Wederom beroepsvisser betrapt op stroperij

snoekbaars stroperij door beroepsvisser
snoekbaars stroperij door beroepsvisser

Wederom beroepsvisser betrapt op stroperij– meer controle noodzakelijk

Op de site van Sportvisserij Nederland is wederom te lezen dat een beroepsvisser is betrapt op stropen. Dit keer, zo staat beschreven, heeft een opsporingsteam liefst 5 uur de man achtervolgd om hem vervolgens op heterdaad te betrappen. Hulde aan deze mannen! (als deze mannen zich bij ons melden krijgen ze van ons een originele Dutchanglers Pet toegestuurd!)

snoekbaars stroperij door beroepsvisser

Helaas zijn deze opsporingsmethodes zeer zeldzaam, simpelweg omdat er niet genoeg mankracht aanwezig is, danwel omdat visstroperij vaak geen prioriteit heeft. Toch is het, ondanks de gebrekkige controle, bepaalt geen zeldzaamheid dat een beroepsvisser wordt betrapt. En als je bedenkt dat er echt niet meer zo veel beroepsvissers actief zijn in Nederland (zo’n 175, waarvan een groot aantal actief op een van de meest overbeviste wateren ter wereld, het IJsselmeer) dan zou je dus kunnen concluderen dat het slechts om het topje van de welbekende ijsberg gaat en vermoedelijk veel meer beroepsvissers op de Nederlandse binnenwateren “duurzaam vissen” (klinkt mooi, niet?) alleen met de mond bedrijven.

Duurzaam vissen een utopie?

Duurzaam vissen en beroepsvisserij in combinatie met een gebrekkige controle is een utopie. Beroepsvissers zijn ook mensen en de verleiding om met weinig inspanning een paar extra euros te verdienen is gewoon te groot, zo blijkt keer op keer weer. En nu de paling is opgevist zijn de beroepsvissers op zoek naar alternatieven. De genoemde beroepsvisser had zelfs (beschermde) meerval in zijn bezit! Daar waar beroepsvissers ongestoord hun gang kunnen gaan, gaat het bijna altijd fout. Helaas maar waar.

Houd ogen en oren open de komende maanden

Meer controle is dus noodzakelijk. Of die er echter ook zal komen is maar zeer de vraag. We zullen dus als sportvissers onze ogen en oren moeten ophouden. Zeker in de komende maanden, want juist november en december zijn de maanden waarin de snoekbaarzen zich verzamelen op de diepere gedeelten van de wateren, of zelfs massaal migreren naar aangrenzende zandgaten of grindgaten. Door het strategisch plaatsen van honderden meters staand want kun je in deze periode een groot gedeelte van het op dat moment aanwezige snoekbaarsbestand wegvangen. En dit weten ook de beroepsvissers en andere lieden die hun portemonnaie extra willen vullen. Helaas hebben sommige beroepsvissers hiervoor gewoon een vergunning en in dat geval is daar dus weinig tegen te doen (als je nou nog niet de petitie hebt getekend op Nederland Nettenvrij moet je je diep schamen…). In sommige gevallen gaat het echter weldegelijk om ordiniare stroperij die heel veel schade toebrengt aan vooral het snoekbaarsbestand (maar naast snoekbaars en grote hoeveelheden witvis zijn ook snoeken en karpers vaak de klos). Neem daarom bij twijfel altijd contact op met de AID,  je hengelsportvereniging of met de politie.

Michel Rijnberg

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Hendrik-Jan Verheij schreef:

    Dat staat inmiddels niet meer op de frontpage maar in het archief:

    http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvissers/actueel/2765/stroper_gepakt_op_de_maas.html

    HJ

  2. Fran schreef:

    Kan op de site van S.V.N. niets vinden over stroperij van beroepsvisser.

  3. Arno schreef:

    Verrassend? Nou nee.

    Type “beroepsvisser” in Google in en de resultaten doen de beroepsgroep geen goed.

    Voeg “stropen” of “stroperij” toe en het beroep degradeert tot een junkie dat toch echt niet van die berg cocaïne zou snoepen en tot een ‘ieders verbazing wel’ deed…. Met dat verschil natuurlijk dat dergelijke beroepsgroepen er wel voor zorgen dat het geen tweede keer zal gebeuren ;-)

    Teken de petitie op http://www.schub.nu. Teken voor een betere wereld.

  4. T.Fleur schreef:

    Dit geval is wel een leuke eyeopener voor iedereen die nog steeds vind dat het met de “bijvangst” in aalfuiken wel meevalt.Baart me zorgen dat er nu diverse beroeps zijn die aangepaste fuiken mogen gebruiken om krabben te vangen,er staat nl.geen bordje bij “alleen
    krabben s.v.p.” Nederland nettenvrij,nu!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *