Noorwegen 2009, vistrip Lyngseidet
In 2009 is de keuze voor onze jaarlijkse internationale vistrip gevallen op Noorwegen. Al een paar jaar lang was dit één van de opties maar iedere keer kwam er toch een andere locatie om de hoek waar je wel in je korte broek kan vissen. Nu kwamen we er echter met een “omweg”; IJsland leek ons in eerste instantie erg interessant omdat het nog onontgonnen is, maar bleek complex en (daarom) kostbaar te zijn. Toch leidde dit er wel toe dat de Noordelijke keuze niet veranderde, sterker nog: we wilden nu zo noordelijk mogelijk in Noorwegen! En dat is gelukt: gekozen werd voor het Lyngenfjord vanuit Lyngseidet bij locatie Sorheim Brygge, gelegen boven de poolcirkel.
Algemene informatie
De reis boeken is geen probleem. Wij boekten de accomodatie bij Raffie en Linda van het reisburo Vakantie Noorwegen De vluchten boek je zelf, in ons geval via www.schiphol.nl , van Amsterdam naar Tromso. Eigenlijk vrij gemakkelijk allemaal. Waar je wel op moet letten is dat voor de vluchten hengelkokers aangemeld moeten worden, in ieder geval bij luchtvaartmaatschappij SAS. Voor de rest is de toegestane hoeveelheid bagage niet ruim (20kg) waar je in dit geval gezien het verwachte koude weer (dus veel en dikke kleding) en het meenemen van veel vismateriaal al snel aan komt. Daarnaast opletten op de aansluitingen van de vluchten; er zit minimaal één overstap in de vlucht. Je wilt dan bijvoorbeeld de aansluiting niet missen (kost je gauw een dag) en je wilt niet dat die ene koffer met al je pilkers nog in Oslo staat terwijl je al naar het water staat te turen. Materialen splitsen en verdelen over je vismaten dus! In Lyngseidet kun je wel een aantal materialen kopen en Stein-Eric verhuurt ook spullen. Maar dan moet je portemonnee wel dik zijn als je daar een hele week op wilt teren. En niet vergeten Noorse kronen mee te nemen; Noorwegen is nog niet op de Euro overgegaan. In het dorp kun je overigens wel pinnen.
Goede voorbereiding is daarom het halve werk. We hebben dan ook naast de informatie die we van diverse mensen kregen en van websites haalden ook contact gelegd met een bekende visser die in dit gebied al gevist had. Deze visser was zo vriendelijk een avond vrij te maken en met waterkaarten, materiaal en alles erbij ons wegwijs te maken in deze regio en de technieken van de visserij te beschrijven. Dat werd een geweldige en gezellige avond waar naast de voorbereiding nog veel meer op tafel kwam! Een perfecte manier om in de stemming te komen!
De vistechnieken, en dus materiaal
Naast de bekende technieken met pilkers en natuurlijk aas kan in dit gebied de visserij met shads bijzonder succesvol zijn. Daar hebben wij dan ook veel aandacht aan besteed. Dit betekende dus dat we naast shads ook diverse gewichten loodkoppen meenamen (50/75/95gr). Aangevuld met een basis set pilkers (150-350gr) en diverse soorten haken, wartels en andere handige dingetjes (zoals de Haskevinne voor het aanbieden van natuurlijk aas) maakten de koffer snel vol.
Qua hengels namen wij drie typen mee;
- Een hengel met een relatief zachte top en een harde body. Dit in combinatie met een zeewaardige molen (Shimano Spheros 6000FB) opgespoeld met Powerpro 40lbs gevlochten lijn (shads, koolvis en kabeljauw).
- Een medium heavy hengel met een Shimano Charter special FB1000reel opgespoeld met Powerpro 40lbs gevlochten lijn (zware pilker/grote kabeljauw)
- Een zware boothengel in combinatie met een zware reel (PENN 320GTI)opgespoeld met Powerpro 65lbs gevlochten lijn (heilbot, natuurlijk aas)
- Een stevige spinhengel met een stevige molen en 20lbs gevlochten lijn om aasvissen te vangen (hetgeen iets anders uitpakte zoals ik later zal vertellen….)
Veiligheid
In dit gebied ben je op jezelf aangewezen. Ziekenhuizen zijn niet in de buurt en op het water duurt het altijd te lang voordat iemand je kan redden. Dit vanwege de lage temperatuur van het water. Je mag dit dus niet onderschatten. Wij kozen er daarom voor zelf drijfpakken mee te nemen en hebben waterdichte hoesjes voor de mobiele telefoons gekocht (het bereik is overal goed). Daarin hebben we bij aankomst direct het telefoonnummer van Stein Eric geprogrammeerd als eerste nummer in het adresboek. Ook spraken we af continu elkaar op de hoogte te brengen waar we zouden vissen zodat de twee boten elkaar altijd konden vinden. Dit aan de hand van geplastificeerde waterkaarten van het gebied. Stein-Eric verzorgde daarnaast automatische reddingsvesten (die het overigens uitstekend deden zoals ik ontdekte toen ik ze even af wilde spoelen…..).
De vakantie begint!
Het is zondagochtend 3 mei wanneer Roel, Max, André, Joeri en ik bij André thuis verzamelen. De reis gaat beginnen! Omdat we weten dat we overgewicht hebben, hebben we afgesproken elkaar op te zoeken om de verdeling nog één keer door te lopen. Uiteindelijk laten we toch nog wat spullen thuis en loop ik met een aantal pilkers en bodemlood in mijn jaszak Schiphol binnen. Inchecken gaat allemaal soepel en voor we het weten zitten we aan een biertje te wachten op de vlucht. Hollanders als we zijn hebben we allemaal tax-free een fles drank gekocht en sommigen van ons tabak; dat is in Noorwegen namelijk echt niet te betalen! De vlucht verloopt soepel, inclusief de overstap op Oslo, en voor het weten staan we op Tromso airport na een werkelijk schitterende vlucht over het Noorse gebergte. We zijn in het poolgebied aangekomen, inclusief al ons materiaal, Stein-Eric staat al op ons te wachten: het vissen kan beginnen!!
Deel 2 van dit verhaal is ondertussen gepubliceerd en kan hier gevonden worden!
Hoi Paul, van 17 t/m 24 juni gaan Max, Ben, Bram en ondergetekende in Lyngseidet vissen, ook vanuit Sorheim Brygge, we gaan hierover een paar verhalen op DA schrijven – succes in Augustus ! Gr Roel
hallo sportvissers
Ga nu voor de 5x naar Lyngseidet vissen
We gaan van 8/8 tot 18/8 naar Sorheim brugge
Ga nu speedjiggen (80 t/m 250gram)
Shimano blue rose 70/200gram,avet 2speed ,0.17 wp
mvg paul uit schalkhaar
Binnenkort volgt er op deze site een artikel over de driftzak en het gebruik ervan. Met vr. groet, John
Beste vissers
Ook ik ben vorig jaar naar dezelfde plek geweest en inderdaad super. Zou u mij kunnen vertellen hoe de door jullie gebruikte zak of gemaakt wordt of waar ik hem kan kopen en hoe werk ik er mee.Alvast bedankt voor de moeite
Gr
Walter
Hallo,
dit artikel is is nu ook te lezen via allesovernoorwegen.nl
Groet,
Rene