Gesloten seizoen overpeinzingen

Wel een gesloten seizoen, geen gesloten seizoen of het gesloten seizoen in een andere periode? Veel sportvissers raken er niet over uitgepraat. Elk jaar weer word hierover op bijvoorbeeld Total Fishing driftig over gediscussieerd.

Afgelopen weekend met Volkmar in de boot hadden wij het er ook weer eens over. Het was behoorlijk taai en we werden weinig verwend met aanbeten. Om eerlijk te zijn hadden we daar ook niet op gerekend, zeker niet van snoek want die is de afgelopen weken maar moeilijk in ons aas te interesseren. Toch werden we beloond met een paar mooie vissen waaronder zowel een snoek als een snoekbaars die beide duidelijk vol kuit zaten. Ook een dag eerder had ik tijdens een verloren uurtje jerken vanaf de kant een vrouwtjes snoekbaars met kuit weten te verleiden. Snoekbaars is in deze periode beter te vangen als snoek is onze ervaring.

snoek met kuit

snoek met kuit

 

In de discussie lijkt iedereen goede argumenten te hebben. En dat maakt het moeilijk om stelling te nemen.

Argumenten om het gesloten seizoen wel af te schaffen:

  1. Sportvissers zetten sowieso hun vangsten terug (dit zou bij eventueel afschaffen m.i. dan in ieder geval verplicht moeten worden in de paaitijd)
  2. Juist tijdens het gesloten seizen word er daar vele “low-life-motherf.ckers” (vergeef me mijn taalgebruik…) driftig op los gestroopt. Er is immers geen controle van sportvissers. En netten of lijnen worden in deze periode dus ook niet opgepikt en opgemerkt door sportvissers. Het opheffen van het gesloten seizoen zal de stroperij in die perioden dus terugdringen.
  3. De beroepsvisserij vist ook gewoon door. En ja, natuurlijk precies op de plaatsen waar veel vis zit. Op de paaiplaatsen dus…
  4. Paaiende vis vreet sowieso niet. Dus tijdens het paaien vang je ze ook niet (temminste niet met een hengel en een lijn, zie punt drie).
  5.  Het vangen van een vis vlak voor of na de paai heeft geen nadelige invloed (althans volgens deze stelling).

snoekbaars met kuit

Argumenten om het seizoen niet af te schaffen:

  1. Door de vis met rust te laten kan deze ongestoord paaien wat zorgt, (nogmaals, volgens deze stelling) voor een betere visstand.
  2. Oh ja en ook nog de volgende (en deze is echt grappig): het is wel leuk om een tijdje niet te mogen vissen want dan heb je wat om naar uit te kijken. Deze laatste vind ik persoonlijk tamelijk lachwekkend. Want zo kun je alles wat leuk is wel een tijd lang verbieden zodat het daarna nog leuker is. Het woord vissen kun je in deze stelling ook vervangen door bijvoorbeeld…. eeehhhh…. nou ja, vul zelf maar in;)

Komt de gesloten tijd wel op een goed moment?

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik niet goed weet tot welke mening ik mij het meest aangetrokken voel. Is er eigenlijk wel eens onderzoek gedaan naar de effecten van het vangen en terugzetten van bijvoorbeeld snoek of snoekbaars)? Voor zover mij bekend niet. Zou ik best wel eens wat meer over willen weten eerlijk gezegd (als er lezers zijn die hier meer over weten zou ik deze graag ontvangen op michel@dutchanglers.nl).

Waar ik wel steeds meer van overtuigd raak is dat, als we dan toch zonodig een gesloten seizoen moeten/willen handhaven, deze beter een maand kan verschuiven. In plaats van een gesloten tijd die begint op 1 april en eindigt op 31 mei dus vanaf 1 maart t/m eind april.

Paaien van de snoek

Want één ding staat voor mij wel vast. En dat is dat in ieder geval de snoek bij het ingaan van het huidige gesloten seizoen in veruit de meeste gevallen al lang en breed heeft gepaaid. Daarvoor heeft het huidige gesloten seizoen dus niet of nauwelijks zin. In de meeste wateren waar wij op dit moment vissen heeft de snoek de afgelopen weken al gepaaid. Maar natuurlijk paaien ze niet allemaal en overal op hetzelfde tijdstip. De vangst van de dikke snoek van afgelopen weekend verwonderde ons dan ook een beetje. Ik ben er echter van overtuigd dat deze vis voor het eind van de maand afgepaaid zal zijn want de vis stond duidelijk op knappen.

jerkbait snoekbaars

Een maartse “jerkbait snoekbaars”

 

Paaien van snoekbaars

En omdat ook de snoekbaars in de meeste gevallen (jaren) in april al lang is afgepaaid, zal een maand eerder beginnen met vissen (mocht het al zo zijn dat het vangen en terugzetten eventuele schadelijke gevolgen zou kunnen hebben) geen negatieve effecten hebben.

Conclusie?

Om een lang verhaal kort te maken twijfel ik nog een heel klein beetje. Als ik toch zou mogen kiezen zou ik denk ik kiezen voor totale afschaffing, zeker op wateren waar ook de beroepsvisserij actief is. Mocht dit (bijvoorbeeld politiek) niet mogelijk of wenselijk zijn dan zou ik toch op zijn minst het gesloten seizoen een maand naar voren schuiven. Ik ben echter heel benieuwd naar jullie mening!

Michel Rijnberg

 

Gerelateerde artikelen:

  • Er zijn geen gerelateerde artikelen gevonden

20 reacties

  1. John den Besten schreef:

    Als de oerkrachten loskomen gaan ze gewoon paaien, goed (kort)behandelen in de meer kwetsbare periode is de hele zomer belangrijk toch, éen geslotentijd als het echt moet van de biologen kan zeker een maand eerder eindigen. Wel is het mijn indruk dat door heel wisselvallige voorjaren met grote temp. wisselingen de vissen heel ongelijk afpaaien en er wel eens een maand tussen zit bij de één of ander

  2. Michel schreef:

    Hoi Tim, ja heb het gelezen. Interessant artikel!

  3. Tim schreef:

    Hoi Michel!

    In de Visionair van maart 2012 staat een leuk artikel over C&R!
    Snoek en snoekbaars komen ruim aan bod.
    Cheers!

    Tim

  4. Arno schreef:

    Het gesloten seizoen is niet meer van deze tijd om bovengenoemde redenen. Ik ben daarom voorstander van een terugzetplicht in een bepaalde periode. Voor alle vissen en voor iedereen.

  5. Peter Gerits schreef:

    Hoi Michel,
    Mijn betoog over de mogelijke schade dat wordt aangericht bij het vissen in de gesloten periode op snoek is om de mensen die dat als reden aanvoeren toch nog over de streep te trekken. Ik heb namelijk het idee dat vooral snoekvissers de gesloten tijd willen behouden, ondanks dat ze er geen moeite mee hebben om deze vis wel in het buitenland te vangen.
    Wat de snoekbaars betreft is mijn mening, dat je beter een nestbewaker een korte tijd van zijn nest kunt halen om hen daarna weer te laten terugkeren, dan om hem permanent weg te laten halen door mensen die er aan willen verdienen en die er geen moeite mee hebben om hele jaarklassen tegelijk te vermoorden.
    Snoekbaars heeft het toch al erg moeilijk door de kader richtlijn water (KRW)en dan worden ze ook nog eens scrupuleloos uitgedund door de legale stroperij van het beroep, die vooral in die tijd aaldoggers en ander vangtuig in of nabij de paaiplaatsen zet en illegale stroperij door particulieren die over de paaiplaatsen slepen, b.v. met een zeilboot of jachtje, of er in de nachtelijke uren netten plaatsen en deze een dag of wat laten staan.
    Tja ik blijf hopen, bij ons in midden Limburg is bijna geen enkele snoekbaars meer te vangen.

  6. Michel schreef:

    Hoi Peter, bedankt voor je reactie. Ik weet dat jij een uitgesproken voorstander bent van het afschaffen. Zoals ik in het artikel al aangaf ben ik zelf nog aan het twijfelen. Over de snoek twijfel ik eigenlijk het minst. Ik geloof niet dat de snoekstand hier onder te lijden zou hebben. Over de snoekbaars ben ik echter wat meer aan het twijfelen. Vooral het “nestbewaken’ zit me niet helemaal lekker. En de snoekbaarsstand wordt toch al elk jaar minder. Maar of het echt kwaad kan weet ik niet, het blijft een lastig onderwerp.

  7. Peter Gerits schreef:

    Om op de vraag terug te komen of er degelijk onderzoek is gedaan, moet ik het antwoord schuldig blijven.
    Zoals je weet ben ik een groot voorstander om de gesloten tijd voor aassoorten geheel op te heffen. Vooral vanwege de stroperij die in deze tijd plaatsvindt op de snoekbaars paaiplaatsen door stropers en beroepsvissers.
    Veel van onze collega’s gaan in onze gesloten tijd doodleuk in andere landen vissen waar men geen gesloten tijd voor snoek / snoekbaars heeft ingevoerd.
    Ik heb nog van niemand gehoord dat dit nadelig is voor de roofvisstand aldaar dus….. de snoek schijnt geen last te hebben van de eventuele vangst tijdens de paai. Waarom zou dat hier dan anders zijn?

    Roofvisgroet,
    Peter Gerits

  8. Michel schreef:

    @zander; klopt natuurlijk wat je zegt. Alleen mogen ze volgens de bijvangst regeling hun “bijvangst” (snoekbaars) wel behouden. En dan heb ik het nog maar niet over de gevallen waarbij het het toch op zijn minst alle schijn van had dat er weldegelijk gericht op snoekbaars werd gevist in de wetenschap dat deze door de bijvangstregeling toch wel behouden mocht worden. Controle op beroepsvisserij is er trouwens sowieso bijna niet, wat de verleiding om snoekbaars mee te nemen groot maakt. Maar goed, dat zou net zo goed gelden voor de sportvisserij in het geval het gesloten seizoen zou worden afgeschaft.

  9. Ton Fleur schreef:

    Ik zou de gesloten tijd in het belang van de visstand in het algemeen wel handhaven alleen vind ik dat het beroep dan ook eenzelfde gesloten periode zou moeten hebben.En stropers?Je mag toch nog wel varen met een klein sleepankertje achter de boot,geeft ook wat afwisseling.

  10. Zander schreef:

    Voor wat betreft het gesloten seizoen: deze geldt net zo goed voor de beroepsvisserij. Zij mogen in de maanden april en mei ook niet gericht op snoekbaars vissen…

  11. Michel schreef:

    @Tim dat snoekbaars zijn nest beschermd en dat deze dus onbewaakt achterblijft daar heb je zeker een punt. De vraag is wat er precies gebeurd als je de vis vangt en meteen terugzet. Eerlijk gezegd weet ik het niet. Je hebt hier zeker een goed argument.

    @Marc. Of dit komt door stress weet ik niet. Daarbij is het uitkotsen van de maaginhoud Wat schijnbaar wel eens gebeurd lijkt me ook iets anders als het afzetten van kuit. Maar zeker weten doe ik het niet.

    @Jack. Lijkt me inderdaad een steekhoudend argument, al denk ik wel dat de visserijdruk in die landen veel lager is als in Nederland.

    @Henk. Ik kan eerlijk gezegd geen chocola maken van je reactie behalve dat je tegen afschaffing bent omdat je denkt dat dit schadelijk is voor de vis en vind dat ik mij maar op de beroepsvissers moet gaan richten (wat volgens mij een andere discussie is.) Anyway bedankt voor je reactie.

  12. Henk schreef:

    4.Paaiende vis vreet sowieso niet. Dus tijdens het paaien vang je ze ook niet (temminste niet met een hengel en een lijn, zie punt drie). Dus heeft het ook geen nut om wel te vissen.. Dit argument hoort dus eigenlijk bij waarom wel een tijdelijke stop. Ipv dat je je zo drukt maakt dat je niet achter paaiende vis aan mag kunt u zich beter hard gaan maken dat de beroepsvissers in deze periode ook niet mogen vissen.. Vissen vals haken tijdens de paai is wel nadelig voor de vis.. Verder hebben de vissen de tijd nodig om na het paaien weer op kracht te komen.. Als u een punt wilt maken wees dan wel volledig en kom niet met 1.5 argument die voor is als er meerdere goeie argumenten te vinden zijn. Verder zijn uw tegen argumenten ook zeer zwak.. Met beroepsvisser wilt u zich sowiso niet vergelijken lijkt mij.. Punt drie is dan ook onzin en zou juist bij het verbod horen dat hun ook niet mogen vissen ipv allemaal maar te vissen. Verder zetten echt niet alle sportvissers alle vis terug.. Het vangen van vis net na de paaitijd lijkt mij niet gezond voor de vissen.. Als ik kijk hoe uitgeput ik ben na sex kan ik me niet voorstellen dat enig diersoort na paring veel kracht en reserve overhoud.. Probeert u maar eens touwtje te trekken na de sex… Mijn advies is dan ook om lekker te gaan varen zonder hengels en uit te kijken naar stropers en mo.ther.fu.c.kers ;-)

  13. Jack Schoep schreef:

    Ik pleit voor totale afschaffing met een terugzetplicht in de paaitijd en deze dan laten lopen van 1 maart tot 30 april en dan alles gelijk trekken dus gesloten tijd voor baars snoekbaars snoek en aassoorten als worm dood visje en kunstaas op de zelfde tijd. Zo creeer je duidelijkheid een uniformheid. Ook makkelijker voor de conroleurs,boa`s en politie. Of de vis hinder ondervind, lijkt mij niet kijk maar naar de scandinavische landen die kennen geen gesloten tijd voor snoek(nothern pike) en daar barst het van de grote, maar ook jonge snoek!!!

  14. Marc schreef:

    “De beroepsvisserij vist ook gewoon door. En ja, natuurlijk precies op de plaatsen waar veel vis zit. Op de paaiplaatsen dus…”

    Gesloten tijd zou ook voor de beroepsvisserij moeten gelden!

  15. Marc schreef:

    Zonder wetenschappelijke onderbouwing:

    Lees wel vaker verhalen van snoek die de maaginhoud eruit gooit tijdens de dril, door de stress.
    Een forel laat zijn ontlasting ook gaan tijdens de dril/landing, ook door stress?

    Zou die stress van de dril dan goed zijn voor het kuit die nog in het lichaam van de vis zit? Denk het niet.

    Weet iemand wanneer het kuit zich begint te vormen in de vis?
    Wat mij betreft gaat het gesloten seizoen in vanaf 1 februari tot 31 mei.

  16. Tim schreef:

    Snoekbaars is ook een nestbeschermer. Als er dus een shad voorbij komt, zal deze niet aarzelen hem aan te vallen. Gevolg: een onbeschermd nest. Kuit is dan volledig onbeschermd.

  17. Michel schreef:

    Beste fa, paaien is iets anders als het al dragen van kuit wat aan de paai vooraf gaat, groet, Michel

  18. fa schreef:

    Paaiende vis vreet sowieso niet. Dus tijdens het paaien vang je ze ook niet (temminste niet met een hengel en een lijn, zie punt drie).

    toch werden we beloond met een paar mooie vissen waaronder zowel een snoek als een snoekbaars die beide duidelijk vol kuit zaten. Ook een dag eerder had ik tijdens een verloren uurtje jerken vanaf de kant een vrouwtjes snoekbaars met kuit weten te
    verleiden.

    ??????????

  19. Tim schreef:

    Hoi Michiel,

    Er is juist veel onderzoek gedaan naar catch&release in de sportvisserij, o.a. naar snoek en snoekbaars. Heb even vlug voor je gezocht en heb op het oog wat interessante artikeltjes voor je gevonden. Heb ze zelf (nog) niet gelezen.

    Er zijn er denk ik nog wel meer te vinden. Check even de referenties onderaan de artikelen. Daar vind je meestal veel andere nuttige artikelen.

    Ik stuur je zo even een mailtje.
    Cheers!

    Tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *