Met de feeder aan de ”Stromende” IJssel
Voordat ik met mijn reeks begin wil ik mij even kort aan jullie voorstellen.
Mijn naam is Jeroen Vloon geboren in 1979 te Deventer en ook nu nog geen ambities om uit deze mooie stad te vertrekken. Als ik mijn ouders moet geloven heb ik al vanaf mijn geboorte een fascinatie voor de natuur.
Op mijn 5e jaar was ik als vanzelfsprekend voor het eerst aan de waterkant te vinden, uiteraard onder begeleiding van mijn pa. Intussen heeft dat zich bij mij geuit in een redelijk uit de hand gelopen hobby, waar ik samen met een aantal vismaten enorm veel plezier aan beleef.
In deze jaren heb ik bijna alles wat zwemt wel eens belaagd, maar het liefst zit ik toch achter de feederhengel of ga achter de rovers aan. Mijn buitenland ervaringen beperken zich tot een aantal zeevistrips naar Noorwegen, een big-game ervaring en een aantal visdagen op de Amazone, maar ik heb zo´n vermoeden dat deze lijst nog wel langer gaat worden.
Enige tijd geleden ben ik begonnen met het vissen van federatieve witviswedstrijden en sinds vorig jaar vis ik samen met Hendrik-Jan Verheij ook de roofviswedstrijden van het NKS mee. Het leuke van het wedstrijdvissen vind ik dat je in korte tijd enorm veel bijleert en nieuwe mensen leert kennen die dezelfde genetische afwijking hebben als jijzelf, uiteraard trekt ook het competitie-element me erg aan.
Met de feeder aan de ”Stromende” IJssel
Een jaar of 12 geleden zal het zijn geweest toen vismaat Arne en ik voor het eerst met onze feederhengels de rivier opzochten. Het binnenwater waren we een beetje zat en we wilden het eens over een andere boeg gooien om te kijken of dat voor verrassingen zou zorgen.
Qua vangst overtrof deze dag nog niet echt onze ervaringen op het binnenwater maar de vissen waren wel een tikkie sterker en we vingen veel verschillende soorten, waaronder een paar mooie windes. Besloten werd om het vaker op de IJssel te gaan proberen en voor we er erg in hadden, werd onze jarenlange visserij op de binnenwateren ingeruild voor die op de ”Stromende” Gelderse IJssel.
Toch waren de vangsten lange tijd wisselend en sterk afhankelijk van de gekozen stek. Intussen jaren later en heel veel korven en montages lichter weten we aardig raad met deze snelstromer en zijn eigenlijk altijd wel in staat om ons visje vangen. In deze reeks zal ik mijn opgedane kennis met jullie gaan delen en jullie hopelijk net zo enthousiast maken als ikzelf ben over de visserij op deze schitterende rivier.
De volgende onderdelen zullen in deze reeks aan bod komen:
DEEL 1 De loop van de rivier en de verschillende stekken
DEEL 2 Vissoorten van de “Stromende” IJssel
DEEL 3 Materialen (zitkisten, hengels, molens, netten, lijnen enz enz)
DEEL 4 Voer & aassoorten
DEEL 5 Waterstanden en jaargetijden
DEEL 6 Hoe meer vis te vangen?
DEEL 7 Wedstrijdvissen op de IJssel
DEEL 1
De loop van de rivier en de verschillende stekken
De Gelderse IJssel is een natuurlijk gevormde rivier die zijn oorsprong vindt in de Rijn nabij Arnhem en zo’n 100 kilometer verderop voorbij Kampen uitmondt in het Ketelmeer. De Rijn en dus ook de IJssel zijn echte “regenrivieren” die gevoed worden vanuit Duitsland en Oostenrijk.
Het regen-/smeltwater zorgt ervoor dat waterstanden en hiermee ook de helderheid van de rivier gedurende de seizoenen constant verschillen. Hierdoor heeft de IJssel eigenlijk altijd wel flinke hoeveelheden water te verwerken wat de stroming doet variëren van hard tot soms extreem hard.
Juist deze constante harde stroming geeft de IJssel haar unieke karakter en ook zorgt het ervoor dat vele vissoorten hier een vast onderkomen hebben gevonden, maar daarover later meer!
Ik weet uit ervaring dat lang niet alle witvissers ervoor te porren zijn om te gaan visen in deze wasmachine. Kreten die je vaak voorbij hoort komen zijn, ach dat heeft toch niets met witvissen te maken, daar kun je toch niet normaal vissen of al die *****stenen dat kost me een fortuin. En ik moet eerlijk bekennen dat ik er vooral in onze begin periode dat we er visten ook zo over dacht. Maar de rivier bleef toch trekken en door veel met bevriende vissers te praten en wedstrijden te bezoeken hebben we intussen de meeste geheimen ontrafeld.
Voordat je begint te vissen is het erg belangrijk om eerst het water te “lezen”. Iedere natuurlijke rivier heeft de eigenschap om door het landschap te meanderen. Dit meanderen van de rivier heeft er door de eeuwen heen voor gezorgd dat rivierkanten zijn uitgesleten en een gevarieerde diepte en stroming is ontstaan. Maar ook aan dit stukje natuur zijn mensenhanden te pas gekomen en is de loop van de rivier ingeperkt. Kribben zijn aangelegd en kanten zijn volgestort met basaltblokken met als doel om rivier te kanaliseren. Om een beter beeld van IJssel te verkrijgen kun je ‘m grofweg op delen in binnen-/buitenbochten en stekken zonder kribben (strekdammen). Ieder van deze stekken heeft zijn eigen specifieke eigenschappen.
Kenmerkend voor stekken rondom buitenbochten:
- Hier bevind je je in de hardste stroming van de rivier
- Hier vindt je de diepste stukken in de rivier (tussen 5 en 8 meter)
- De bodem is er vaak spijkerhard met kans op stenen, dus ook meer kans op hangers L
- De keerstroming (stroming die tegen de hoofdstroom ingaat) tussen de kribben is erg sterk
- Hier tekent zich vaak een duidelijke nering (stroomstil of vlak gedeelte) aan het wateroppervlak af
- Op deze stekken gebruik je zware korven (tussen 80 en 140 gram)
- De vis ligt hier vaak dicht bij de kant (tussen 15 en 30 meter)
- Je vangst zal hoofdzakelijk bestaan uit grotere, sterke vis en waarschijnlijk minder in aantal (kwaliteit zullen we maar zeggen)
Kenmerkend voor stekken rondom binnenbochten:
- Hier stroomt het veel minder hard
- Hier vindt je de ondiepe stukken in de rivier (tussen 2 en 5 meter)
- De bodem is hier vaak zacht en zanderig, dus veel minder kans op hangers J
- Keerstroming (stroming die tegen de hoofdstroom ingaat) is er vaak niet of nauwelijks
- Gebruik hier lichtere korven (tussen 50 en 90 gram)
- De vis ligt meer verspreid (tussen 15 en 50 meter)
- Je vangst zal hoofdzakelijk bestaan uit wat kleinere vis, maar aantallen vergoeden veel en vooral brasem houdt van deze stekken dus…
Kenmerkend voor stekken op strekdammen:
- Ook hier bevind je je in de hardere stroming van de rivier
- Hier vindt je een meer constante diepste (tussen 4 en 6 meter)
- De bodem is er vaak hard met kiezels en/of steentjes, dus kleine kans op hangers J
- De keerstroming (stroming die tegen de hoofdstroom ingaat) is er niet, stroming gaat rechtdoor
- Op deze stekken gebruik je zware korven (tussen 80 en 140 gram)
- De vis ligt hier verspreid (tussen 20 en 40 meter)
- Je vangst zal erg verschillend zijn maar grotere, sterke vis zal de hoofdmoot vormen, grote aantallen zijn hier ook goed mogelijk
Zo, dat was eerst een stukje broodnodige theorie, niet het leukste gedeelte ik weet het! We willen gewoon gaan vissen en smijten met die korven toch? Maar bedenk wel dat je met deze basisregels in gedachte jezelf kan helpen om de juiste stek te bepalen en zo meer vis te vangen.
Er is niets vervelender dan dat je na een fikse wandeling ergens langs de IJssel neerstrijkt met je hele hebben en houden en je materiaal blijkt niet geschikt voor de te bevissen stek of erger nog dat je constant vast zit? Ok, toegegeven dat laatste heb je niet helemaal in de hand maar je kunt de kans wel verkleinen.
Wat ikzelf altijd doe voordat ik een nieuwe stek wil gaan bevissen is eerst Google Earth raadplegen om een rivier gedeelte in me op te nemen. Ik bepaal dan een stek of stuk rivier waar ik wil gaan vissen en stem meteen mijn materiaal, voer etc etc erop af. Wanneer ik op de voorbestemde stek ben aangekomen neem ik eerst de tijd om het water te “lezen” en bepaal de exacte plaats waar ik wil gaan zitten en hoever ik erin wil. Dan is het aan de vissen of ik de juiste keuze heb gemaakt of niet…
Volgende week in deel 2 de verschillende vissoorten van de “Stromende” IJssel
Hallo,
Ik kom uit Apeldoorn (dichtbij Deventer) en ga er ook regelmatig naar toe. Waar ik dan zit is op een recht stuk net een begin van de buitenbocht zeer goeie stek! Helaas laten er wel te veel mensen troep achter. Zeker een tip om een keer te proberen! Deze tijd van het jaar vind ik zelf persoonlijk het beste. Laatste jaren is het sowieso raar in Nederland….
Gr, Dennis
Mooi verhaal, maar ik feeder niet meer in de ijssel. Binnen of buitenbocht, het maakt allemaal niet uit. Het enige wat je vangt is grondel. Je vangt ze zelf op mais…
hallo,
Bedankt voor deze mooie info.
ik woon in Hattem en ken de ijssel nu al een tijdje van het zwemmen en rond varen maar heb sinds kort naast mijn winckle picker een Feeder hengel gekocht omdat ik op een andere manier ‘meer’ uit de ijssel wil halen.
Groeten Ronald