2e paai voor karper? Een bijzonder voorval.
Het is vrijdagavond. Het weer is heel aardig en er staat weinig wind. Claudia is hardlopen. Eigenlijk zou ik met haar meegaan maar een knieblessure geeft me een aardig excuus om “dan maar” te gaan vissen.
Bij aankomst zie ik behoorlijk wat leven in het water. Ik twijfel. Zal ik wat korsten strooien in de hoop de karper aan het azen te krijgen? Of zal ik “single broodkorst” vissen? In het voorjaar, net na de eerste warme periode, zijn karpers en graskarpers vaak behoorlijk gretig . Dan kan door enkele handen vol broodkorsten een echte “feeding frenzy” ontstaan. Naar mate het seizoen vordert worden de vissen vaak voorzichter. Ze hebben nog steeds interesse, maar heel vaak pakken ze nog maar 1 korst waarna ze ineens vertrokken zijn. Zoals karpers op wateren waar veel wordt gevist met boilies vaak schrikken van grote voerplekken, zo kunnen graskarpers argwaan krijgen van teveel korsten in hun buurt.
Ik besluit om er slechts 1 korst in te gooien. Eentje voorzien van een haakje nummer vier en bevestigd aan een 30/00 Technium lijn;) Ik werp de korst in de buurt van de plek waar ik zonet nog een karper zag zwemmen. Ik zie deze daar nu weliswaar niet meer, maar ver uit de buurt kan deze niet zijn. Na circa 5 minuten onstaat er een welling onder mijn korst. Even later zie ik door mijn polaroidbril een donkere schim onder mijn korst hangen. Graskarper! Heel veel aanstalten om mijn korst te pakken heeft deze echter nog niet. Toch blijft ze vlak onder de korst hangen. Dan, na circa 30 seconden, stijgt de vis langzaam richting korst. Om deze vervolgens heel behoedzaam naar binnen te zuigen. De vis laat zich nu, met korst en al, weer zakken en zwemt langzaam weg. Kat in het bakkie. Zou je zeggen. Toch gaat mijn lijn niet lopen en gebeurd er verder niets. De karper is inmiddels uit het zicht verdwenen. Verdorie, die heeft de korst van mijn haak gezogen. Voorzichtig draai ik de lijn met kale haak binnen.
Nieuwe poging
In ieder geval heeft deze karper een positieve ervaring opgedaan met de korst en is niet verschrikt. Even later ligt een nieuwe korst op exact dezelfde plek. Nieuwe ronde nieuwe kansen. Terwijl ik mijn korst nauwlettend in de gaten houdt zie ik een stukje verderop 2 schubkarpers in het heldere water voorbij zwemmen. Ik volg ze totdat ze uit het zicht zijn verdwenen. Prachtig. Dan zie ik een grote graskarper achter mijn korst verschijnen. Mijn hart begint sneller te slaan. Langzaam zwemt de reus naar mijn korst om deze rustig maar resoluut op te zuigen. Om vervolgens gedecideerd weg te zwemmen. Nu begint mijn lijn wel te lopen en ik hef dan ook meteen de hengel om de haak te zetten. Het is raak! De vis slaat een groot gat in het water en knalt naar rechts. De slip ratelt heerlijk.
Bijzonder tafereel
De dril voorloopt volgens het boekje. Als ik de vis inmiddels tot op zo’n 10 meter uit de kant heb teruggedrilt zie ik ineens drie karpers verschijnen. Twee schubkarpers een een zeer forse en dikke spiegelkarper. De vissen lijken in het totaal niet verschrikt, wat mij behoorlijk verbaast. Tenslotte laat de graskarper nog steeds blijken het allemaal niet zo te waarderen. Maar in plaats dat de karpers hier van schrikken gaan ze nu vlak om de graskarper heen zwemmen. Waaattt??? Ik trek wat harder aan de graskarper om deze naar links te trekken en een flinke reactie uit te lokken. De drie karpers volgen. Ik begin het nu echt bizar te vinden. Ik trek de vis, inmiddels onder mijn hengeltop , weer naar rechts. En weer volgen de drie karpers getrouw. Hoe is het mogelijk. Wat is dit? Paai gedrag? Maar het is 27 juli!
Als de graskarper duidelijk laat blijken klaar te zijn voor het net steek ik deze in het water. Nog steeds laten de drie karpers zich niet van hun stuk brengen en schurken nog steeds volop met hun allochtone nicht. Als ik de vis uiteindelijk schep zwemmen de karpers dan eindelijk weg. Rustig, zonder enige haast.
Ik meet de vis op 102 cm. Het fotograferen met de zelfontspanner mislukt als mijn statief omvalt en camera in het zand klettert. Ik heb geen zin om opnieuw te beginnen en besluit de karper terug te zetten. Liever geen foto als een boel geklooi waarbij de karper te lang op de mat ligt. Eenmaal thuis bel ik een aantal vismaten om het verhaal te vertellen. Iedereen is het er over eens dat het hier om paaigedrag gaat. Door een koude periode in juli gevolgd daar een aantal warme dagen is de karper vermoedelijk voor een 2e keer (of zou de eerste paai niet gelukt zijn?) gaan paaien. Bijzonder.
5 Graskarper tips
1. Single korst
Zeker op wateren waar regemaktig met broodkorsten wordt gevist is het soms beter om niet of slechts spaarzaam te voeren. Ook op wateren waar je veel last hebt van watervogels is het dit vaak slimmer. Grote hoeveelheid korsten kunnen graskarpers argwanend maken.
2. Ver werpen
In sommige gevallen is het nodig om ver te werpen. Omdat ik alleen met een grote drijvende vlok of broodkorst vis, is dat vaak behoorlijk lastig. Zeker als er ook nog een beetje wind staat. Om zo ver mogelijk te kunnen werpen zijn met name de volgende 2 dingen van belang;
- De dikte van je lijn
- De diameter van je spoel
Met een niet te dikke lijn op een longcastspoel werp je zomeer een aantal meters verder. En dat kan net voldoende zijn om je aas in het bereik van de karper te krijgen. Ik vis sinds een tijdje met een Shimano Ultegra CI4 5500 tot de rand gevuld met 30/00 lijn. En dat voldoet uitstekend. Maar elke andere molen met een wijde (longcast) spoel en een goede slip gevuld met niet te dikke lijn zal meehelpen om net die paar meter verder te werpen. Op wateren met weinig obstakels en/of gemiddeld kleinere vissen kun je trouwens nog wat dunner gaan als 30/00. Hoe dunner, hoe verder je werpt. Ook de lengte van de hengel speelt een rol. Een 12 voeter gooit verder als een 9 voeter.
3. Haken voor graskarpers
Ik vis met kortstelige haken maatje 4. Iets kleiner of groter zal ook wel werken maar deze maat vind ik het prettigst.
4. Hengel
Persoonlijke keuze speelt hierin een grote rol. Ook het type water zal je doen kiezen voor een iets zwaardere of juist wat lichtere hengel. Ik vis al lang met mijn good-old CJW 12-voeter. Deze heeft een testcurcve can ongeveer 2,25 pond. Hiermee kun je ook de zwaarste karper in begroeid water altijd de baas. Iets lichter kan ook, zwaarder is m.i. nooit nodig.
5. Onthaak mat
Spreekt voor zich. Ga nooit vissen zonder. Graskarpers zijn kwetsbare vissen. Dril ze goed uit en gebruik altijd een onthaakmat.
Succes!
Michel Rijnberg