuigt ineens net zoals snoekbaars. Dus direct hooken!!

Dobbermontage, enkele haak

Dobbermontage, enkele haak

.

Je kunt voor deze visserij verschillende typen hengels gebruiken. Zelf heb ik gekozen om hengels op maat te laten maken nadat ik jaren met de gangbare fabrieksmodellen heb gevist waar overigens vaak niks aan mankeert hoor! Met een lengte tussen de 240/270 en een cw tussen de 150/250 gram heb ik ze het liefst. Toch die mooie “hefboom” voor het goed zetten van de haak en zat sport nog voor ook de wat kleinere exemplaren. Ga je langer als dit dan krijg je het vaak wat moeilijk met het landen van de vis. Jeroen Schoordijk uit Nijmegen is zo iemand die hengels op maat kan afbouwen (http://j-schoordijk-hengelbouw.jouwweb.nl/).

De hengels van J Schoordijk Rod Design

De hengels van J Schoordijk Rod Design

.

Vriendelijk staat hij je te woord en bijna grenzeloos aan optie’s kun je bij hem terecht.  Hij werkt enkel met de meest hoogwaardige eindproducten waardoor een lange levensduur is gegarandeerd. Wat ook wel nodig is bij deze visserij omdat materialen toch vaak op hun donder krijgen! In de laatste weken van het seizoen ving ik op een van zijn “werkjes” nog een prachtige 123 snoek en een machtige 130 bak op dezelfde dag, niet alleen was dit een erg fraaie afsluiter van het seizoen maar de drilbeleving  wordt toch maximaal gehaald waar het in mijn ogen toch voor een groot deel om gaat.

Volgende week deel 3, het laatste deel. Daarin meer over de visserij met octopusmontage en wormen. En daarna kan je zelf los, ook in de gesloten tijd :-)!

Sander Ossevoort.

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. mario1978 schreef:

    geweldige foto! en mooi verslag!
    vandaag begonnen met het voorvoeren van de visplekken om op meerval te gaan vissen met eigenmaak pellets.
    zet je maar schrap!

  2. sander schreef:

    ROEL: gaan we zeker doen, ff wat slijm aan de handjes heel niet erg :)

    MARCEL: mooi he die drijflichaampjes,ik vis er enkel en alleen mee, erg lange levensduur en erg mooi geprijsd,ik ben je email kwijt trouwens als je me even wilt mailen: sanderstt@hotmail.com
    wat betreft een molen, daar heb ik de afgelopen jaren wat mee lopen stuntelen en ben erachter gekomen dat wat je zelf het fijnst vind vissen deze moet gebruiken.
    maar als ik wat voorbeelden kan geven van mijn eigen setup:

    ik vis zelf allround met de lifeliner 560l van penn, zeer gunstig geprijsd en draaien als een tiet!
    uiterlijk vind ik zelf minder mooi maar goed als je veel vist ga je voor lange levensduur…
    ik viste voorheen met de stella 5000sw loopt geweldig maar ook deze hebben bijtijds een service beurtje nodig en er hangt een prijskaartje aan.
    het beviste water en de manier waarop speelt dus wel een grote rol met de aanschaf van een molen of reel.
    wat betreft de grote van het kunstaas, zie de maaginhoud DEEL 1 van deze reeks en je ziet daar dat ze erg gefikseerd kunnen zijn op speldaas, ik heb zelf van meerdere vissen de maaginhoud bekeken en klein aas tref je regelmatig aan, dat zou kunnen verklaren waarom je ze met kleiner aas vangt.

  3. marcel schreef:

    Leuk om m’n huisvlijt weer es terug te zien! Ben zelf ook aardig verslingerd geraakt aan die maffe beesten! Heb er in 2013 tot nu toe 12 in de boot gehad, grootste tot op heden 140, maar dat vond ik al een hele beste. gek genoeg ving ik de meeste op een 12cm superswimmer van HT, groot kunstaas leverde geen beten op…??Binnenkort maar es met de worm en de pallets aan de slag. Heb jij nog een goed advies voor een werpmolen die dit wat zwaardere werk aan kan? Gr,
    Marcel

  4. Roel schreef:

    Sander, wat een gave foto; je aanbod om “samen achter de snorren aan te gaan” begint wel erg te kriebelen – TOP ! Gr Roel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *