Zelf op de Kleine Belt in Denemarken vissen? – deel 2

Locatie Kleine Belt in Denemarken

De Kleine Belt in Denemarken is een prachtige plek om relaxed te zeevissen. In deel 1 (met leuke dolfijnvideo!) heb ik het verslag gezet van ons weekend daar. In dit deel beschrijf hoe ik wij het aangepakt hebben en hoe je dit zelf zou kunnen doen als je ook een leuke visreis wilt maken!

De Kleine Belt is het water aan de westzijde van het eiland Fynen tegen Jutland aan. Het water is goed bevaarbaar en relatief veilig omdat het beschut ligt en niet te groot is. Door zijn bochtige structuur en de eilandjes die erin liggen is er altijd een beschut plekje te vinden. En als je er geen boot hebt kun je er ook perfect vanaf de kant vissen.

Locatie Kleine Belt in Denemarken

.

De Kleine Belt in detail, vlakbij Middelfart, Denemarken

.

De vissoorten die er het meest gevangen worden zijn gul en diverse soorten platvis. In de zomer kun je er ook goed geep vangen en voor de liefhebbers: er zit ook een rijke populatie aan zeeforel!

De technieken die je nodig hebt om deze vissen te vangen zijn goed vergelijkbaar met de Nederlandse technieken. Pilkers, Paternostermontages en geepdobbers met het bekende wapperlijntje doen het goed. Voor zeeforel is vliegvissen effectief maar ook met kleine plugjes kun je er goed succes hebben. Je kunt er met licht materiaal vissen vanuit de boot (spinhengels van 30-40gr en 20ponds gevlochten lijn); het water is niet superdiep (tot max. 45 meter, meeste rond dertig meter). Vanaf de kant zijn zwaardere hengels nodig (zoals de strandhengels in Nederland) omdat je dan te maken kan krijgen met kelp en de stroming moet kunnen opvangen met zwaarder ankerlood. Er is veel beroepsvisserij in het gebied dus op sommige stukken moet je wel goed opletten niet vast te raken in de netten.

Actieve beroepsvisserij

.

Qua zeeaas hebben wij zeepieren en zagers meegenomen in een piepschuimen box met koelelementen en de beestjes netjes ingelegd in turf. Deze beleven zonder problemen goed. Je moet natuurlijk we l de koelelementen blijven vervangen!

Er zit veel vis. Wanneer je je goed voorbereid op de getijden en een beetje nadenkt hoe de vis hiermee meebeweegt kun je al vrij snel in scholen vis terecht komen waardoor je je echt scheel kunt vangen; wij vingen in ons weekend (drie dagen) enkele honderden gullen en tientallen platvissen. Vanuit de boot. Toen ik er zelf afgelopen zomer was heb ik ook vanaf de kant goed gevangen, met name platvis. De gul is over het algemeen tussen de 30 en 50 cm, uitschieters naar boven hebben wij niet veel gezien. Ik heb wel begrepen dat je darvoor in maart of april moet zijn (wij waren er in oktober).

Veel gul, voornamelijk variërend in maat van 30-50cm

.

Prachtige platvissen, in ons geval scharren

.

De reis
Qua afstand is de Kleine Belt goed bereisbaar; vanaf Utrecht is het ongeveer 700 km, via Bremen en Hamburg. Wij vertrokken ’s avonds om half elf en stonden om halfvijf ’s ochtend s al voor de camping. Op de terug weg vertrokken we om 8 uur ’s ochtends en waren we om halfvier al weer thuis! Dit was dan ook nog wat langzamer dan normaal omdat op dit moment in Duitsland de snelwegen één grote bouwput zijn en je niet overal kan “laagvliegen”.

Camping, cabins, boot, het varen
Wij hebben als locatie camping Galsklint in Middelfart genomen; deze camping ligt aan de Kleine Belt! De camping heeft alle faciliteiten die je je maar wensen kunt. Cabins in diverse maten waarin je kunt slapen, keukens waar je gebruik van kunt maken. Een snijtafel waar je je vis kunt schoonmaken en zelfs een vriezer waar de gasten hun vis in kunnen bewaren tot vertrek. De camping heeft ook een trailerhelling wanneer je met je eigen boot komt. Heb je geen eigen boot dan verhuurt de camping ook boten. Ze hebben twee typen; Ornviks en Busters. Allemaal uitgerust met fishfinder en 30 of 40pk motoren! Mijn voorkeur gaat sterk uit naar de Ornviks. Zij zijn veel stabieler dan de Busters en lopen veel mooier door het water. Wel even opletten dat je geen schade maakt; het eigen risico op de huur is best pittig (in ons geval was dat meer dan 600 euro) en dat wordt meestal niet gedekt door je reisverzekering (die je natuurlijk wel moet afsluiten!). Zonder boot kun je ook bij de camping en vlak in de buurt goed vanaf de kant vissen. De goede visplekken zijn allemaal niet verder dan 10 km uit de buurt dus prima te doen met de auto!

De verhuur boten van de camping: Ornvik (wit) en Buster

.

Het varen op de Kleine Belt is relatief veilig. Je moet wel rekening houden met de hoge snelheid die de boten ontwikkelen die de camping verhuurt. En met de stroming die behoorlijk hard kan lopen. Daarnaast, als het winderig is, moet je goed inschatten waar je gaat vissen omdat sommige stukken een pittige korte golfslag kunnen hebben. Daarnaast komen er serieus grote beroepsvaart boten door de Kleine Belt heen die echt niet voor je gaan stoppen. En in combinatie met de stroming komen die harder op je af dan je denkt als je in hun vaarwater ligt!

Serieuze beroepsvaart!

.
Vergunning, kaart, getijdentafel, visspullen
Om te vissen heb je een visvergunning nodig. Ook deze verkopen ze op de camping evenals zeeaas (zagers) en een aantal basis visspullen. De vergunning kun je ook kopen bij de VVV in Middelfart. Je kan daar ook een mooie kaart krijgen waarop de meeste visplekken goed staan aangegeven. Maar ook op de camping bij de open keuken hangt een prachtige gedetailleerde kaart met alle dieptes erop aangegeven; echt een aanrader om op te kijken en dan je plekken over te nemen op de kaart van de VVV! Tegenover de VVV in Middelfart zit een gespecialiseerde viswinkel met alles wat je nodig zou kunnen hebben. Wat ik ook aanbeveel is om direct bij aankomst of vantevoren via email bij de VVV de getijdentafel op te vragen. Je hebt dan een idee van de stroming en je kunt je concentreren op de bijtperioden. Gul doet het beter vlak voor en vlak na het keren van het getij. Platvis leek weer wat meer te bijten op de rustigere momenten.

De kaart met visstekken die je bij de VVV krijgt of per mail op kunt vragen!

.

Overige activiteiten
Ook met het gezin en kinderen is het een leuke plek. Wanneer jij lekker je visjes zit te vangen kunnen de anderen mooie wandelingen maken en herten zien in het bos op het schiereiland. Of de leuke plaatsjes in de omgeving bezoeken. Of krabben vangen op de steiger van de camping met speciale krabhengeltjes die op de camping verkocht worden. Kop van een gul eraan , naar de bodem laten zakken en je hebt de hele dag geen kind aan de kinderen! Maar wat echt leuk is voor de kleintjes is om mee te gaan het water op en naar de dolfijnen of bruinvissen te kijken die in grote getale in het gebied zwemmen. Kijk maar eens naar de video in deel 1 van deze reis die we gemaakt hebben, prachtig!

Jelle aan het krabvissen

.

En krabvangen!

.

Of samen hertjes zoeken tijdens een boswandeling

.

Kosten
Wij waren met zijn tweeën en hebben drie dagen een boot gehuurd en voor de nacht een kleine cabin (bikers cabin). In combinatie met zeeaas, vergunningen, vismateriaal en eten en drinken waren we ongeveer 400 euro per persoon kwijt. Dit is natuurlijk een inschatting want ieder heeft zo zijn eigen invulling en als je een grotere cabin neemt en wel van een borreltje houdt dan kan dit natuurlijk een beetje oplopen….:-). Of wanneer je de pech hebt twee hengels te breken omdat ze kennelijk ergens klem in hebben gezeten &#&^#@!

Conclusie
Een leuke, goed bereisbare en betaalbare plek met alle faciliteiten waar je lekker kunt vissen, veel kunt vangen en prima met vrienden en/of familie terecht kan voor een leuk lang weekend of een vakantieweek.

Mocht je een keer zelf gaan dan ben ik benieuwd hoe je het ervaren hebt!

John Smit

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. John schreef:

    Herman, bedankt voor je leuke reactie. Ze hebben camper plaatsen maar reserveer die wel vantevoren! Een platbodem zou ik zelf daar niet gebruiken, zoals je in het verslag las kan het (onverwacht) gaan waaien en dan is het niet alleen gevaarlijk maar kan jij niet vissen. Een boot met hoge boorden is eigenlijk wel een vereiste. Qua gewicht van de pilkers is alles tussen de 80 en 200 gram goed. Vergeet niet bijvoorbeeld een paar makrelenhaken erboven te zetten en ook met 5-6 inch shads met een zware loodkop van ongeveer 50-80 gram kan je er leuk vangen! Ik hoop dat dit helpt, succes! John

  2. Herman schreef:

    Hallo John

    Ik heb genoten van je reis verslag en ben voornemens binnenkort naar Denemarken te gaan met de camper.
    Hebbben ze op de genoemde camping ook plekken voor campers of zijn het gewone plekken voor caravans?
    Ik ben in het bezit van een aluminium platbodem met 8 pk motor, is het verstandig deze mee te nemen? Ik ken het water niet goed, maar is het veilig om daar met een platbodem van 4.50 meter te gaan varen?
    Kun jij mij ook aangeven of ik vanuit Nederland ook al pilkers (welke en grammen) mee kan nemen of is het beter deze in Denemarken aan te schaffen?

    Allemaal vragen en ik heb er natuurlijk nog veel meer, maar als ik op deze vragen al een antwoord heb ben ik al enorm geholpen.

    Alvast bedankt voor je antwoord en mocht je nog meer van die leuke en heldere verhalen hebben over de Funen dan lees ik ze graag.

    Met vriendelijke groet,

    Herman Walda
    Zwartemeer
    Drenthe

  3. John schreef:

    Michel, mail me even op john@dutchanglers.nl en ik stuur hem je op. Gr. John

  4. michel schreef:

    wie kan mij helpe aan de volgende kaart

    De kaart met visstekken die je bij de VVV krijgt of per mail op kunt vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *