Jerken op kastelen

Een bak op een boilie
Enkele jaren geleden ving ik een enorme snoekbaars op een popup geviste boilie op ca 1 meter water. Na een vreemde aanbeet en een merkwaardige dril (voor een karper dan) zag ik zowaar 1 van mijn grotere snoekbaarzen ooit het net in glijden. Iets waar ik natuurlijk totaal niet op had gerekend en wat ik daarna ook nooit meer heb mogen meemaken. Totdat ik afgelopen jaar op hetzelfde water enkele karpervissers een vrijwel identieke (dezelfde ?) snoekbaars zag vangen op wederom een boilie. Nadat ik ze geholpen had met het onthaken en vooral ook terugzetten van de vis begon ik me toch af te vragen of snoekbaarzen onder omstandigheden structureel boilies zouden kunnen gaan eten of dat ze misschien toch gëirriteerd werden door dat net boven de bodem zwevende rare en stinkende bolletje.

Een bak op een boilie

Een vraag die ik vanwege het ontbreken van verder success op boilies nooit heb kunnen beantwoorden maar het voedt wel de gedachte dat het soms enorm lonend kan zijn om afwijkende methodes te gebruiken. Niet in de laatste plaats omdat ik op de avond dat de snoekbaars voor de tweede maal werd gevangen 2 penhengels had uitstaan met een platgestampte voorn. Voorwaar toch iets waarvan je zou verwachten dat je daar eerder een dikke vis op zou vangen dan op een boilie.

Zo verging het me ook met de combinatie snoekbaars en jerkbaits. Vingen we vroeger al eens een snoekbaars op een jerkbait dan was dat toeval en niet iets om serieus mee aan de gang te gaan. Tot je de laatste jaren in allerhande publicaties berichten zag verschijnen die deden vermoeden dat het gericht vissen op snoekbaars met jerkbaits zeer goed mogelijk was.

Jeroen geloofde er wel in getuige zijn fanatieke pogingen op diverse wateren en ik zelf bleef wat achter met aasvissen onder de dobber en op de fireball. Allemaal hartstikke leuk dat smijten met 100 grams stukken hout maar ik ging toch liever voor de sappige voorn (inmiddels zal jullie dat niet meer verbazen).

Tot op een memorabele dag Jeroen zowaar een fraaie snoekbaars, op een reeds flink door ons bevist plasje, met een jerkbait wist te verleiden. Nu was ik op dat moment niet zozeer onder de indruk van het feit dat hij de vis op een jerkbait ving, maar wel dat we daar op andere manieren daarvoor geen schub hadden gevangen. Toen hierna de 2e vis al snel toehapte dook ik ook in de jerkbaitdoos van jeroen om daar een slank aad dam jerkje uit te halen.

Jeroen met een fraai exemplaar op de XL van Aad Dam

Met een soepel worpje werd het jerkbaitje onder een paar bomen geslingerd en op advies van Jeroen liet ik de zaak naar de bodem zakken om het daarna uiterst rustig naar binnen te tikken en telkens opnieuw af te laten zinken. Het moet ergens halverwege tussen de kant en de boot zijn geweest toen ik de powerpro lijn opeens naar rechts zag schieten, overigens zonder dat ik een beet had gevoeld. Nu moest ik de eerst zelf zwemmende jerkbait nog tegenkomen dus de hengel werd geheven en zowaar hing er een leuke 70-er snoekbaars aan. Mijn enthousiasme steeg door dit instant succes met sprongen en met hernieuwd fanatisme wierpen we de kantjes uit en vingen we die middag een leuk partijtje snoekbaarzen.

Ook op andere wateren werden snoekbaarzige stekken op deze wijze bevist en vaak bleek het een uitstekende methode om snoekbaarzen te verleiden. Soms zelfs zo goed dat je op geen enkele andere wijze beter kon vangen. Natuurlijk heb ik het ook andersom meegemaakt, dagen dat je op de pen en het sleepje de ene na de andere beet kreeg en op de jerkbait nimmer een aanbeet kreeg.

Wat ik vooral leuk vond was de aanvulling op het arsenaal aan vangende methodes. Naast vertikalen / diagonalen / slepen met aas / pennen / etc… hadden we gewoon weer een goed vangende manier erbij waarmee de snoekbaarzen verleid konden worden.

Prima voor snoekbaars

Toch vereist het jerkbaitvissen op snoekbaars een andere aanpak dan het ditto planktrekken op snoek. Daar waar je op snoek het kunstaas vaak flink laat uitslaan vis je op snoekbaars het best zo rustig mogelijk. De best lopende techniek bleek voor ons het vissen met langzaam zinkende jerks te zijn die we rustig de tijd gaven om af te zinken waarna we ze uiterst traag binnen visten.

Ook de aanbeten zijn soms zelfs moeilijk waarneembaar, een licht tikje tegen je jerkbait of wat weerstand kan al duiden op een snoekbaars die je jerk vol te pakken heeft. Nogal een aanpassing op de vaak forse aanbeten die je van een snoek krijgt. Zeker in het begin ga je snel twijfelen en is het domweg het beste om bij twijfel te slaan. Liever een keer in de lucht slaan dan een mooie vis missen is het devies.

Ook alleraardigst is het opnieuw grijpen door snoekbaars die je daarvoor hebt gemist. Heb je dus het idee dat je een tikje kreeg op een bepaalde stek neem dan zeker de moeite om deze stek een keer flink uit te werpen want vaak grijpen ze zo nog een keer.

Materiaal:

Jerkend op snoekbaars mag het allemaal wel wat lichter…. een klein druppelreeltje met 30 ponds gevlochten lijn op een licht maar wel vrij strak hengeltje is een mooie combinatie. Hard slaan is bij het gebruik van scherpe haken niet echt nodig. En door het gebruik van licht materiaal heb je ook nog eens een fijne dril. Uiteraard monteren we een licht staaldraadje of een flurocarbon onderlijn om de snoeken die we gaan haken ook te kunnen vangen.

Welke jerkbaits zijn geschikt:

De XL van Aad Dam is in mijn ogen een absolute topper op relatief ondiep water, laat deze afzinken (wacht rustig 30 seconden) en tik hem dan met haaltjes van 10 tot 20 centimeter binnen waarbij je na elke tik een paar seconden pauze inlast.

de 25/11 van Aad Dam is ook zo’n lekker jerkje, deze vis je ook op bovenstaande wijze.

Feitelijk zijn op ondiep water de meeste langzaam zinkende jerkbaits prima geschikt (busterjerk, bössel, etc..)

Op dieper water mogen het wel wat sneller zinkende jerks zijn. Denk hierbij aan de Ace Flipper van Gordon Griffiths, Salmo Fatso etc…. uiteraard bereik je het sneller zinken ook door met loodhagels te werken of je jerks met wat extra gewicht te behangen.

Werpend met shads

Naast het vissen met jerkbaits is ook het werpend vissen met shads een uiterst dodelijke manier om snoekbaarzen te vangen.  Ga met je boot voor anker op een snoekbaarzig plekje en werp met een relatief langere hengel (2 meter 70 is een mooie lengte) de plek eens uit. Doe dit met shads met een relatief grote schoepstaart en een heel licht loodkopje.

Goede shads hiervoor zijn fox slayer shads, salt shakers en andere soepele shads met een flinke staarten die tijdens het afzakken als parachute dienen en een prachtige trage vrije val bewerkstelligen. Deze techniek is vooral dodelijk op steile taluds en bij een grillig bodemverloop.  Gebruik zoals gezegd een minimaal loodkopje (paar gram is al genoeg) om de zweefvlucht van je kunstaas te maximaliseren.

Door nu de shad min of meer gecontroleerd te laten zakken (probeer altijd contact te houden) ben je in staat om uiterst geraffineerd en dodelijk effectief moeilijke stekken af te vissen wat zeker de nodige vissen gaat opleveren die je met standaard methodes niet had gevangen.

Werpen gearresteerd op een bloedstijl taludje

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *