Bestaat de ultieme verticaalhengel?
Het is alweer ruim 10 jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met het verticaalvissen. Tijdens een “open dag” van Peeters hengelsport in Kortenhoef kon ik meevaren met Rob Blom, een van de grondleggers van het verticaalvissen in Nederland. Het was een prachtige dag en ik werd gegrepen door de relaxte manier van vissen; zittend op een comfortabele stoelt je kunstaasje rustig boven de bodem laten huppelen op zoek naar vis. Toen ik ook nog enkele beten kreeg werd mijn enthousiasme nog groter. Dit wilde ik ook!
Samen met een vismaatje schafte ik een heuse Alumacraft aan en ik was de koning te rijk. Ik begon te experimenteren met verschillende verticaalhengels en al snel liet ik diverse hengels, speciaal gebouwd voor het verticaalvissen, bouwen door één van de beste hengelbouwers in Nederland. Met deze hengeltjes was het heerlijk vissen en honderden snoekbaarzen maakten kortstondig kennis met de binnenkant van mijn Backtroller. Toch bleef ik altijd weer ( je bent een materiaalfreak of je bent het niet) op zoek naar mooiere en nog betere hengels. En regelmatig werd er dan ook weer wat nieuws aangeschaft en ervaring opgedaan met hengels die net even strakker, zachter, dikwandiger, progressiever, lichter, dunwandiger, korter, zwaarder of iets langer waren. Soms (maar niet altijd) bleek zo’n nieuw hengeltje een echte verbetering en dacht ik het ei van Columbus te hebben ontdekt.
Drie jaar geleden kocht ik een CJW Titanium Light. En met dit hengeltje dacht ik begraven te zullen worden (hoopte wel dat het nog even zou duren…). Wat een fantastisch hengeltje was en is dit. Heerlijk licht, dun, super gevoelig en prachtig om te zien. Nooit meer zou ik een andere verticaalhengel gaan kopen, dat stond voor mij als een strakke hengel boven water.
Alweer 2 jaar geleden had ik een afspraak gemaakt om een keer met Chris een dag op het Gooimeer te vissen. De snoekbaarzen deden het bij tijd en wijle goed en we beleefden een mooie dag met veel actie. Chris zweerde al jaren bij zijn handgebouwde St. Croix hengels en ik moest zeggen dat ik die er ook erg mooi vond uit zien. Zijn St. Croix’s waren een tikkie korter dan mijn CJW en ondanks de strakke actie boog zijn hengeltje mooi, ook op een niet al te grote snoekbaars. De St. Croix was in tegenstelling tot die van mij eendelig, had een fractie meer topaktie dan ik gewend was en voelde zo mogelijk nog gevoeliger aan. Mijn interesse was gewekt; ik wilde ook zo’n hengel!
Omdat de kant-en-klare fabriekshengels van St. Croix waanzinnig grote geleidogen hebben (als ze voor een molen zijn gebouwd tenminste) schafte ik de blank van de hengel die ik voor ogen had aan (typenummer 4S63MXF), samen met een speciale houten reelhouder die ik er niet alleen fantastisch vond uitzien, maar waarvan ik dacht dat die wel eens perfect zou kunnen zijn voor met name de verticaal visserij. Met deze materialen onder de arm stapte ik naar hengelbouwer Dick Willemsen (www.rodvisions.nl ) om met hem te bespreken wat ik voor ogen had; de ultieme verticaalhengel. Dick was ook enthousiast en samen bespraken we over hoe de hengel er uit moest komen te zien. Hij zou aan de slag gaan en beloofde mij er iets bijzonders van te maken. Toen ik na enkele weken een telefoontje kreeg dat de hengel klaar was reed ik dan ook meteen naar Dick toe. Ik kon haast niet wachten, zo nieuwsgierig was ik naar het eindresultaat!
Hoewel ik een redelijk idee had over hoe de hengel er uit zou zien was het eindresultaat nog veel mooier dan ik had gedacht, Wat een schitterende hengel had ‘ie ervan gemaakt en o wat was ‘ie mooi afgewerkt! De blank heeft een schitterende kobaltblauwe kleur en ook de wikkelingen zijn gemaakt in een bijpassende kleur blauw. De geleideoogjes zijn klein gehouden, het handvat is prachtig afgewerkt en heeft een mooie RVS cone die de hengel een goede balans geeft. En dan dat lakwerk…bijna te mooi om mee te vissen!
Niet helemaal dus want nog hetzelfde weekend zat ik op het Volkerak om het hengeltje eens stevig aan de tand te voelen, op jacht naar snoekbaars en hopelijk te ontmaagden. Hij blijkt heerlijk te vissen en heeft precies de juiste actie om een 17 grams shadje (mijn favoriete loodgewicht voor dieper water) prachtig en met veel gevoel een mooi “huppeltje” mee te geven. En ook de speciaal gevormde houten reelhouder ligt perfect in de palm van mijn hand terwijl door de rechte zijkanten ook “vulpengreep” die ik soms gebruik heerlijk aanvoelt. Ook de snoekbaars werkt die dag mee en de beten komen fantastisch door. Waarschijnlijk door het iets strakkere achterdeel en de iets kortere lengte in combinatie met de werkelijk zeer gevoelige top heb ik echt het idee dat ik ze nóg beter en harder voel als op de hengels waar ik tot nu toe mee heb gevist. En dat waren toch bepaald niet de minste hengels. Niet dat je moet overdrijven natuurlijk want ook op een (te) zachte hengel zijn aanbeten over het algemeen best te voelen, maar op deze hengel komen ze voor mijn gevoel echt beter door. Ik beleef dan ook een heerlijke dag op het Volkerak!
Vanaf dat moment (inmiddels ruim 2 jaar geleden) is die hengel de eerste die ik optuig als ik ga verticalen. En ik raak er steeds lyrischer over! Want wat vist deze hengel toch ontzettend fijn. Behalve de enorme gevoeligheid is het net of je je shadje er makkelijker en vooral ook met minder inspanning de juiste actie mee kunt geven. Een gevoel dat ik moeilijk kan beschrijven, maar het is net alsof je “als vanzelf” de juiste actie en het juiste “huppeltje” meegeeft aan je shadje. Dit in combinatie met de fijne balans en het feit dat ‘ie zo prettig in de hand ligt maakt deze hengel een absolute topper. Een hengel die ik voor geen goud meer wil missen! Ook verschillende vismaatjes waren zo enthousiast dat ze er één hebben laten maken. En ook zij zijn er erg gelukkig mee.
Is deze hengel de ultieme verticaalhengel? Nee natuurlijk niet, de ultieme hengel bestaat niet. Want er is niets zo persoonlijk als een hengel. Maar de ultieme verticaalhengel voor mij? Ja dat wel. Absoluut.
Michel Rijnberg