Interview met een bescheiden vliegvisexpert
Sommigen associëren hem al jaren met de perfecte werptechniek. Met zijn vingers in zijn neus gooit hij alle mogelijke soorten worpen. Wedstrijdje afstand gooien, daar begint niemand meer aan. Naast lekker werpen heeft hij ook water-sense. Ooit ving hij in zes dagen honderdenzes (!) zeeforellen. Met zijn vliegbind skills is het al niet anders. Al op heel jonge leeftijd won hij verschillende bindwedstrijden. Met gemak bindt hij de ingewikkeldste patronen en bedenkt in de tussentijd nieuwe. Veel vliegvissers, met nog niet de helft van bovengenoemde skills, zitten hoog te paard en kijken op het gepeupel neer. Maar niet deze jongeman. Zijn, door de jaren heen opgedane kennis deelt hij graag, om van iedereen die kan luisteren een betere vliegvisser te maken. Wie is deze man en hoe is hij geworden wat ie is? Een kort interview met Peter van Ruitenbeek.
Leeftijd: 27
Inspiratiebron: Mijn vader en Theo Bakelaar.
Mijn vader heeft mij leren vliegvissen toen ik acht was. En ondanks dat ik hem ontstegen ben (lacht) is hij nog altijd mijn voorbeeld.
Theo Bakelaar heb ik ooit een brief geschreven. Die heeft hij ook prompt beantwoord en er is toen iets ontstaan. In Baggelhuizen (forellenvijver) heb ik hem ontmoet en we hebben door de jaren heen contact gehouden.
Favoriete website: catchmagazine.net
Grootste blunder: Een lek waadpak meenemen op vakantie. Dacht dat loopt niet zo’n vaart.
Favoriete tools: hoogwaardige kwaliteitspullen. Spaar liever een jaar voor iets goeds dan dat ik perse snel iets wil hebben en dan maar genoegen neem met mindere kwaliteit.
Bewondering voor: Mensen die zichzelf blijven. Goede voetballers. Mensen die durven zeggen dat ze iets niet weten of begrijpen.
Als ik het voor het zeggen had in Nederland: Respect voor de natuur. Van jongs af aan. Op visgebied? Geen “klets en bevries” maar catch and release. Respect nature!
Advies (vlieg)vissers: genieten van het vissen
Voorliefde: Zeeforel en Denemarken. Je hebt er enorme mogelijkheden en bent nooit uitgeleerd. Het is hard werken om goed te vangen. Maak makkelijk twintig kilometer per dag. Op de fiets wel te verstaan. Goed vangen is gewoon je spullen in orde en er voor gaan. Dit geldt niet alleen voor de Zeeforel maar voor het hele vliegvis gebeuren.
Ook leuk: pool hoppen. Met een zes voet hengeltje die kleine riviertjes door. Daar gaan waar anderen niet gaan. Soms ben ik een half uur aan het kruipen en sluipen om op een plaats te komen waar volgens mij wel eens een mooie vis zou kunnen staan. Soms is dat zo en soms moet ik weer een half uur terug kruipen zonder iets gevangen te hebben.
Freak: ja, spullen freak. Heb van jongs af aan gewerkt. Sparen en nog eens sparen en dan echt iets moois kopen. Had op een gegeven moment echt een verzameling. Helaas is er ingebroken en hebben ze alles meegenomen. Kapot was ik ervan. Er zaten, buiten de emotionele kant, spullen bij die niet meer gemaakt worden.
Trips: Alaska als topper. Duitsland – Denemarken – Luxemburg en België.
Naast vliegvissen: Snoeken en verticalen op snoekbaars. Maar altijd met kunstaas. Verticalen vind ik erg leuk. Je voelt je aanbeet net als bij het vliegvissen met een nimf of streamer. Snoeken, met de variëteit die je tegenwoordig hebt aan kunstaas, geweldig.
Nederland: Nederland is een prachtig visland. December en januari – februari in de havens op voorn of in maart en april op winde in bijvoorbeeld de IJssel. Zomers op rietvoorn en in de herfst natuurlijk op snoek en baars.
Vliegbinden: een hobby op zich. Het maken van vliegen waarvan ik denk dat die het verschil maken tussen vangen en veel vangen.
Perfectionist: sommigen ergeren zich er wel eens aan. Mijn dozen kunstaas liggen nog net niet op alfabet. Van vliegen maak ik er altijd twaalf en even groot. Zit er één bij die afwijkt, gaat ie de prullenbak in en bind ik hem opnieuw. Vis ook nooit met een lelijke vlieg. Pak altijd mijn mooiste. Geeft gewoon een goed gevoel en een dosis vertrouwen.
Hobby’s naast vissen: Surfen – motorrijden en Ajax. Al heb ik, door de winkel, de laatste tijd alleen nog maar af en toe tijd om naar Ajax te gaan kijken.
Grootheden: Nelson Mandela, Ghandi Majoor Bosshardt en natuurlijk Messi. Dat waren en zijn grootheden. Grootheden in de vliegviswereld? Er zijn er vast een heleboel die dit van zichzelf vinden maar zou er zelf niet zo snel één kunnen noemen. En wat is groot? Omdat je wat beter kunt gooien met een hengel dan de doorsnee visser. Ben je dan groot. De Grootheden die ik ken blijven bescheiden en worden dus nooit gezien als groot maar eerder als klein. Dat zijn voor mij de echte grootheden.
Noot van Dutchanglers:
Dank aan Peter van Ruitenbeek voor dit interview. Maar met name ook dank aan Peter Sikking die met deze vliegvisserie het vliegvissen in deel 1, deel 2 en deel 3 dichterbij heeft gebracht.
Oeps. En ja, ik ben gek op hagelslag. Aangepast, bedankt. Gr. van John.
Note: Peter de Ruiter is waarschijnlijk van de hagelslag maar niet de persoon waar het hier om gaat. Zijn naam is Peter van Ruitenbeek.
Met vriendelijke groet,
Peter Sikking