Vissen met de matchhengel
Onze competitie wordt gekenmerkt door 3 verplichte vaste stok wedstrijden. Afgelopen jaar echter kwamen er steeds meer stemmen om deze vaste stok wedstrijden in te ruilen voor een dobberwedstrijd waar de dobber het lood moet kunnen dragen; de match hengel mag hierdoor dus ook gebruikt worden, of de bolognese hengel natuurlijk. Voordeel van deze verandering is dat als 13 meter te kort is dat je de vis van verder kunt halen. Moeilijkheid is dat als je nog niet eerder of niet veel met deze hengel gevist hebt je geen vertrouwen hebt. Vertrouwen staat voor mij voor vangen of niet vangen; er moet dus veel geoefend worden.
Het makkelijkst om te leren matchen is om een stilstaand watertje te zoeken waar je niet direct 40 meter uit de kant hoeft te vissen om vis te vangen, vaste stok afstand is prima om te beginnen het gaat immers om het leren. Verder is het handig dat het vijvertje een goed bestand aan vis heeft; dat geeft meer vertrouwen en dus meer aanbeten zodat je ook kunt oefenen met staande haak of vissen met een sleepje.
Onze test op een klein watertje is erg goed verlopen waardoor we veel meer inzicht hebben gekregen over hoe je het best kan gooien ( onder andere ook met veel regen en wind ), de loodzetting, onderlijn etc. Als klap op de vuurpijl hebben we nog een heel leuk aantal karpertjes gevangen op de match! Echt spectaculair! We gaan in ieder geval beter voorbereid de wedstrijd in en ik zal echter de gelegenheid nu aangrijpen om elke vrije vissessie een aantal uurtjes de matchhengel ter hand te nemen zodat ik het ook leer op groter water en op licht stromend water.
Hoe hebben we gevist?
Wij zijn beide begonnen met een 16 honderdste hoofdlijn. Dit is in combinatie met een molen met een direct startende slip voldoende. Ik heb gevist met een waggler van 3 BB vast op de lijn gemonteerd . Onderlijn was 14 honderdste met een haakje 12. Het voer was van den Eynde Turbo Classic en daar aan toegevoegd: Hennep, Casters, Maden en 4 mm halibut pallets. Aan de haak 3 maden. 1 x voeren daarna de voerplek bijhouden met aas bij te schieten.
Ben Hakstege