Lyngenfjord Noorwegen, een verjaardagscadeau

Graag deel ik met jullie een unieke ervaring. Die van een opa/vader, vader/zoon/broer, broer/zoon/oom en (klein)zoon/neef die gingen vissen. Oftwel vier mannen in drie generaties. Naar Noord Noorwegen, het Lyngenfjord. En waarom? Omdat opa afgelopen februari 70jaar was geworden en nog altijd graag een keer een grote kabeljauw wilde vangen. En waarom het Lyngenfjord? Omdat opa geen zeebenen heeft, en dan ook echt niet. En het Lyngenfjord is dan een uitgelezen locatie. Mooi beschut en veel vis!

Hoe het begon.

Het is december 2013 wanneer mijn vader Henk (we noemen hem in dit artikel Opa), Niels en ik aan het vissen zijn in IJmuiden (zie artikel). Zo gemiddeld doen we dit 1 keer per jaar en het valt altijd op hoe enthousiast Opa dan is. Vaak heeft hij het er dan over dat hij nog graag een keer een grote kabeljauw zou willen vangen. Terwijl we daar zo zitten op de Noordpier kijk ik Niels aan: “hij wordt in februari 70jaar Niels, een bijzondere leeftijd. Wat denk je ervan, zullen we hem een week vissen cadeau doen in Noorwegen? En dan nemen we kleinzoon Jelle ook mee, die kan dat dan wel aan met zijn 12 jaar”. Niels is gelijk enthousiast en we besluiten het zo op te pakken!

We kiezen voor de laatste week van de zomervakantie in 204, stemmen een en ander af op het werk en ik neem contact op met Stein-Erik Eliassen van Sorrheim Brygge aan het Lyngenfjord. We zijn hier al vaker geweest; in 2009 was de eerste trip (link naar artikel) en een paar jaar terug is Roel met zoon Bram, Max en Ben daar nog geweest (link naar artikel). Een superlocatie. Al snel is het vastgelegd en boek ik de tickets naar Tromso via SAS online. Wat gaat dat toch allemaal makkelijk tegenwoordig. Niels maakt vervolgens het verjaardagscadeau in orde (een gepersonaliseerde versie van de folder van Sorrheim Brygge als waardebon) en dan is het zover: 19 februari 2014 wordt Opa 70 jaar en ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat dat een bijzonder moment was. Om te horen dat je als Opa met je twee zonen en kleinzoon een week gaat vissen in één van de mooiste stukjes natuur van Europa boven de Poolcirkel, dat moet een heel bijzonder gevoel zijn.

De voorbereiding en het materiaal.

Ik neem het met plezier op me om voor iedereen de visspullen voor te bereiden. De checklijsten bestaan al van vorige trips, materiaal staat in de diverse garages en schuren van de collega Dutchanglers en de stekken zijn bekend bij degenen die al geweest zijn. Ik kies voor reishengels om de extra kosten van een hengelkoker te voorkomen en probeer de visspullen en hengels over alle vier koffers te verdelen zodat in geval van het ontbreken van 1 koffer we toch voldoende startmateriaal hebben.

De hengels die ik meenam waren de Penn Overseas travel 30lbs, de Okuma Nomad travel MH en de Simano Exage STC 20lbs. Zelf vis ik met een nieuwe hengel; nieuw afgebouwd door Michel en met eigen logo. Het ziet er allemaal supermooi uit, ik ben benieuwd hoe hij vist! En ik neem voor de lol een licht reishengeltje van Basspro mee, de Offshore Angler Ocean master 10-20lbs. (zelf schat ik hem meer op 5-10lbs). En daarnaast als reserve een Rhino reishengel van Andre en een 300 cm Beastmaster STC 50-100gr voor het werpen vanaf de steiger.

Als kunstaas kies ik voor een mix van shads en pilkers. Qua shads heb ik hoge verwachtingen van de Savage gear sandeel (www.havfiske.nl) en qua pilkers geloof ik in zwart of de chromen Solvkroken pilker. Het barst er normaal gesproken van de koolvis dus zwart is logisch. Voor mijn drie reisgenoten monteer ik op de 1,0mm nylon leader ook twee gummimaks. Zelf kies ik ervoor alleen met een shad of pilker te vissen. Het gewicht varieert tussen de 50 en 200 gram om hiermee de verschillende dieptes af te kunnen dekken en eventuele wind of stromingseffecten op te kunnen vangen.

Naast bovenstaande visspullen wil ik als belangrijk item de driftzak noemen. Ook deze trip heeft hij zich weer bewezen. Je bent met een driftzak voor de boot en dan achteruit trollend gewoon veel beter in staat om bij een beetje wind taluds te varen: goed voor veel meer aanbeten!! En veel meer rust in de boot. Voor de werking van de driftzak: dit artikel.

driftzak op soroya

Driftzak, essentieel in deze omgeving

.

Kleding besluiten we relatief kort van tevoren, op basis van de weersverwachting. Die lijkt voortreffelijk dus nemen we voor ieder een wind- en waterdichte jas en broek mee en vervolgens een paar sets van outdoorkleding in een paar lagen. Met de dag/nacht variatie in temperatuur kun je dan je lagen aanpassen en bij een regenbui blijf je droog. Dit bleek uiteindelijk voor deze periode een uitstekende keuze (15-25 graden, weinig wind, voornamelijk zonnig en af en toe regen). In voor- en najaar zal dat anders zijn!

En dan is het zover!

De donderdagavond voor ons vertrek verzamelen we bij mij thuis. De koffers worden op een rijtje gelegd en de visspullen verdeeld. Daarna worden ze gewogen om zeker te zijn dat we de 23kg max per koffer niet overschrijden. Na het nodige prutswerk en heen en weer geschuif lukt dat en zetten we ze klaar voor vertrek. Marijke (mijn vrouw) rijdt ons de volgende ochtend naar Schiphol en even later staan we rond een uur of 9 gespannen aan de balie om in te checken. Nu gaat het echt beginnen! We winkelen nog wat op Schiphol, nemen een bak koffie en melden ons aan de gate. De reis verloopt via Oslo naar Tromso en gaat allemaal zeer voorspoedig. Omdat de overstap op Oslo maar kort is zitten we al snel in het vliegtuig naar Tromso en landen we rond 1600uur al in het Poolgebied! Nu nog even hopen dat de koffers er zijn! Na de landing op de kleine luchthaven lopen we snel naar de bagageband en groot is onze opluchting als we even later allevier de koffers op de kar hebben liggen. Als dan ook nog even later Stein-Erik zich meldt met de auto voor het laatste stukje naar het huisje zijn we helemaal happy. De reis is goed verlopen!

Daar gaan we! Drie generaties Smitjes.

Daar gaan we! Drie generaties Smitjes.

.

Aankomst in Tromso! De karakteristieke brug vanaf het eiland.

Aankomst in Tromso! De karakteristieke brug vanaf het eiland.

.

DSC_8121

.

DSC_8117

.

Zullen onze spulletjes erbij zitten??

Zullen onze spulletjes erbij zitten??

Yes! Alle vier de koffers zijn gearriveerd!

Yes! Alle vier de koffers zijn gearriveerd!

Het ken net

Het ken net

.

De rit naar het huisje in Lyngseidet is al een belevenis op zich. Als je uit druk Amsterdam ’s ochtends vertrokken bent en je rijdt ’s middags al in de mooiste natuur langs de fjorden dan weet je niet wat je overkomt. Prachtige vergezichten en kleuren, bergen, sappige weiden, bessen, mooie gekleurde Scandinavische huisjes. Je komt ogen tekort. De rit gaat ook nog met een ferry om het tussenliggende fjord over te steken; bij het wachten op de aankomst hebben we maar even goed genoten van de schitterende Noorse fjorden!

Onderweg bessen zoeken en uitleg over de diverse soorten

Onderweg bessen zoeken en uitleg over de diverse soorten

.

De ferry naar Lyngseidet is een leuke start van de trip.

De ferry naar Lyngseidet is een leuke start van de trip.

.

Vijf uur eerder stonden we nog in druk Asterdam, wat een weelde

Vijf uur eerder stonden we nog in druk Asterdam, wat een weelde

.

Sorheim Brygge:

Sorheim Brygge ligt in het plaatsje Lyngseidet direct aan het fjord. Stein-Erik Eliassen is de eigenaar en werkt met een aantal mensen samen om deze locatie te draaien. In de zomer voornamelijk gericht op vissers, in de winter op skiërs en op het genieten van de Noorse winter en het Noorderlicht. Er zijn drie luxe huisjes met zicht op het fjord en er is een centraal gebouw met daarin 4 mooie appartementen met een een dakterras. Aan dit gebouw wordt momenteel een horecalocatie gebouwd, helemaal in scheepsstijl, namelijk als de brug van een groot schip!

De huisjes en het nieuwe centrale gebouw met appartementen en horeca

De huisjes en het nieuwe centrale gebouw met appartementen en horeca

.

Uitzicht op rechts

Uitzicht op rechts

.

De huisjes zijn nog steeds even luxe en mooi. En schoon! Inclusief twee badkamers, twee huiskamers, grote TV/DVD, een goed geoutilleerde keuken inclusief afwasmachine, een sauna en een goed werkende gratis WIFI verbinding.

Bij de huisjes kun je twee typen boten huren. De kleinere 5 meter aluminium boten met 50pk outboards en de nieuwe grotere boten met kajuit en inboard diesel. Beide boten zijn uitstekend onderhouden. Brandstof wordt door Stein-Erik en zijn team verzorgd via jerrycans op de steigers dus ook daar heb je geen gedoe mee. Stein-Erik verzorgt ook de transfer van en naar de luchthaven van Tromso. Vis kan gefileerd worden in het huisje dat direct aan de steiger ligt bij de boten.

Kleine boot maar nog steeds goed voor vier vissers: 19 ft Kværnø m 50 hp

19 ft Kværnø m 50 hp, goed voor vier vissers

.

Grote boot: 27 ft Kaasbøll,- Lyngen w 200 HP.

Grote boot: 27 ft Kaasbøll,- Lyngen w 200 HP.

.

De supermarkt ligt net buiten het kamp evenals een sportwinkel waar je pilkers en gummi kunt kopen.Een professionele garnalenboot legt af en toe aan aan de steiger; als je wilt kun je rechtstreeks van hen gekookte verse garnalen kopen, heerlijk!

Verse garnalen!

Verse garnalen!

.

Kortom: als je er eenmaal bent hoef je niet meer weg! Kijk ook maar eens op hun website: www.sorheim-brygge.no

We installeren onszelf en de diverse I-apparaten op de wifi en al snel is een gedeelte van de huiskamer tot “viswinkel” gebombardeerd. Het weer is echt geweldig (zonnig, warm, lichte wind) en omdat we mooi op tijd zijn aangekomen stel ik voor na het avondeten een paar uurtjes te gaan “verkennen” met de boot. Het wordt immers toch nauwelijks donker op deze hoogte in Augustus. We verdelen de taken een beetje: visspullen, boodschappen, eten koken en Jelle rent al rond op de steigers om te zien of hij zijn favoriete hobby weer op kan starten: krabben vangen! Ik heb als verrassing voor hem zijn Deense krabhengeltjes uit Middelfart, Denemarken meegenomen en hij was er weer enorm blij mee!

De krabkoning in actie!

De krabkoning in actie!

.

Ook zeesterren moesten het ontgelden

Ook zeesterren moesten het ontgelden

.

Na het eten krijgen we van Stein-Erik de sleutels, kaarten, reddingsvesten en verzekeringspapieren en maken we ons klaar voor de eerste vissessie. De spanning neemt toe!! Zullen ze er zitten??

Daar gaan we!

Daar gaan we!

.

Binnenkort deel 2 van dit familie-avontuur!

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Cornelis schreef:

    Ziet er uit als een prachttrip , en dat met 3 generaties… onbetaalbaar. prachtland Noorwegen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *