Skarnsundet Noorwegen, gevarieerde visserij!

Spannend, je weet dat er megavissen zwemmen!

Eind maart vertrokken Thomas, Michel, Joris en ik voor een lang weekend naar het Skarnsundet Fjordsenter aan het Trondheimfjord in Noorwegen. Doel was de visserij daar in beeld te brengen, letterlijk, door er samen een aantal dagen te vissen en de bestemming op de gevoelige plaat te zetten. Enerzijds door zoveel mogelijk soorten te vangen en anderzijds ook om de diverse vismogelijkheden daar in beeld te brengen. Zoals het kantvissen met de strandhengel, werpen met shads vanaf de kant op pollak en kabeljauw, trollen vanuit de boot en natuurlijk het bekende verticalen met pilkers en shads op de kabeljauw en koolvis. Daarnaast staat het fjord bekend om zijn grote leng die ook op grote diepte (ongeveer 150m) gevangen wordt. Ook daar wilden we een poging op wagen. Kortom: een lekker weekend vissen met zijn vieren en uiteindelijk voldoende beeldmateriaal van deze mooie bestemming krijgen. Een bestemming die in het aanbod zit van visreis.nl.

01-DSC0074

.

De reis naar Skarnsundet is echt reuze eenvoudig en snel. Je vliegt rechtstreeks vanaf Schiphol met KLM naar Trondheim. Daar wordt je opgehaald door de eigenaar Phill zelf of een van zijn medewerkers die je in een goed uur naar het Skarnsundet Fjordsenter rijdt. Dus ’s middags vertrekken, ’s avonds aankomen en de volgende dag al vissen!

Zo ook in ons geval. Na het inchecken en een lekkere biefstuk op Schiphol waren we een paar uur later op de bestemming. Het Fjordsenter ligt op een soort van schiereilandje welke eindigt in een lange pier (van waaraf je goed kan vissen!). Het uitzicht is prachtig: aan de ene zijde een open uitzicht over het fjord en aan de andere kant het uitzicht op de spanbrug die over het fjord hangt (en dè hotspot vanuit de boot markeert voor koolvis, kabeljauw en leng!).

De Hotspot, en wat een gevaarte!

De Hotspot, en wat een gevaarte!

.

Met een haven aan de binnenkant van de pier waarin de boten liggen is de afstand tussen de appartementen en de boten te kruipen als je wilt. Er zijn twee type boten beschikbaar: de 19 voet aluminium Kvaerno boten met een 50pk Mercury en de iets kleinere 17 voet Oyen polyester boten met een 30pk Yamaha. Beide boten hebben we gebruikt en voldeden prima. Zelf zou ik altijd de Kvaerno kiezen; deze lopen sneller en zijn in winderige omstandigheden prettiger. Ook bieden ze wat meer bewegingsruimte en sta je stabieler tijdens het vissen.

Vanuit het appartement, de haven en de pier

Vanuit het appartement, de haven en de pier

.

de haven en brug 's nachts, prachtig!

de haven en brug ’s nachts, prachtig!

.

De Oyen polyester boten met 30pk buitenboordmotor

De Oyen polyester boten met 30pk buitenboordmotor

.

De Kvaerno boten met 50pk buitenboordmotor, mijn voorkeur

De Kvaerno boten met 50pk buitenboordmotor, mijn voorkeur

.

De appartementen zijn keurig en volledig ingericht. Eigenlijk zoals je dat bijna overal in Noorwegen ziet. Het Fjordsenter heeft een eigen kleine hengelsportshop met de noodzakelijke spulletjes. Boodschappen kunnen in de buurt gedaan worden. Een fileerstation staat in de haven, voor de liefhebber, en vriezers zijn beschikbaar. Voor de kantvissers is er bij een boeking ook een eigen auto inbegrepen. En de staf brengt je naar de goede plekken en geeft ter plekke uitleg over de lokale technieken over geeft de goede stekken aan op de kaart als je met de boot gaat.

08-DSC_0027

.

09-DSC_0024

.

Actuele stekinfo door de eigenaar Phill

Actuele stekinfo door de eigenaar Phill

.

Wat ik zelf wel bijzonder vind aan deze bestemming is dat de meeste visplekken zowel vanuit de boot als vanaf de kant in korte tijd bereikbaar zijn. Voor een aantal hotspots slechts een paar minuten. Zeker in de zomer als de dagen lang zijn kun je dan perfect inspelen op het getij qua vistijden en daartussen even terugvaren om te eten en te slapen.

Op korte afstand varen (20min ongeveer) ligt ook het zogenaamde Straumen; een andere bekende hotspot gevormd door een smalle doorgang in het plaatsje Straumen waar de stroming echt doorheen giert. Het is de op één na snelste stroming van Noorwegen; de snelste is in Saltstraumen Brygge, ook in het aanbod van visreis.nl (lees hier het verslag over deze locatie). .

De visserij juist voor en achter de Straumen is erg populair. Overigens niet een plek waar je zonder voorbereiding doorheen moet varen of moet gaan vissen, ervaring en overleg met de kampstaf vereist!

Vissen in de Straumen, een kunst apart

Vissen in de Straumen, een kunst apart

.

Wij konden in ieder geval niet wachten om te beginnen met vissen! In een soort trance maakte een ieder nog ’s nachts na aankomst zijn spullen in orde, heel geconcentreerd. Best grappig denk ik als je daar toeschouwer van zou zijn. Het getij werd gecheckt en we spraken af de volgende ochtend vanuit de boot te starten. Eerst maar eens vanaf het water verkennen!

Daar gaan we!

Daar gaan we!

.

Op naar de eerste stekken

Op naar de eerste stekken

.

Wij hadden drie dagen om te vissen. En in die tijd wilden we:
– verticalen onder de brug vanuit de boot,
– vissen vanuit de boot rond de Straumen,
– trollen met pluggen langs de oevers van het fjord,
– vissen op leng tijdens het doodtij met doodaas,
– werpen vanaf de kant met shads op pollak in de Straumen en het fjord
– vissen met de strandhengel ’s nachts op bijzondere soorten (geloof het of niet: haaisoorten!).

Kortom: we waren druk :-).

Verticalend

Verticalend

.

Trollend

Trollend

.

Trollen langs een diepte van 8-12 meter

Trollen langs een diepte van 8-12 meter

.

Met doodtij op 150m diep op leng

Met doodtij op 150m diep op leng

.

Spannend, je weet dat er megavissen zwemmen!

Spannend, je weet dat er megavissen zwemmen!

.

Werpend vanaf de kant, superrelaxed

Werpend vanaf de kant, superrelaxed

.

Werpend

Werpend

.

Een flinke klauterpartij om bij de hotspot te komen

Een flinke klauterpartij om bij de hotspot te komen

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kantvissen vanaf de pier in de haven met strandhengels en driehoeksteun

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

Jammer genoeg verwaaide de derde dag door harde wind en was de vis het hele weekend niet los waardoor we in heel korte tijd alles uit de kast hebben moeten halen. En als ik dan terugkijk is dat goed gelukt. We wisten op alle manieren vis te vangen. En we vingen ook diverse soorten:
– kabeljauw
– koolvis
– leng
– pollak
– schelvis
– zeeforel
– Spaanse hondshaai
– zeedonderpad
– snotdolf
– zee-egel en monster krab :-)

.

Het was opvallend dat de haaitjes in het donker echt loskwamen en ook de ghost shark (drakenvis) die door een andere gast werd gevangen was heel bijzonder (het schijnt dat dit de locatie is waar je de grootste kans hebt deze bijzondere vis vanaf de kant te vangen!). Daarnaast was het opmerkelijk dat de koolvis nauwelijks reageerde op de pilkers maar wel op de speciale verenpaternosters die we de locals zagen gebruiken. De moeite waard om te onthouden! En de zeeforel van Joris was een onverwacht cadeautje gezien de techniek en aas welke we hanteerden. Het schijnt een vissoort te zijn die hier goed te belagen is met de juiste spullen!

Hieronder een selectie van de vissen die we gevangen hebben:

22-naamloos-28

.

28-DSC_3113

.

29-DSC_0039

.

30-DSC_3126

.

32-DSC_0139

.

23-naamloos-19

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

31-DSC_0137

.

34a-DSC_0188

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

BIJZONDER!! Ghost shark ofwel: drakenvis!

BIJZONDER!! Ghost shark ofwel: drakenvis!

.

Conclusie over de locatie Skarnsundet Fjordsenter:
In de drie dagen dat wij er waren was de vis niet los en toch hebben we alles weten te vangen. Voor mij betekent dit dat dit een locatie met veel potentieel is. We vingen vis van mooie formaten en ook vanaf de kant vingen we goed vis. Voor de echte joekels moet je natuurlijk verder noordelijk, behalve voor leng: die wordt echt heel groot hier! Er is een goede service van de staf die zelf ook vist en daarom de actuele kennis heeft van de situatie. De locatie is makkelijk bereisbaar en makkelijk visbaar, ongeacht leeftijd en ervaring. Ze is mooi gelegen op het schiereilandje en hoe de wind ook is, er is altijd een mogelijkheid om te vissen.

Kortom: deze locatie is een aanrader om op een toegankelijke manier een mooie tijd in Noorwegen te hebben. En als bonus: Noorderlicht kansen! Wij werden de laatste nacht plezierig verrast met een mooi schouwspel Noorderlicht boven de brug, fantastisch!

John Smit

37-naamloos-43

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *