Snoektakels, de missie
Al jaren vis ik met aasvissen op roofvis en ook al jaren met wisselend success. Het wisselende succes kwam dan meestal door het misslaan of lossen van fraaie aanbeten, het afbreken van onderdelen van de takel en meer van dat soort ellende.
Nu is dat afbreken van spullen wel op te lossen door alleen met de allerbeste kwaliteit te vissen, maar een aantal minpunten van takels met dreggen eraan bleven maar bestaan. Bij het gebruik van stugge aasvissen (makreel, baars, etc) zag je vaak dat bij de aanslag je de dreggen niet uit de vis sloeg maar juist vast erin. Nu haakte je in dat geval de groene rakkers nog wel eens op de neushaak maar even zo vaak loste je een goed aanvoelende vis doordat de hele handel simpelweg uit de bek schoot bij gebrek aan houvast.
Nu is dat niet zo erg als je 20 aanbeten op een dag krijgt, maar gezien de lokaties waar ik vaak viste in combinatie met het feit dat elke aanbeet in potentie een ‘kneiter’ kon betekenen zorgde dat voor heel wat chagrijnigheid.
Er werd de afgelopen jaren dan ook heel wat afgeëxperimenteerd, grote haken, kleine haken, een rechtgebogen dreghaak in de vis, haken losjes in de vis geprikt, twinex haken, noem het maar op. Toch bleken alle systemen zo hun nadeel te hebben. Tot ik afgelopen jaar met Volkmar Strikkers hierover tijdens het vissen zat te praten. Vrij snel waren we het eens dat een goede takel aan een aantal vereisten diende te voldoen.
- De haak diende makkelijk uit de aasvis los te komen bij de aanslag, teneinde een maximale inhakingskans te geven
- De haak moest daarnaast niet al te gemakkelijk uit de aasvis los kunnen komen tijdens het slepen
- De takel moest bij voorkeur verstelbaar zijn zodat je verschillende formaten aasvis kon ’takelen’
- De takel moest minder kwetsbaar zijn dan takels waarbij de dreggen ‘vast’ aan de takel waren gemonteerd zodat je niet na 1 aanbeet een compleet opgekrulde en onbruikbare takel zou hebben
- De te gebruiken haken moesten bij voorkeur ‘enkele’ haken zijn vanwege de beter indraaiing van een enkele haak t.o.v. een dreg.
Nu had Volkmar een heel aardige haakmontage gekregen van Luc van Litsenborg die met hetzelfde euvel kampte en besloten werd om daar eens op door te borduren. Het moest toch mogelijk zijn om met alle componenten die we al hadden een optimale onderlijn samen te stellen. Na het nodige heen en weer gemail tussen Volkmar, Luc en ondergetekende en daarnaast de nodige praktijktesten zijn we tot de volgende takel gekomen.
Hieronder stapsgewijs de assemblage van die takel:
De benodigdheden:
- Een goede kniptang
- Een ‘vice’ is handig maar hoeft niet
- Binddraad
- Secondenlijm of head cement
- 2 enkele haken in een maat waar je vrolijk van wordt. Ik gebruik 2/0 enkele haken
- 2 dreggen in maatje 6 waarbij de haakpunten nog enigszins flexibel naar elkaar toe te buigen zijn (kensaki dregjes en eagle claw dregjes zijn heel aardig op dat front)
- Krimpkous
- aansteker
- neushaak
- fatsoenlijke onderlijn. Zelf gebruik ik drennan ‘green pike wire’
- sleeves
- een zeer goede en niet te grote crosslock wartel (65lbs wartels van www.predastore.nl zijn perfect)
Stap 1:
Zet de enkele haak in de vice of gebruik je creativiteit om de haak te fixeren en zet een onderwikkeling op met binddraad. Deze onderwikkeling is bedoel om straks een afgeknipte dreg op te fixeren. Onderwikkel je niet dan gaat de dreg vrijwel altijd draaien op de haaksteel. Als je voldoende ondergewikkeld hebt ruim secondenlijm of headcement gebruiken om de zaak vast te zetten op de haaksteel.
Stap 2:
Knip van de dreggen maatje 6 één van de haakpunten af en knip eventueel ook het oogje eraf of knijp het plat. Buig daarnaast de 2 overgebleven haakpunten iets naar elkaar toe. Deze worden nl. straks in de vis gedrukt en als ze te ver uit elkaar staan dan is dat lastig.
Stap 3:
Doordat de meest dregstelen driehoekig zijn kun je de afgeknipte dreg meestal prima tegen de ondergewikkelde haaksteel fixeren en vervolgens goed vastzetten met binddraad. Gebruik er veel van, des te vaster komt de voorheen dreg te zitten. Zoals je ziet binden we de haken in tegengestelde richting van de enkele haakpunt.
Stap 4:
Wederom ruim headcement gebruiken of secondenlijm, laten drogen en krimpkous eroverheen. Is mooier en op deze manier kan je binddraad niet al te makkelijk losgaan.
Stap 5:
Knip van de crosslockwartel de ton af en pak je neushaak en 2 van de zojuist gefabriekte enkele haak ‘stingers’
Stap 6:
Maak nu 2 onderlijntjes van pike wire en zet dit vast aan de enkele haak ‘stingers’ op de voor jouw aasvissen vereiste lengte. In de bovenzijde maken we een lus. De onderkant van de takel stellen we vervolgens samen door eerst een stinger, dan een enkele haak en dan weer een stinger aan de crosslok vast te maken. Uiteraard kun je door meerdere lengtes stingers te maken spelen met de plaatsing van de haken en uiteraard de grootte van je aasvissen.
Stap 7:
Aan de bovenzijde van de takel komt een ruim stuk staaldraad, zelf neem ik altijd 60 centimeter minimaal.
En presto, de takel is gereed. Neushaak lichtjes inprikken, de 2 dregpunten in de aasvis zetten en je zult zien dat bij een ferme aanslag alle haken loskomen en door de bek van snoekmans vliegen. Met uiteraard een maximale inhakingskans tot gevolg. Uiteraard slaan we ook met deze takel bij de eerste hint van een aanbeet meteen aan, maar dat deden we toch al wel. Deze takel is in onze ogen niet alleen veel effectiever, hij is op termijn ook beter voor de door ons zo geliefde snoek. Slikken of (te) diep haken is bijna onmogelijk op deze manier.
Het zal niet alleen aan de takel gelegen hebben, maar tijden de proefsessies ving ik met deze takel mijn nieuwe PR van 1,32. Hieronder nog een fotootje omdattie zo mooi is :)
http://www.exclusiveflyfishing.nl/webshop/vliegbinden-2/binddraad-tinsel-floss-ed-64/uni-big-fly/ is ongeveer wat ik gebruik Patrick.
Hoi Hendrik-Jan,
Mijn complimenten voor de site; met name in deze tijd.
Ben een regelmatige volger van jullie site.
Voorkeuren:
LA PALMA; Dit jaar 5e-maal,
TRAVEL-RODS; Intussen door omstandigheden;-
meer dan 10 stuks aangeschaft.
Waaronder diverse besproken typen.
TACKLE- Vraag maar aan RF
Wil graag, met jou en de de overige leden,
over bovenstaande onderwerpen van gedachten wisselen.
MVG; Arie
uit jullie bijdrage hierover.
Hallo Dhr Hendrik Jan ,
Ik heb dit opgezocht en ben op de site van http://www.peetershengelsport.com terecht gekomen en onder het kopje vliegvissen en dan vliegbinden en binddraad gekeken te hebben kom ik allerlei verschillende namen en diameters tegen. Zou u mij wellicht kunnen vertellen welke ik moet hebben ?
Of zou ik u mogen vragen naar waar u uw vliegbinddraad haalt ?
Hopende dat u mij hierbij kan helpen , ben hierin echt een leek haha
Groeten van een fanatieke enhousiaste roofvisser groet Patrick
Ik gebruik gewoon vliegbinddraad. Ijzergaren o.i.d. doet het ook prima.
Goedendag ,
Ik heb een vraag over het binddraad wat u gebruikt.
Vroeg me af of u wat meer kan vertellen over het binddraad wat uw gebruikt ?
Wat voor diameter binddraad gebruikt u en is dit van messing ? En of waar kan ik dit binddraad kopen ?
Bij voorbaat dank en met vriendelijke groet Patrick
Hoi Joni,
Ik weet niet of ik je helemaal goed snap.
Van belang is dat je de de afgeknipte dreg goed fixeert op de haaksteel van de grote haak. Zoals gezegd lukt dat niet met elke dreg omdat sommige bijvoorbeeld een ‘bol’ soldeeroppervlak hebben.
Ik gebruik zelf inmiddels 2-tandige zalmhaken met als voordeel dat ik helemaal geen dreggen meer hoef te knippen.
Als je een goede onderwikkeling legt en dan de dreg goed vastzet zou het toch moeten lukken.
Laat maar weten of je er zo uitkomt.
HJ
Goedendag, ik heb een vraag want ik heb nu deze takels gemaakt maar de grote haak blijft niet goed vastzitten op de afgeknipte takel. Bij een aanbeet slaat de haak om. Ik gebruik genoeg binddraad en cement. hoe zorgen jullie ervoor dat de grote haak niet meer kan draaien op de gemonteerde takel.
gr
Joni
Hoi Hendrik-Jan,
Mooi artikel. Duidelijk uitgelegd zeer praktisch. Ik zal het ook eens uitproberen.
Grt Rob