Engineering an indestructible GT Popper (Dutch)
More and more our fishing updates shift to the worldwide and pretty much “instant fishing network” called Facebook. The disadvantage of this instant network is that news becomes old news and then forgotten news in just a couple of days. Good articles need an infinite lifespan and for that a website just suits best. I was in doubt what language to use for this specific article but since I had quite some interesting conversations with fishermen worldwide about the subject, I just decided to do both. English version can be read here, the Dutch version below.
Volkmar Strikkers
Totaal onverwacht won ik een fantastische prijs. Een 5 Daagse GT vistrip, weggegeven door Gamefishing Asia. Een verslag van deze trip zal spoedig volgen, maar ik wil eerst starten met een kort artikel over het leukste deel van de voorbereiding. Met slechts 3 maanden te gaan, voordat ik zou vertrekken naar de Andaman Eilanden, begon ik zo snel mogelijk met de zoektocht naar het juiste materiaal. Hengels, molens, haken, dreggen, splitringen én… Kunstaas! Kunstaas voor de GT visserij is duur en aangezien ik het altijd al leuk gevonden heb om zelf kunstaas te bouwen (oké, en ik ben een echte Hollander), besloot ik om zelf een GT popper te ontwikkelen. Op het roofvisforum was al enige tijd een topic gaande over kunstaas printen met 3D printers en mijn interesse was direct gewekt. Geen uren raspen, vijlen en schuren meer, maar ook het toepassen van een through wire systeem zou makkelijker moeten zijn. Ik nam contact op met Erwin Boers, eigenaar van Filament-shop.nl. Hij had al eens wat jerkbaits voor de snoekvisserij geprint en na zijn enthousiaste reactie besloten we samen de uitdaging aan te gaan. Belangrijkste eigenschappen van een GT popper
- Through wire systeem
- Absurd sterk
- Drijvend
De laatste eigenschap lijkt nogal voor de hand liggend natuurlijk, maar bleek in de praktijk nog niet zo gemakkelijk te waarborgen, in combinatie met eigenschap 2…
Daar ik voor mijn werk veel met 3D Modelling Software te maken heb, was het maken van een popper ontwerp vrij eenvoudig. Ik koos voor een ‘cup’ van 4 bij 5 centimeter, met een ronde bovenkant en een naar onderen toe meer uitgerekte V vorm. Theoretisch zou deze V vorm er voor moeten zorgen dat de popper bij meer golfslag ook voldoende water pakt, in plaats van over het water te gaan stuiteren.
De binnenkant van de popper bleek een stuk ingewikkelder dan gedacht. Het print materiaal (PLA) heeft een dichtheid van 1.240kg/dm3 en is daarmee zwaarder dan zeewater (1.025kg/dm3). Hoog tijd om meneer Archimedes er maar eens bij te betrekken dus, die schreef lang geleden al eens een natuurwet over dit onderwerp.
Als eerste nam ik het through wire systeem onder de loep. RVS, of toch aluminium? Kijkend naar het gewicht, 7.850kg/dm3 versus 2.702kg/dm3, koos ik voor de laatste. En nu maar hopen dat het sterk genoeg is om een woest vechtende GT veilig te landen. Voor de zekerheid koos ik een dikte van 2mm waarna ik het frame 3D uitgetekend heb in de popper. ‘Het negatief’ van het alu frame werd vervolgens toevoegt aan het popper model en zo kreeg het geheel zijn vorm.
Eenmaal tevreden met de vorm en de uitsparing voor het frame, kozen Erwin en ik een infill rate van 40% voor de body. Dit houdt in dat de printer het holle lijf opvult met een honingraatstructuur. Na een snelle berekening bleef er bij deze infill rate voldoende drijfvermogen over voor de popper om het frame, 3 splitringen en 2 5/0 Owner ST66 dreggen, 11 gram per dreg, te kunnen dragen. Na nog wat finetunen was het tijd voor Erwin om in actie te komen.
Het frame werd door een CNC machine gefreesd en de 3D printer deed de rest. Het mooie aan zo’n printer, is dat deze zo belachelijk secuur print, dat je werkelijk elke mogelijke vorm kunt printen. Dit zonder enige marge aan te houden en de onderdelen zullen altijd passen! Halverwege het printproces stopt de printer. Op dit moment kun je in ons geval het frame en 2 RVS kogels (voor ratel/long cast doeleinden) in de halve print leggen. Vervolgens laat je de printer doorstarten en maakt hij het kunstaas af. Zo simpel is het.
En zo kwam de eerste popper tot stand en ik was werkelijk reuze benieuwd of hij aan de verwachtingen zou voldoen. Nou… Dat deed hij niet… Hij bleek te zinken en bovendien lek door een printfoutje dus… Terug naar de tekentafel!
We hadden nu echter wel de mogelijkheid om de popper te wegen en hiermee onze berekeningen te controleren. De infill bleek zwaarder dan gedacht en daarmee een probleem. Weg ermee dus en een alternatief ontwikkelen. De popper vorm zelf was ook nog niet naar volle tevredenheid en zodoende besloot ik, op het frame na, alles aan te passen. De popper werd groter en intern paste ik een ‘scheepsconstructie’ toe, met frames, schotten en dekken. Alles ertussen werd daarmee luchtkamer, waarmee de popper niet alleen lichter, maar ook significant sterker zou moeten worden. Veel meer aandacht werd besteed aan de berekening, om er zeker van te zijn dat het eindresultaat dit keer wel zou drijven.
Terwijl Erwin popper 2.0 liet printen, heb ik de eerste versie nog eens flink mishandeld om te kijken hoe sterk het materiaal nou echt is. Hamer +schroevendraaier, de popper doorstond de test met groot gemak. Ongelooflijk hoe sterk dit materiaal is, en de nieuwe versie zou nog sterker worden! Dat gaf alvast een hoop vertrouwen in het materiaal, GT Proof zeker. Zwakste schakel in het ontwerp nu? Ik denk het aluminium.
Slechts één week voor vertrek was de verbeterde popper klaar. Een snelle test leert dat de popper drijft, waterdicht is en bovenal een fantastische actie heeft, geweldig! Ook het gewicht kwam veel beter overeen met de berekeningen, de voldoening is groot.
Met uiteindelijk nog ruim 15 gram resterend drijfvermogen is een RVS frame in plaats van aluminium is daarmee ook mogelijk dus, iets voor de toekomst! Nu eerst spullen pakken en de popper tot het uiterste testen op de Andaman eilanden.
“Het uiterste” werd bereikt op de laatste dag van de vakantie. Na meer dan 50 GT aanvallen, waarvan vele gevolgd door de meest extreme gevechten die ik ooit meemaakte, verloor ik 1/3 van de popper. Gek genoeg was de popper in lengterichting gespleten, wat zo’n beetje het laatste was wat ik had verwacht. Toch was de popper een enorm succes, daar andere GT aasjes in de categorie 20-80 euro er niet veel beter aan toe waren. Meestal totaal gestript van alle lak en gedoemd om zichzelf vol te zuigen met water, waarna ze zullen zinken.
Het aluminium frame had stand gehouden, hoewel het wel licht verbogen was tijdens één van de drils. Met GT’s tot een geschatte 17 kilo gevangen aan deze popper, kies ik voor de zekerheid toch een RVS frame voor de toekomst. 17 Kilo is nog lang geen 60 kilo…
Teruggekomen van een fantastische reis hebben Erwin en ik alles doorgenomen en het lijkt er op dat we het probleem van het splijten inmiddels getackled hebben, waarmee de popper hopelijk nu min of meer onverwoestbaar wordt. Geen enkele GT was in staat significante schade toe te brengen aan het PLA. Oppervlakkige krassen, daar bleef het bij. Dit terwijl er complete stukken hardhout verdwenen bij andere aasjes. Wat een geweld!
Het gevoel toen de eerste GT zich op de popper stortte, het gevoel toen bij vlagen de 3D Popper significant beter leek te werken dan andere poppers, het gevoel toen die 17 kilo GT het water liet exploderen, om vervolgens ondanks het waanzinnige gevecht, niet in staat te zijn de popper of het aluminium te breken. Al die gevoelens samen bezorgden mij een lach die voor vele uren op mijn gezicht gebrand stond. Het maakte een fantastische trip nog geweldiger en in gedachten werk ik al aan nieuwe ontwerpen voor de toekomst. Poppers, stickbaits, de mogelijkheden zijn eindeloos en… Behoorlijk betaalbaar! Dit is lurebuilding 2.0, zeker weten!
Voor meer informatie, zie filament-shop.nl, of check de facebook pagina filament-shop. Mocht er serieuze interesse zijn omtrent de aanschaf van één of meer van deze GT3D poppers. Neem dan even contact op met mij via Facebook of via het reactiesysteem hieronder. Bij voldoende interesse zullen we mogelijk een (gelimiteerde) serie printen.
Groet,
Volkmar Strikkers
Ronald,
Helaas, nadat de 4e printer op rij, binnen een goed jaar, defect raakte heb ik besloten voorlopig de handdoek in de ring te gooien vwb dit project. Het leverde te veel miskleunen en vooral frustratie op om er mee door te gaan. Een betere (en betaalbare) alternatieve printer lijkt er vooralsnog niet te zijn. Mocht dit ooit wel het geval zijn, wie weet… Want dat de popper goed is, bewees hij op elke bestemming waar hij tot nu toe het water gezien heeft.
Groet,
Volkmar
Hier wordt ik vrolijk van, als ze in productie zijn wil ik er graag een paar hebben.
Bas ea,
Na de nodige “issues” met de printer lijkt hij nu weer up en running. Popper is verder doorontwikkeld en lijkt technisch gezien nu wel productieklaar.
Ha Volkmar,
Ik vlieg 28 september vanuit Nederland naar Saudi-Arabie en vanuit daar vlieg ik begin november door naar Sri Lanka.
Is het mogelijk GT3D-poppers bij jou te bestellen?
Graag zou ik ook information bij jou of je Dutch Anglers collega’s inwinnen voor de vistrip.
Ik hoor graag van jou.
Groeten, Bas
Hier ook een geïnteresseerde voor de 3.0
Hoi Volkmar,
Mooi verslag en heb zeker interesse in eenexemplaar. Wil er in Bali een paar dagen mee aan de slag gaanin april.
Groeten
Koen
Hoi Volkmar,
Zo te zien heb je goed zaken gedaan in Andaman. Erg benieuwd naar het complete reisverslag.
Gaaf idee om je eigen poppers te printen.
Ben erg geïnteresseerd in de GT3D 3.0
Cheerz Willem
In dat geval….. Ik heb ook zeker interesse, geweldig sterk trouwens dat spul
Heren,
Dank voor de enthousiaste reacties en de interesse! Momenteel wordt er hard gewerkt aan de GT3D 3.0. Zodra deze klaar is stuur ik alle geïnteresseerden een email.
Groet,
Volkmar
Gaaf om je eigen kunstaas te ontwikkelen. Geweldig. Ik zou er graag 2 bestellen.
Geweldig verhaal weer! Ook al duurt het vast nog een paar jaar voordat ze gebruikt gaan worden wil ik er graag 2 bestellen.
Very cool! I lurve the tech stuphph!
Ik wil met alle plezier versie 2.0 voor je testen in Sri Lanka binnenkort! Cool!
Wat ben je toch een ontzettende baas! Supervet man! Al ga ik nooit GT vissen, wat onwaarschijnlijk is, ik moet er een hebben!