Waterstanden en jaargetijden
Volgens mij zijn er weinig zaken in het vissen die zoveel invloed hebben op het eetgedrag en de bijtlust van de vis als de invloed van de seizoenen. Zeker op een snelstromende rivier als de IJssel, waar de vis constant in beweging is en heel actief op zoek moet om zijn maaltje bij elkaar te sprokkelen.
Dat dit zijn weerslag kan hebben op de vangsten over de verschillende seizoenen moge duidelijk zijn. Toch is het zo dat in elke periode van het jaar deze rivier in staat is om vis in het net te brengen, mits voor de juiste aanpak wordt gekozen. Ik zal jullie aan de hand van de seizoenen meenemen en verslag doen van mijn ervaringen en de door mij gebruikte strategieën in de bewuste periodes van het jaar.
De wintertijd, zorgt soms voor onverwachte verrassingen!
De winter staat bekend als de moeilijkste tijd als het gaat om het vangen van witvis, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Persoonlijk is dit ook één van redenen waarom je mij in deze periode niet veel met de feeder aan de waterkant zult zien. Ik richt me zoals velen in deze tijd voornamelijk op de rovers, omdat deze nu prima te vangen zijn en ik hier zeker zoveel plezier aan beleef, maar goed…
De witvis trekt zich in deze periode ver terug uit de harde stroming en zoekt plekken op waar met relatief weinig energieverbruik kan worden overwinterd. Op de rivier zijn dit vooral de diepe stekken in buitenbochten en rechte stukken en dan vooral tussen de kribben, daar waar de stroming niet te gek is. De vis vindt je nu relatief dicht onder de kant tussen laten we zeggen 15 a 25 meter.
Dat lang niet alle vis in het koude seizoen op de rivier verblijft, is een gegeven. Grote scholen witvis zoeken hun onderkomen op aangrenzende rivierplassen of havenarmen, dit zijn de winterstekken bij uitstek.
Maar vergis je niet, ook op de rivier kun je nog een aardig visje vangen wanneer je je aan bovenstaande spelregels houdt. Wanneer de winter op zijn retour loopt stijgt het waterpeil meestal fors. De rivier wordt door de smeltende sneeuw gevoed en krijgt grote hoeveelheden water te verwerken en treedt buiten haar oevers. Hierdoor lopen de uitwaarden rond de rivier onder en vissen gaan op zoek naar een smakelijk hapje tussen de grassen. Het stijgen van de rivier is ook voor veel vissen het signaal om paaiplaatsen op te zoeken en dit maakt dat je nu op bepaalde plaatsen vaak wereldvangsten kan boeken. De op de rivier uitkomende beekjes/slootjes zijn nu de ware hotspots! Wanneer je geen koukleum bent en niet kan wachten, waag dan gerust eens een poging en laat je verrassen.
Het voorjaar, de periode waarin de natuur ontwaakt!
Met veel smart kijk ik elk jaar weer uit naar deze periode. Een periode waarin temperaturen rap oplopen en de natuur in al haar schoonheid ontwaakt.
Het is voor mij dan ook een genot om tijdens de eerste mooie voorjaarsdagen weer aan de rivier te mogen vertoeven. Vangsten vallen nu meestal niet tegen, dit omdat vissen na de lange kouperiode weer moeten aansterken en zich nog snel even volvreten voordat ze de paai ingaan.
De waterstanden variëren elk jaar in deze periode, want deze worden bepaald door de lengte van de winter en hoeveelheden neerslag die verwerkt moeten worden. Doorgaans is de waterstand wel een tikkie hoger dan normaal, is het water wat gekleurder en worden er flink wat plantenresten afgevoerd maar dat weerhoud mij zeker niet.
Ik zoek in deze periode meestal echte voorjaarsstekken op waar het ondieper is en het water dus sneller opwarmt door de zon, deze stekken ligger zoals eerder vermeld voorbij de binnenbochten. Nu ga ik op zoek naar visactiviteit en bevis de zones tussen de 20 en 50 meter uit de kant. Dit doe ik door in een relatief kort tijdsbestek (maximaal een half uur) op één afstand te vissen. Ik begin zo dicht mogelijk onder de kant en schuif telkens zo’n 5 a 10 meter op wanneer ik geen aanbeten krijg. Op deze manier probeer ik er snel achter te komen waar de vis huist.
Ik gebruik hiervoor 2 hengels, waarvan ik de eerste hengel op 20 meter zet en de tweede op 35 meter. Deze eerste hengel voorzie ik van een doorlopende nylon lijn en de tweede van doorlopend dyneema. Ik gebruik een doorlopende lijn omdat het vuil dat de rivier nu afvoert anders op de voorslagknoop blijft hangen waardoor het opgehoopte vuil uiteindelijk in je topoog eindigt. Doe je dit niet dan draai je je feedertop zo kapot tijdens een moment van onoplettendheid, dit is mij vroeger vele malen overkomen!
Ik vis in de maanden maart t/m mei nog niet zo grof en gebruik uitsluitend maden en casters. Wel geef ik veel casters mee in mijn voerkorf om zo toch een mooi voerspoor op te bouwen.
Maïs begin in meestal te gebruiken vanaf juni, wanneer de vis afgepaaid is en watertemperaturen zomerse waarden beginnen te vertonen. Je merkt nu aan de vis dat ze hongeriger beginnen te worden en aanbeten komen fel door. Probeer nu een beetje te experimenteren wat de vis het liefste heeft en hoe ze reageren op een zwaardere voerstrategie. Als de aanbeten wegvallen zul je moeten terugschakelen en minder aas moeten meegeven. Worden de aanbeten feller en talrijker dan moet je doorzetten en kun je je opmaken voor een recordvangst, want dit kan gerust de hele dag aanhouden. Geluk gewenst in deze prachtige tijd van het jaar!
De zomer, nu kan ‘t niet grof genoeg zijn!
Heerlijk, daar zitten we dan in ons hempie, shorts en slippers aan de IJssel, wat kan vissen toch mooi zijn. Zelfs mooiweervissers laten nu hun gezicht zien en er heerst soms een topdrukte aan de waterkant, waarbij je soms moeite moet doen om een goede stek te betrekken. Ook alle andere waterrecreanten weten de rivier te vinden en zoeken er hun ontspanning en verkoeling.
De waterstanden zijn stabiel en variëren alleen van een normale waterstand aan het begin van de zomer, tot een lage aan het einde van de zomer. Ieder weekend worden er vele wedstrijden georganiseerd, want de vangsten zijn gewoonweg goed te noemen. De vis ligt nu echt overal op de rivier en is feller en hongeriger dan ooit. Heel actief gaan ze nu op zoek naar voedsel en zijn constant in beweging waardoor je kansen op vis erg groot worden.
Ikzelf zoek nu vaak de wat rustigere plekken op om zo heerlijk ontspannen en geconcentreerd te kunnen vissen, hiervoor ben ik best bereid om een eindje te lopen.
Ik vis nu ’s morgens in de oeverzone’s, omdat veel vissen ’s nachts dicht onder de kant hun voedsel zoeken en daar dan nog rondzwerven, dit houd ik vol tot een uur of 9 a 10. Hierna trekt de vis zich heel snel terug naar de harde stroming. Dan is de tijd om over te stappen op mijn bezemsteel (heavy-feeder) en vol voor de stroom te gaan met (anker-)korven tot wel 140 gram. Aanbeten die je krijgt zijn niet te missen en de vissen lijken soms wel opgestapeld te liggen. Je zult periodes gaan meemaken dat je korf de bodem nog niet geraakt heeft of er hangt er al weer één.
De zomer is ook bij uitstek de periode om barbeel te vangen en met een beetje geluk vang je er een paar meer. De truc is nu om veel aas mee te geven in je korf en deze niet langer dan 4 minuten te laten liggen. Meestal ben je na een zo’n dagje aardig voldaan of vermoeid zoals je wilt en heb je gelijk een lekker kleurtje opgedaan. En dan durven sommigen nog te beweren dat vissen geen sport is…hahaha.
O ja… zonnebrand is in deze tijd zeker geen overbodige luxe weet ik inmiddels uit ervaring! Ik zou zeggen ga erop uit en geniet.
Het najaar, een seizoen met twee gezichten!
Het eerste gedeelte van het najaar kunnen we eigenlijk het best beschouwen als het verlengde van de zomer, de vangsten blijven gedurende september/oktober onveranderd goed. De vissen verkeren nog in hun vreetroes en vullen hun magen voor de aankomende winter. Pas later, rond oktober/november gaan we merken dat de vissen zich verplaatsen en andere plaatsen in de rivier opzoeken. De stekken waar we de vis nu het best kunnen vinden zijn de diepere gedeeltes in de rivier en de kribben rondom de uitgangen van rivierplassen.
Ik ben nu net als in het voorjaar erg voorzichtig met het brengen van veel aas omdat de vissen wat sneller verzadigd raakt. Ik kies weer voor casters, die ik met iedere korf meegeef. De dalende temperaturen van water en lucht zorgen ervoor de stofwisseling van de vis trager verloopt en de vissen minder actief worden. De waterstanden zullen nu wat meer wisselen en het water zal soms wat troebeler zijn maar echt schokkende verschillen zullen dit nog niet zijn.
Samengevat kun je nog tot zeker het einde van de herfst heel mooie vangsten meemaken op de IJssel, mits de goede aanpak wordt gekozen en de juiste stekken worden bevist. Dus probeer ook in deze periode je uren te maken en zoek meer de aangename najaarsdagen uit en je zult beloond worden!
Nu we jaar rond zijn moge het duidelijk zijn dat de IJssel een rivier is met vele gezichten, maar er is altijd een visje te vangen is. Hoop dat jullie wat van dit artikel hebben opgestoken en wellicht treffen we elkaar eens aan de rivier en dan niet alleen wanneer de mussen van het dak vallen en vissen vanzelf je net inspringen!
Volgende week DEEL 6 Hoe meer vis te vangen?