Een heerlijke dag met veel aanbeten
Na onze Alligator Gar trip in de USA wordt dit weer de eerste keer in Nederland dat we vissen met tandjes gaan belagen. Gericht op snoek en snoekbaars! Michel en ik hebben besloten een water op te zoeken waarvan we weten dat er mooie exemplaren rondzwemmen en we kunnen haast niet wachten om te beginnen. Om halfzeven ’s ochtends varen we dan ook weg vanaf de trailerhelling.
Bij zo’n opstart in een nieuw seizoen is het altijd even lastig om de strategie van de dag te bepalen. Je weet immers niet goed wat het op dat moment “doet”. Je bent als het ware uit je ritme. Om hier zo snel mogelijk weer in te komen hebben we besloten de dag in te vullen met het relatief snel van plaats verwisselen om zoveel mogelijk stekken te proberen en te vissen met verschillende technieken. Het voordeel is dat je dan alle opties bij je hebt om te kunnen “schakelen”, het nadeel is dat je een complete afdeling roofvis van een hengelsportwinkel aan boord hebt. De spullen aan boord goed organiseren is dan een voorwaarde en de boot van Michel leent zich daar uitstekend voor. Wat ook belangrijk is is om het weer de dagen voor de vistrip te volgen en dan met name de windrichting. Dit geeft een gevoel over de stroming in het water en waar de wind op de kant heeft gestaan. Hier is het water vaak zuurstofrijker en trekt meer vis aan. Eigenlijk kun je daar altijd goed roofvis verwachten. Daarnaast schatten we in dat door het koude voorjaar de vis laat afgepaaid is waardoor we denken dat de kans groot is dat de vis nog ondiep ligt. Kortom: een aanvalsplan voor het water waarop je wilt gaan vissen!
De eerste stek die we kiezen is een langgerekt talud met ongeveer 2,5 meter bovenop en 7 meter water onderaan. En behoorlijk steil. Dit talud beginnen we te vissen met gesleepte aasvissen; een grote aasvis onder een dobber ongeveer 1 tot1,5 meter boven de bodem, een kleinere aasvis op een fireball jig strak tegen de bodem aan. Op deze wijze hopen we ook nog iets te gaan snappen over de “smaakvoorkeur” van dit moment. Dit levert al vrij snel de eerste vis op. Mijn fireball jig wordt gegrepen en een klein snoekje doet dapper zijn best om weer weg te komen. Altijd leuk, zo’n snelle eerste vis en nadat deze weer in het water is onthaakt vervolgen we onze weg. Na twee keer heen en terug over dit talud te zijn gegaan en verder geen aanbeten hebben gekregen schuiven we door naar de volgende plek. Iets dieper water op een licht aflopende helling van 2 naar 3,5 meter over een afstand van ongeveer 30 meter. Hiervan weten we dat er regelmatig grote snoekbaars overheen schuift. Eén aasvis wordt hier strak tegen de bodem aan gepresenteerd en met de andere hengel besluiten we een ongeveer 7inch grote Relax shad werpen te gooien, van diep naar ondiep met kleine tikjes terugvissend. Ik mag de nieuwe hengel van Michel even proberen en werp met een sierlijke boog de shad een aantal keren naar het diepere. Bij de vijfde worp voel ik tijdens het afzinken (!) een korte tik. De shad is opgevangen en ik hijs snel aan. Een lomp gewicht vertelt me dat er een hangt en als dan ook de slip begint te lopen weet ik dat het een goede is. Een pittige dril volgt en een grote snoekbaars laat zich even later zien in het heldere water. De prachtige vis meet 77cm en blij ga ik met deze vis op de foto.
We blijven nog even op deze plek hangen en Michel weet even later ook een vis te haken, uiteraard op zijn eigen hengel nu met dezelfde Relax shad. Opnieuw komt een prachtige snoekbaars boven en deze meet 73cm. Wat een lekker begin van de dag!
We varen de plek nog een paar keer rond en drie kwartier later wordt mijn grote aasvis gegrepen. Een woeste dril volgt en na een tijdje laat zich een prachtige snoek zien. Zou dit gelijk mijn eerste metersnoek worden? De vis wordt snel onthaakt en gefotografeerd en daarna gemeten. En hoe ik mijn best ook doe, we komen niet verder dan 99cm…… Toch prachtig en de vis gaat snel weer terug.
Deze vis en de vissen die we al hadden opgeteld met drie aanbeten die we niet verzilveren betekent in ieder geval dat dit een aanpak is die hier werkt. Hierna wordt het stil op deze plek en gaan we door naar de volgende stek.
Deze volgende stek is een plateau met weinig water (1-2 meter diep) die grenst aan een heel diep gedeelte. Hier is het altijd een gok. De vis ligt of op het plateau, of niet. Nadat we hier een keer of vier overheen zijn geschoven met dezelfde technieken en geen aanbeet gehad te hebben besluiten we eerst maar eens te gaan lunchen. De tijd gaat toch altijd weer sneller dan je denkt en de maag knort! Ook dit seizoen gaan we verder met onze traditionele “shore-lunch”. Dat is ons goed gaan bevallen. Gewoon even stoppen met vissen, lekker eten en ideeën opdoen voor de middag. Ondertussen is ook de zon heerlijk gaan schijnen en zitten we echt te genieten van deze visdag die toch nog toe heel goed verloopt. We hebben besloten eerst verder te gaan met trollen van kunstaas. Deze manier levert soms snel informatie op waar de vis zit omdat je simpelweg sneller grotere afstanden overbrugt dan slepend. We kiezen een combinatie van rubber (Bulldawg), ratelpluggen (screaming devils) en de bekende Rapala Super Shad rap in baarskleur. Zo trollen we een groot gedeelte van het water af, langs de oevers, over de plateaus en over de randen van de ons bekende taluds. Het levert alleen helemaal niets op hetgeen ons nogal verbaast. Zou de vis met het zonlicht in het heldere water misschien dieper zijn gaan liggen? We besluiten een laatste plek te proberen waar een heel steil talud de scheiding vormt tussen diep en ondiep water, opnieuw met aasvissen en shads. Hier kunnen we snel beide dieptes afvissen. Op dit talud weet Michel op de shad nog twee snoeken te haken en vang ik een snoekbaars van 65cm die mijn aasvis had gegrepen. Ook missen we hier nog een aantal aanbeten; de vis laat de aasvis simpelweg weer los kort na de eerste run. De aanbeten komen hier wel weer voornamelijk op de ondiepe kant van het talud.
We besluiten er hier mee op te houden voor vandaag. Met meer dan 10 aanbeten en 7 vissen in de boot zijn we tevreden. En al helemaal omdat er een mooie snoek en twee zeventiger snoekbaarzen tussen zaten. Uiteindelijk hebben we door te blijven schakelen die vissen gevangen en dat geeft een heerlijk voldaan gevoel. Het smaakt naar meer. Bijvoorbeeld van een grote snoekdame die we vandaag niet hebben gezien; daar gaan we ons de volgende keer maar weer eens op concentreren!
mooie snoekbaars op de relax klasse